etherni Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Okuma Inspira S C-40 20 pod okonia za tą cenę bardzo dobry młynek waga około 184g. Używam z Mhx s871-2.A jak z precyzją nawoju w tej okumie? Bo to chyba jedyna bolączka młynków tej firmy, zwlaszcza przy UL "klepsydra" nie poprawia zasięgu. Chociaż przyznaję że patent z jajowatą zębatką ma zalety, np splątania są rzadkością. Pytam, bo tego modelu nie znam, natomiast generalnie okumy owszem. I do lekkiego łowienia wybrałbym jednak Daiwe Ninja, nawet kosztem żywotności kołowrotka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedJin Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 A kolega w którymś wątku wrzucał zdjęcie z tej 20 okumy i wyglądało to ładnie. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shanex Opublikowano 11 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 czesc koledzyszukam czegos do wedeczki: travel da vinci 240. male kleniki, okonki, szczupaczkirozmiar 20 bedzie okej? mam w planach dragon flasha 1020i 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuleczko.piotr Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Witam serdecznie forumowiczów.Chciałbym się Was poradzić odnośnie rozmiaru kołowrotka shimano vanquish do UL.W grę wchodzi 2000SFA oraz 2500SFA. Nie mogłam znaleźć średnic szpul podanych modeli natomiast ze zdjęć wynika że body mają takie same natomiast model 2500SFA ma większą średnicę szpuli.Bardzo proszę o potwierdzenie bądź wyprowadzenie mnie z błędu. Chciałbym jeszcze was spytać jak się przekłada teoria na praktykę w kwestii dłuższych rzutów z kołowrotka z większą szpulą.Czy z Waszego doświadczenia wybór mniejszego modelu rzeczywiście odbiję się na odległości rzutów?Wędki jeszcze nie powstała ale z założenie ma mieć ok 2.7m i c.w. od 1 grama. Takim zestawem chciałbym łowić jazie i klenie na najmniejsze woblerki i smużaki.Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Witam serdecznie forumowiczów.Chciałbym się Was poradzić odnośnie rozmiaru kołowrotka shimano vanquish do UL.W grę wchodzi 2000SFA oraz 2500SFA. Nie mogłam znaleźć średnic szpul podanych modeli natomiast ze zdjęć wynika że body mają takie same natomiast model 2500SFA ma większą średnicę szpuli.Bardzo proszę o potwierdzenie bądź wyprowadzenie mnie z błędu. Chciałbym jeszcze was spytać jak się przekłada teoria na praktykę w kwestii dłuższych rzutów z kołowrotka z większą szpulą.Czy z Waszego doświadczenia wybór mniejszego modelu rzeczywiście odbiję się na odległości rzutów?Wędki jeszcze nie powstała ale z założenie ma mieć ok 2.7m i c.w. od 1 grama. Takim zestawem chciałbym łowić jazie i klenie na najmniejsze woblerki i smużaki.Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,PiotrNie ma 2000 SFA lecz C 2000 SFA i waży 155 g. 2500 SFA 180 gSzpule średnica : C2000-42 mm 2500-46 mmWywazyc kij 2.7 m kołowrotkiem wielkosci Vańka C 2000 będzie bardzo trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 (edytowane) Witam serdecznie forumowiczów.Chciałbym się Was poradzić odnośnie rozmiaru kołowrotka shimano vanquish do UL.W grę wchodzi 2000SFA oraz 2500SFA. Nie mogłam znaleźć średnic szpul podanych modeli natomiast ze zdjęć wynika że body mają takie same natomiast model 2500SFA ma większą średnicę szpuli.Bardzo proszę o potwierdzenie bądź wyprowadzenie mnie z błędu. Chciałbym jeszcze was spytać jak się przekłada teoria na praktykę w kwestii dłuższych rzutów z kołowrotka z większą szpulą.Czy z Waszego doświadczenia wybór mniejszego modelu rzeczywiście odbiję się na odległości rzutów?Wędki jeszcze nie powstała ale z założenie ma mieć ok 2.7m i c.w. od 1 grama. Takim zestawem chciałbym łowić jazie i klenie na najmniejsze woblerki i smużaki.Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,Piotr Do takiego patyka brałbym shimano w rozmiarze 2500 czy tam 2500s... Edytowane 12 Grudnia 2017 przez G_rzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Nie ma 2000 SFA lecz C 2000 SFA i waży 155 g. 2500 SFA 180 gSzpule średnica : C2000-42 mm2500-46 mmWywazyc kij 2.7 m kołowrotkiem wielkosci Vańka C 2000 będzie bardzo trudno.Wyważyć kij kołowrotkiem to zawsze trudna sprawa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 czesc koledzyszukam czegos do wedeczki: travel da vinci 240. male kleniki, okonki, szczupaczkirozmiar 20 bedzie okej? mam w planach dragon flasha 1020iU mnie ten travel (w starszej wersji, czyli sensual, ale to taki sam kij) najlepiej zgrał się z Daiwą Ninja 1500/2000,(A do Da Vinci to nawet kolorystyka spasuje idealnie ), nieźle było też z Okumą inspira 25. Shimano technium 1000 był ciut za mały, ale tylko wizualnie.Najdalsze rzuty osiagałem na Ninja ex aequo z Technium. Dla mnie sparowanie kołowrotka z kijem polega na dwóch rzeczach: 1) zasada zależności średnicy szpuli i przelotki startowej2) wygoda w ręce, zestaw ma po prostu dobrze leżeć i nie męczyć przy łowieniu. Dragona Flash nie znam, sprawdź głównie średnicę szpuli, bo rozmiar 20 to dość umowna sprawa w obecnych czasach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tubylec1982 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Witam Szukam jakiegoś kręcioła do wędki WESTIN W3 ultrastick 15-50 waga kijka 126 . Coś do obsługi w tym zakresie . Mam slamera 260 ale to gówno ma za szeroką stopkę . Mimo że i tak spiłowana bo nie do każdego kija wchodzi . Pomijam że brody to częsta przypadłość . łowię głównie odra i jakieś jeziorka zaporówki . raczej opad czasem machnę jakimś jerkiem. Budżet 3-4 stówki .Wstępnie widzę :Fin Noir Megalite 40okuma raw II 30-40 szlifowanie dalej tego slamera i wyklinanie bród Bo duża Ninja to raczej nie pożyje czy takich obciążeniach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 Ninja jest fajna, ale masz chyba rację, że nie do ciężkiej orki. W takim budżecie to bym sugerował: Spinfisher V 3500 (o niebo lepiej nawija niż Slammer, a moc jest) Używka Biomek/Ultegra 4000 z czasów SuperShip lub XT Te znam osobiście, a dobre recenzje zbiera też Daiwa BG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Rozwijając wątek kolegi Sławka chciałem dopytać o:1) zasada zależności średnicy szpuli i przelotki startowejpomijając wagę kołowrotka jakie założenia należy stosować - przelotka startowa do średnicy szpuli (wielkość kołowrotka)Oczywiście pytam mniej więcej gdyż zdaję sobie sprawę, iż nie ma sztywnej zależności i w grę wchodzą widełki...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Tak schematycznie to przelotka startowa powinna mieć w przybliżeniu średnicę wewnętrzną taką, jak połowa średnicy szpuli kołowrotka. Oczywiście przy fabrycznym kiju i kołowrotku trudno o idealne proporcje i nie są konieczne. Ważne jest też, aby szpula i przelotka były w jednej osi - znowu, bez histerii, ale warto zwrócić uwagę czy nie montujemy kołowrotka na wysokiej stopce, do kija o niskich przelotkach. To są ogólne zasady, i bywają kwestionowane, bo na pracę linki w czasie rzutu wpływa bardzo dużo czynników. Ale ja przynajmniej przyjmuję to jako ogóle wytyczne komponując zestaw. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Witam Szukam jakiegoś kręcioła do wędki WESTIN W3 ultrastick 15-50 waga kijka 126 . Coś do obsługi w tym zakresie . Mam slamera 260 ale to gówno ma za szeroką stopkę . Mimo że i tak spiłowana bo nie do każdego kija wchodzi . Pomijam że brody to częsta przypadłość . łowię głównie odra i jakieś jeziorka zaporówki . raczej opad czasem machnę jakimś jerkiem. Budżet 3-4 stówki .Wstępnie widzę :Fin Noir Megalite 40okuma raw II 30-40 szlifowanie dalej tego slamera i wyklinanie bród Bo duża Ninja to raczej nie pożyje czy takich obciążeniach ?Hmmm...to co to za uchwyt, że slammer nie wchodzi? Podpinam takiego do Beastmastera i Avida i problemu żadnego nie mam Co do bród to nawiń tyle linki ile na slammera należy i o nich zapomnisz. Łowię slammerem w tym roku bardzo dużo i nigdy mi jeszcze nie zabrodził Edytowane 15 Grudnia 2017 przez G_rzegorz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tubylec1982 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 Ojciec ma fenwicka i to samo . Wchcodzi ale tylko kawałeczek jakies 1-2mm . Inne kołowrotki wchodzą z 5mm . Co do bród to nawiń tyle linki ile na slammera należy i o nich zapomnisz. Łowię slammerem w tym roku bardzo dużo i nigdy mi jeszcze nie zabrodził A ile to jest ile należy . Bo najpierw była prawie pełna szpula. teraz zostało po śrubki na szpulii dalej to samo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Niestety ale w takim razie nie pomogę. Poza specyficzną pracą slammera nie mam z nim kompletnie żadnych problemów...Może jakąś podróbę trafiłeś? :-) Edytowane 15 Grudnia 2017 przez G_rzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraz Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Witam, Panowie proszę o pomoc. rozpoczynam swoją przygodę ze spinningiem, w tym roku troszeczkę pobawiłem się zwykłym spinem + kołowrotek, lekkimi przynętami, do 20g z głowką max. W przyszłym roku chcę bawić się większymi przynętami w przedziale 20 - 60g i tym samym łowić multiplikatorem. Proszę więc o radę jaki multiplikator wybrać, żebym w przyszłym sezonie nie był zmuszony kupować nowego:D z góry dziekuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 (edytowane) http://allegro.pl/kolowrotek-daiwa-tatula-100hsl-i7026124287.htmlPoszukaj na giełdzie, można kupić nawet o 30% taniej. Na pewno Cię nie zawiedzie. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kraz Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 myslalem nad kupnem nowej 200 HSL, z tego co wyczytalem różni się tylko pojemnością szpuli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 16 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 (edytowane) Mam dwa Tatule. Jednego używam przy wędzisku castingowym 10-35 g z plecionką 0,16 mm. Drugiego do wędziska castingowego 3,5-7 g z płytką szpulą i plecionką 0,06 mm. Obydwa zdają egzamin na 5-kę.Ostatnio testowałem Tatulę z płytką szpulą i plecionką 0,03 mm, do ultra lekkiego castingu 1-6 g. Multiplikator zdał egzamin całkiem zadowalająco, ale wędzisko zawiodło. Edytowane 16 Grudnia 2017 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1to Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Tak wiem, temat walkowany wiele razy, ale nie zauwazylem zeby duzo osob polecalo model ktory wpadl mi w oko, mianowicie daiwa ninja. Z racji tego ze moj spro passion 740fd troche slabo chodzi a nie mam czasu zeby bawic sie w serwis potrzebuje innego kolowrotka. Chcialbym zeby byl on uniwersalem, myslalem nad rozmiarem 2500/3000, ryby ktore lowie to pstrag sandacz szczupak okon. Fajnie jakby mial zapasowa szpule w cenie, obowiazkowo alu, jak nie to trudno dokupi sie. Myslalem nadryobi zauberryobi arcticadaiwa ninjaryobi applause i w zasadzie to chyba na tyle, cos polecacie? Jezeli chodzi o mlynki od ryobi to tylko i wylacznie z klasyczna raczka jak w spro passionie, skladanej nie chce z racji tego ze wiem z doswiadczenia ze jest to miejsce w ktorym lubia pojawiac sie luzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 (edytowane) Temat o Ninjahttp://jerkbait.pl/topic/67188-daiwa-ninja-a-2016/?hl=%2Bdaiwa+%2Bninja430 odpowiedzi,jest co czytac.O pozostałych które masz na liście jest na forum napisane tyle że naprawdę szkoda tworzyć nowy temat. Edytowane 6 Stycznia 2018 przez drag 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksyweksto Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Witam, jestem tutaj nowy, to moj pierwszy post:) niedawno rozpocząłem swoją przygodę ze spinningiem, mam dwie wędki i 1 kołowrotek, postanowiłem dokupić drugi kołowrotek i prosiłbym Was o rade w doborze sprzętu, kijki jakie posiadam to : Dragon Guide Select Phantom 2,45m 2-12g oraz Dragon HM69 Trout 2,55m 7-25g Kołowrotek : ryobi zauber cf 2000 z którego jak najbardziej jestem zadowolony i chciałbym go zostawić do wędki 2-12g a do mocniejszego kijka dokupić coś większego 3000-4000 z racji iż zauber się u mnie sprawdził myślałem o modelu 3000 lub 4000 aczkolwiek może warto coś spróbować innej firmy, przeszukując Allegro trafiłem na daiwa bg3000 lub daiwa exceler, zapewne na forum znajdę masę porad wiec sorry ze ide trochę na łatwiznę ale proszę o rade , cena jaka jestem w stanie zapłacić to 300-500 zł, głównie wędkuje na rzece - Men we Frankfurcie, czasem uda mi się na jakieś jeziorko wyskoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Np. tutaj: jerkbait.pl/topic/81772-daiwa-bg-1500-8000-big-game-black-gold/page-26#entry2296344 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksyweksto Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 (edytowane) drakmen, dzięki trochę przedzierałem ten temat, ciekawe jest ze kołowrotek daiwa bg 3000 na niemieckim ebayu można dostać o 80-120zl taniej jak na polskim Allegro:) tak jak mówię, kołowrotka chciałbym używać na wędce o cw7-25g, może jest ktoś kto poleci coś innego jak daiwa? E: być może pod moj sprzęt i rzekę (myśle ze mógłbym ja do Wisły w Warszawie porównać choć napewno jest szersza) to daiwa bg 2500 będzie ok, 3000 się wydaje za duży? Edytowane 7 Stycznia 2018 przez ksyweksto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Jak 3000 za duzy,to Daiwa Prorex 2500 w ktorej szpula jest od 2500,a body od 3000-bedzie wiecej mocy przy takim zestawieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi