Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

A jezeli bym zwiekszyl budzet do 500zl? Albo po prostu kupie red arca, nie bede sie bawil w oszczedzanie 200zl, moze pochodzi sezon/dwa. W sumie do sezonu jeszcze duzo czasu mi pozostalo, moze z czasem sie cos zmieni, niedawno red arc byl duzo taniej, do maja jeszcze troche zostalo, przez ten czas to w zasadzie tylko pstrag, spro passion go obsluzy. Za red arc'iem przemawia rowniez to ze w zestawie jest zapasowa alu szpula, aktualnie koszt zaubera 3000 z dys dragona to okolo 285zl z przesylka, a red arca dostane najtaniej za 415 z przesylka, do zaubera trzeba doliczyc kupno szpuli zapasowej, takze ta roznica juz nie jest taka wielka, pewnie znalazlbym gdzies taniej jeszcze.

W tej kwocie brałbym daiwę BG.

A jezeli bym zwiekszyl budzet do 500zl? Albo po prostu kupie red arca, nie bede sie bawil w oszczedzanie 200zl, moze pochodzi sezon/dwa. W sumie do sezonu jeszcze duzo czasu mi pozostalo, moze z czasem sie cos zmieni, niedawno red arc byl duzo taniej, do maja jeszcze troche zostalo, przez ten czas to w zasadzie tylko pstrag, spro passion go obsluzy. Za red arc'iem przemawia rowniez to ze w zestawie jest zapasowa alu szpula, aktualnie koszt zaubera 3000 z dys dragona to okolo 285zl z przesylka, a red arca dostane najtaniej za 415 z przesylka, do zaubera trzeba doliczyc kupno szpuli zapasowej, takze ta roznica juz nie jest taka wielka, pewnie znalazlbym gdzies taniej jeszcze.

https://www.raven-fishing.pl/shimano-stradic-3000fk-hg-ko%C5%82owrotek/pl/product/26584/

Cześć,

szukam kołowrotka do lekkiego spiningu (wklejka), na Motławę i Martwą Wisłę. Łowię przeważnie przynętami gumowymi 5-7cm, główki 3-9 g, plecionka. Myślałem o Daiwie Ninja w rozmiarze 1003 lub 2500, albo o Zauberze. Trochę martwi mnie fakt, że Daiwa jest chyba "freshwater", a w okolicach ZAtoki Gdanskiej jednak jest zasolenie. Dajcie znac co myślicie.

Cześć :-) powoli rozglądam się za jakimś młynkiem głównie pod bolki + jakieś sandacze na jesień. przynęty o wadze max 25g + guma 5", ale przez większa część sezonu będą to wobki do ok 15g.

koniecznie musi dobrze nawijać plecionke, budżet mam 500-600 zł. Wstępnie rozważam daiwe bg 4000, jest coś godnego uwagi z tej półki?

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

mam ultegre c3000 i o ile pod klenia świetnie się spisuje to z boleniowką 8g w szybszym tempie prowadzenia praca przestawala być już taka maślana. Możesz napisać coś więcej o tym stradicu? tzn jak ciężko da radę nim łowić, co by go za szybko nie zajechać[emoji6]

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Ja rozważył bym jeszcze Stradica FK z przełożeniem XG w rozmiarówce 4000 :) Cały sezon nim obleciałem i jest tak samo jak w dniu wyjęcia go z pudełka

Podobnych opinii jest o wiele więcej, a cena na chwilę obecną jest na tyle atrakcyjna ze raczej ciężko się nie skusić, oba ostatnie stradici mocno zdominowały ten przedział cenowy i naprawdę ciężko doszukiwać się w nich jakichś wad , fajnie to w środku wygląda już po sezonie krótszym czy dłuższym, jest podatne na tuning, dostępność korb, knobow, szpul bogata.

• Like 1

Więcej ? Mam go podpiętego pod mój rzeczny uniwersał czyli XST1144F :) Nie licząc lżejszych czy cięższych boleniówek targam nim gumki z ołowiem do 15g, wahadełka +- 15 gram oraz obrotówki w rozmiarze do nr 3. Łowiska to w 99% rzeki. Jak za tą kasę to na prawdę dobry młynek  

Dzień dobry! ;)

Potrzebuję porady odnośnie doboru kołowrotka. Przynęty 40-100g (uprzedzając sugestie- multik nie wchodzi w grę)

Na oku mam kilka pozycji:

1) Okuma Azores Blue 4000

2) Daiwa BG (tu albo 3000 albo 3500)

3) Daiwa Prorex 3020 PEA

4) Dawia Saltist Nero 3000 lub 4000.

Cześć! Chciałbym się was poradzić jaki kołowrotek sobie sprawić na ten sezon! Interesuje mnie kołowrotek 2w1 tzn: Będę nim łowić na wędkę
Trabucco Precision Feeder XT SW Sensor 330-70g Mikado Inazuma Flash Perch 220cm 3-18g oraz mam jeszcze Casting z dragona do 60g, którego będę czasem uzywać z przynętami do 30g max.
I teraz jaki kołowrotek polecacie? Żyłka będzie nawinięta max 0,20mm, a plecionka 0,12mm. Najbardziej mnie interesuję kołowrotek ze szpulą zapasową. Myślałem nad Mitchell max pro R 2000. Cenowo w granicach do 400zł. Dzięki!

Dragon vertical hd cast 56g. ( to ten casting, który posiadam)

Witaj.

A może zamiast jednego kołowrotka 2w1 pomyśl nad dwoma kołowrotkami? Tym bardziej, że wspominasz o metodach łowienia mocno różniących się od siebie.

Kołowrotek podpięty pod feedera i pod wędki spinningowe będzie miał ciężki żywot.

Wspomniany przez Ciebie

http://sklep.insel.pl/kolowrotek-mitchell-mag-pro-r-2000-7bb1rb-p-31100.html

ma dość specyficzną budowę rotora i kołnierza szpuli i w te 'zakamarki' będą się dostawać resztki zanęty, co nie uniknione przy feederze.

Sam kiedys uzytkowałem kołowrotek i do feedera i spinningu jednocześnie i wiem, że na dłuższą metę potrafi to być irytujące.

Te odpinanie/przekładanie kołowrotka między wędkami i czyszczenie z resztek.

Przy budżecie 400zł można z powodzeniem rozglądać się dzisiaj za dwoma kołowrotkami.

Jednym z takich jest np. Daiwa Ninja.

Co ważne kołowrotek ten, ma swój własny (obszerny w treści i doświadczenia użytkujących kolegów) wątek na tym forum

http://jerkbait.pl/topic/67188-daiwa-ninja-a-2016/

Aktulnie najtaniej chyba, Ninja jest tu ==>https://www.decathlon.pl/koowrotek-ninja-3000-a-id_8358247.html

Kolejny kołowrotek to  Shimano Sahara lub Nasci

http://jerkbait.pl/topic/87762-shimano-sahara-2017/

W wątku tym koledzy wspominają także o trochę droższym Nasci i ogónie w podanych wątkach są porównania do różnych innych marek i modeli

Jeżeli zdecydujesz sie naciągnąć zadany budżet, o te powiedzmy 60-80zł to możesz jako drugim kołowrotku pomysleć o

==>https://www.raven-fishing.pl/ko%C5%82owrotek-shimano-sahara-c3000-fi-przedni-hamulec/pl/product/37610/

Zanim zejdą lody z rzek, kanałów, jeziorek, starorzeczy i innych naszych ulubionych wyczekiwanych miejsc minie jeszcze troche czasu, który z powodzeniem możesz przeznaczyć na przewertowanie swoich założeń i planów.

Zasoby forum są spore.

Warto czytać i podjąć najlepszą dla siebie decyzję.

Edytowane przez Arkiewicz
  • Like 1