Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

No i do 10 korba ma jeden gwint na obie strony (do 07 jest osobny trzpien na prawa stronę)

Żbiku,

okuma salina:

55 http://allegro.pl/okuma-salina-55-i7394814801.html

lub 40 http://allegro.pl/okuma-salina-40-i7394814269.html

Prosta budowa, ładny nawój, trwały, nie stawia oporu przy prowadzeniu dużych wabi, polecam.

Wada to brak zapasowej szpuli, a dedykowana to koszt ok. 100 zł.

To nie moje aukcje.

Z pozdrowieniami,

Andrzej

Chciałbym jednak nowy kołowrotek, bo nie wiadomo jak ktoś orał taka używana Saliną. A nowa Salina to już 6 stówek minimum. Edytowane przez Żbiku

• 1 miesiąc temu...

Witam! Chciałbym podpytać o drobną poradę dotyczącą kołowrotka do lekkiego spinningu. Będzie używany przy SG LFR CCS 213cm z CW do 7g. Ale chciałbym mieć możliwość od czasu do czasu spokojnie przerzucić się na średni spinning bez żadnych obaw.

Założona będzie plecionka (sporo kamieni i małż na dnie mojego łowiska) . Przynęty - drobne i średnio drobne gumy, wirujące ogonki, obrotóweczki i inne maluszki.

Rozmiar 2000-3000 max

Myślałem nad klasycznym red arc 10200-10300.

Budżet 400 PLN.

Byłbym wdzięczny za wszelkie porady.

Może Daiwa BG 2000? Relatywnie lekki jak na full metal (240g) a jednoczenie mocny na tyle, ze średni spin mu nie straszny. I tylko odrobine przekracza budżet. Niestety nie szpulki zapasowej.

Generalnie nie bedzie łatwo pogodzić kołowrotka do średniego spina z pasującym do LRF-a.

Albo bedzie dość ciężki co zmniejszy przyjemność i czułość łowienia UL, albo bedzie za delikatny do średniego spinningu i przy takim szybko padnie.

Uwierz mi ze z kijkiem takiej klasy jak LRF odczujesz różnice miedzy młynkiem 200 a 240g. Każdy gram obniża komfort łowienia przy przynetach 1g.

• Like 1

Taka daiwa generation black 3000 pociągnie cannibale 15cm i inne gumy na lekkich główkach do max łącznej wagi 60g?

Podoba mi się bo ma niskie przełożenie. 4000 waży już 380g..

Chyba że coś innego z niskim przełożeniem do obsługi kijka do 60g w kwocie powiedzmy do 1000pln.

Taka daiwa generation black 3000 pociągnie cannibale 15cm i inne gumy na lekkich główkach do max łącznej wagi 60g?

Podoba mi się bo ma niskie przełożenie. 4000 waży już 380g..

Chyba że coś innego z niskim przełożeniem do obsługi kijka do 60g w kwocie powiedzmy do 1000pln.

TP 4000 PG,ale wydatek ok 1300 zł

Gość White--fish

Zastanawiam się nad Shimano C3000, a 4000 (Exsence vs. Stella)

Miałby obsługiwać głównie gumy 4-5 cali na lekkich główkach 5-10g.

Opcjonalnie jakaś obrotówka aglia, comet 4-5 lub long 2-3.

Co doradzicie?

Edytowane przez Suchotnik

Do takiego łowienia to raczej celuj w rozmiar 3000 przy Daiwie lub 4000 Shimano. Teraz pytanie o budżet bo przy takim obciążeniu bardzo szybko zajezdzisz Stradica czy Fuego.

Mogę śmiało polecić Daiwie certate 3000 lub twin powera 4000 pg. Napewno posłużą dłuższy czas od tańszej alternatywy, a kultura pracy pod obiaciazeniem przeskoczą kazdy model do 700zl. Kumpel używa sustaina 4000fg i daje radę na trociach, szczupakach sandaczach. Ma go już z 2 lata i łowi średnio 3 razy w tygodniu po kilka godzin, kołowrotek poza jakimiś rysami działa jak nowy...

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez mathew.stepnicki