aleksander54 Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Jakie przeznaczenie jest dla TP sw 4000xg? Albo jakich przynęt nie powinien obsługiwać, żeby starczył na dłużej? Jak chcesz jaki młynek na dłużej, to zainwestuj w Cardinala66. Prawie pięćdziesiąt lat, łowi nim już trzecie pokolenie i nadal daje radę . O proszę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MarcinW Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Dzięki, ale nie takiej odpowiedzi się spodziewałem. Mój młynek ma pracować 5-7lat i do kubła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Na tym portalu są tworzone co raz to lepsze teorie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 (edytowane) Zawsze się człowiek czegoś nowego dowie...Mam rzeczony młynek. Nie używam go zgodnie z przeznaczeniem do lekkich i średnich połowów morskich, ale do wędkowania średnio-ciężkiego na średniej wielkości rzece tj. współpracuje z kijem 3m 7-28 g i bardzo dobrze się tam czuje z plecionką #1.0 lub żyłką 0,28. Przynęty to wirówki 3-4, wahadła 10-20 g, gumy 4-5 cali na główkach 7-10 g. Liczyłem, iż przy takim zastosowaniu i odrobinie szacunku będzie mi służył dożywotnio lub aż się znudzi i pójdzie w świat. Z uwagi na to, że często prowadzę przynetę z prądem lub po łuku wybrałem wersję XG i sprawdza się idealnie.A tu proszę - parę sezonów i do kubła :-) Na poważnie: i sumy spokojnie obsłuży, to w jedna z najmocniejszych opcji w spinningu słodkowodnym. Jeszcze mocniejsza alternatywa to wersja PG, ale użycia do ciężkiej orki XG bym się nie obawiał... Edytowane 13 Sierpnia 2018 przez smokwelski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox81 Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Postanowiłem zacząć taki temacik z prostego powodu, coraz częściej widać pytania pt. jaki kołowrotek na Odrę, Wisłę, Narew, Biebrzę, na jezioro, na solankę, do połowu szczupaka, suma, sandacza, okonia, jazia, klenia, oraz do spiningu krótkiego, długiego, travela, który ma być lekki, ciężki, maślany, ząbkowany ... itd. Jak ktoś ma pytanie to pisze w pierwszym wątku aby nie było miliona kolejnych tematów na bardzo podobny temat. Może ja zacznę Szukam kręćka - do spiningu 8 lb - a wiec przeznaczenie kleń, jaź, okoń oraz współpraca z plecionką i żyłka - cenowo do 500 zł, raczej używka, chyba, że znajdzie się coś fajnego. Do tego musi być ze stajni Shimano, nie przeszkadza mi ciężar ani kolor ( oby nie fluo róż ) Coś, ktoś, może poleci bo ja sam się gubię bo na stało-szpulowcach nie znam się wcale, a potrzeba jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox81 Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Hejka koniecznie shimano? Spróbuj spróbować Red arc 10400 mega kołowrotek świetny nawoj żyłki idealny hamulec i nowy cena ok 400 warto 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Hejka koniecznie shimano? Spróbuj spróbować Red arc 10400 mega kołowrotek świetny nawoj żyłki idealny hamulec i nowy cena ok 400 wartoKołowrotek rozmiaru 4000 do wędki 8lb? I weź tu się nie czepiaj... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MarcinW Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Pewnie do podbijania kogutem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Postanowiłem zacząć taki temacik z prostego powodu, coraz częściej widać pytania pt. jaki kołowrotek na Odrę, Wisłę, Narew, Biebrzę, na jezioro, na solankę, do połowu szczupaka, suma, sandacza, okonia, jazia, klenia, oraz do spiningu krótkiego, długiego, travela, który ma być lekki, ciężki, maślany, ząbkowany ... itd. Jak ktoś ma pytanie to pisze w pierwszym wątku aby nie było miliona kolejnych tematów na bardzo podobny temat. Może ja zacznę Szukam kręćka - do spiningu 8 lb - a wiec przeznaczenie kleń, jaź, okoń oraz współpraca z plecionką i żyłka - cenowo do 500 zł, raczej używka, chyba, że znajdzie się coś fajnego. Do tego musi być ze stajni Shimano, nie przeszkadza mi ciężar ani kolor ( oby nie fluo róż ) Coś, ktoś, może poleci bo ja sam się gubię bo na stało-szpulowcach nie znam się wcale, a potrzeba jest Hejka koniecznie shimano? Spróbuj spróbować Red arc 10400 mega kołowrotek świetny nawoj żyłki idealny hamulec i nowy cena ok 400 warto Myślę, że @Meme już dawno coś kupił...no chyba, że czeka od 4 lat na jakąś sugestię 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzypek Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Kołowrotek rozmiaru 4000 do wędki 8lb? I weź tu się nie czepiaj...chyba że to element siłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Dzień dobry! Mam szybkie pytanko. Czekam na odbiór MHX S871-2 z pracowni i cały czas zastanawiam się nad kręciołem. Mam Biomastera 2500 MgS Shallow Special (230g.) rocznik jeżeli się nie mylę 2000 i wstępnie o nim właśnie myślałem do tego kija.Szukać innego kręcioła czy cieszyć się nowym kijem i przestać cudować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 PrzesDzień dobry! Mam szybkie pytanko. Czekam na odbiór MHX S871-2 z pracowni i cały czas zastanawiam się nad kręciołem. Mam Biomastera 2500 MgS Shallow Special (230g.) rocznik jeżeli się nie mylę 2000 i wstępnie o nim właśnie myślałem do tego kija.Szukać innego kręcioła czy cieszyć się nowym kijem i przestać cudować?Przestać cudować [emoji6] Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Nikt Ci nie powie czy będzie za ciężki czy nie ... zaczniesz podbijać z łapy i po 3 min będziesz wiedział czy jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 (edytowane) [ Edytowane 20 Sierpnia 2018 przez Artech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tryt Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Ktoś z Was kręcił Favorite Huricane 1000 ? Można porównać ze Stradiciem 1000 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MarcinW Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Ktoś z Was kręcił Favorite Huricane 1000 ? Można porównać ze Stradiciem 1000 ?Z cyklu "nie miałem ale się wypowiem": Ostatnio kręciłem kołowrotkiem firmy Lucky John za 400zł - słowem padaka. Gdyby huricane był taki super to nikt by nie kupował dwu-trzykrotnie droższych młynków no i shimano musiałoby by zejść ostro z ceny. Nie ma czego porównywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tryt Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Porównać zawsze można, choćby tylko dane techniczne :Favorit Hurricane 1000 - łożyska 10+1, waga 175g, przełożenie 5,2:1, cena około 300złStradic Ci4 1000 - łożyska 6+1, waga 160g, przełożenie 5,0:1, cena około 600zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MarcinW Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Ano pewnie To za trzy stówy mniej mamy o 15g cięższy kołowrotek, ale za to z większą ilością łożysk. Przymykamy oko na wagę i mamy dwa Hurricane w cenie Stradica.Tylko, że to nie tak.... takie porównania kołowrotków (ilości łożysk, waga i przełożenie) z dwóch różnych półek i od dwóch różnych producentów nie są fair. Dlaczego?Ilość łożysk w przypadku Hurricane to oczywiście chwyt marketingowy, tzn są realnie ale przez to komfort i trwałość zapewne nie są lepsze niż w kołowrotku 6+1. Waga to drugi chwyt, byś myślał, że to jedyny mankament stanowiący o cenie i żebyś nie zastanawiał się skąd tak tanio, pominął to jak kołowrotek będzie zachowywał się podczas pracy pod przynętą, podczas zwijania luzu i żebyś ostatecznie łyknął zarzutkę.Niestety, ale przede wszystkim liczą się rzeczy, które trudno określić nawet kręcąc na sucho kołowrotkiem w sklepie - walory użytkowe oraz żywotność.Niech wypowie się pozytywnie ktoś kto użytkuje takiego Favorite, a najlepiej niech nim łowi 3 lub więcej lat i do tego ma w zanadrzu Stradica. Inaczej odradzam ostrzenie sobie zębów na tego typu wynalazki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 To inaczej Tsurinoya tsp. Gdyby porównywać z markowymi młynkami, to raczej z tanimi modelami Daiwy, bo "inspiracja" nimi jest widoczna bardzo wyraźnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedJin Opublikowano 23 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2018 (edytowane) To inaczej Tsurinoya tsp. Gdyby porównywać z markowymi młynkami, to raczej z tanimi modelami Daiwy, bo "inspiracja" nimi jest widoczna bardzo wyraźnieTSP jest full metal. Hurricane nie jest. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 23 Sierpnia 2018 przez RedJin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tryt Opublikowano 25 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2018 (edytowane) Shimano Stradic Ci4 1000FB ma ponoć "uchwyt pływający". Ten kołowrotek jest niezatapialny? popatrzcie od 1:43 A może uchwyt wędki plus niska waga zrobiły swoje. Ale ciekawy jest ten pływający uchwyt Edytowane 25 Sierpnia 2018 przez tryt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrado Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Witam kolegów orientują się koledzy jak sie ma kołowrotek mikado black crystal 4000. Mocna solidna konstrukcja? Szukam czegoś lekkiego do kijka mikado sicario monoblank 22g. Lub interesuje mnie daiwa bg 2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_gda Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Kołowrotek do spiningu: gumki 10cm + główka 10-15g max; czasem obrotówka 3-4. Wybieram między Ryobi Zauber 3000 a Daiwa Fuego LT 4000. Jeśli ktoś ma jakieś opinie n/t tych dwóch propozycji to będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanz Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Imo Oba dadzą rade. Daiwa bedzie pewnie lżejsza i tu trzeba sobie sprawdzić ale szpule bedzie miała chyba wieksza. Ryobi to sprawdzona konstrukcja. Fuego stosunkowo świeży, ale dobrze sie zapowiada. Kultura pracy na korzyść daiwy, solidność prędzej bym przypisal do ryobi. W obu przypadkach mozesz trafić na lepszy i gorszy egzemplarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Fuego ogólnie dobrze przyjęty ale wiadomo jeszcze przyjdzie czas na dokładną ocenę po dłuższym okresie użytkowanie. Jednak Zauber już wielokrotnie tu pisali, że to nie to co kiedyś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi