Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Daiwy 3000 maja srednice szpuli 54mm,wyjatkiem jest seria LT,Shimano 2500 ok.46mm,4000 ok.50mm .Dla mnie miedzy nimi jest Daiwa 2500 ze srednica szpuli 48mm.

Daiwa BG wazy ok.305g ,Shimano 4000 np.Sustain 280g.

Edytowane przez Darek64
  • Like 1

Raczej miałem na myśli starsze i metalowe konstrukcje Shimano w porównaniu do BG - właśnie z racji materiału korpusu. Np. Stradic FJ czy Biomastera FB, oba ważą w okolicy 300g, a akurat o średnicy szpuli nie myślałem z racji innej koncepcji w Daiwie.

Biomaster FB wcale nie jest duzy - w porównaniu z Ultegrą 4000 SS wydaje sie byc rozmiar mniejszy.

Potwierdzam. Nie znam symbolu, ale wg mnie to cis bliższego stopom cynku i amelinium niż dural. Mniejsza o to. Dobrym wyznacznikiem jakosci stopu przekładni jest ilosc opiłków pojawiających się przy normalnej eksploatacji, co z kolei łatwo ocenic po brudzeniu się i degradacji smaru. W Zauberze i klonach bardzo szybko dobry nawet smar zamienia się w szare błoto. W dobrych młynkach twardosc i gładkosc powierzchni pracujących mechanizmu sprawia ze po sezonie smar wciąz zachowuje swoje własciwosci i wygłąda jak nowy. Oczywiscie w obu przypadkach wykluczam tu sytuacje zamoczenia kołowrotka a tylko pracę w normalnych warunkach.

Konstrukcyjnie to dobre młynki za czym nie nadąża niestety jakość materiałow i precyzja wykonania, adekwatnie do ceny

• Like 3

Wzorcem moze byc przekładnia starszych Penn'ów - np. Spinfisher V. Po 2 sezonach smar jak nowy. Ale tam koło napędowe jest z jakiegoś stopu miedzi (fosforobrąz, mosiądz?).

W wielu konstrukcjach z założenia mocnych i lepszej półki montowano przekładnię bez aluminium. Sęk w tym, że taka przekładnia raczej ma twardszą, metaliczną pracę. Masełko to domena aluminium i jego stopów.

Najmocniejsza przekładnia w kołowrotku jaką widziałem była montowana w Rexach. Ale o kulturze pracy to nie słyszało.

Wiec co polecicie do 600 zł w miarę lekkiego do 250 g wielkość 3000-4000

Łowić będę nim ja rzece Odrze

Przynety do 20 gram głównie woblerki klen jaz boleń sporadycznie coś za sandaczem raz na rzadki czas max 20 g główka.

Przełożenie powyżej 6.1 nie jest mi potrzebne.

Młynek raczej nowy moj Shimano super x 3000 idzie na emeryturę trochę ciężki jest i przy lekkim kiju nie ma tej przyjemności z łapania :) !

Potrzebuje coś dla siebie do UL do 4g. Może Shimano Soare BB C2000? Ma ktoś? Co o nim sądzicie.

Tomek , mam ten kręcioł , ale wypadek z ręką spowodował że zbyt dużo nim nie pokręciłem.

Kołowrotek fajny , tylko to niewielkie przełożenie powoduje że jak potrzeba agresywniej zaprezentować przynętę , to trzeba się nakręcić.

Jak chcesz sam się przekonać , to da się zrobić. Jakby co to wal na Priv.

• Like 1

Tomek, mam od wiosny Soare BB2000PGSS. Do UL znakomity, świetny nawój co przekłada sie na odległości rzutu. Hamulec perfekcyjny, precyzja i płynność. Sparowany z odpowiednim kijkiem daje katapultę do lekkich wabików (przy czeburaszce 4g+kajtek 2" skończyła mi sie pletka na szpuli, 0,06, wiec trochę weszło.

• Like 1

A do czego go masz dopasować? U mnie z tetonem 1000 pasuje idealnie. Jak chcesz to ci go pomierzyć mogę.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Do TTS 642 UL, to taka nowość u nich, kijek waży 65g, dlatego potrzebuje czegoś leciutkiego. Kijek do 4lb

post-46206-0-57003800-1537416426_thumb.jpg

Edytowane przez Tomek.M
  • Like 1

Zależy mi na wadze, ma być po niżej 180g

albo rybki albo akwarium

żeby zaspokoić twój gust - https://allegro.pl/dragon-manta-ice-fd-710i-5-lat-gwarancji-i7390219748.html

lub 

https://www.mefistofishing.pl/shimano-soare-ci4-500s-new-2017-p-1815.html

bajde wej łowiłem kijem ważącym 27g z kołowrotkiem ważącym 230g - o takim - https://allegro.pl/mitchell-mag-pro-extreme-2000-i7569166784.html

łowiło się komfortowo, do twojego patyka nie kombinowałbym zbytnio i wziął jednak sahare proporcje waga/jakość/cena wychodzą na spory plus

Shimano SAHARA C2000HGS - body od 1000, większe przełożenie niż w wersji 1000 i płytka szpula, naprawdę warto

podjedź do centrum wędkarstwa i przymierz rozmiar 1000, będziesz wiedział czy jest ok

no chyba, że masz wolne 1,3k więc bierz soare 500 :)

Edytowane przez ezehiel

Do TTS 642 UL, to taka nowość u nich, kijek waży 65g, dlatego potrzebuje czegoś leciutkiego. Kijek do 4lb

Z tańszych Stradic 1000 FB,a najlepiej Vaniek 1000 lub C200.

Jak masz kasę to vaniek c2000s będzie najlepszy tańsza alternatywa to stradic tylko za tania wersję masz głęboką szpule w 1000.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka