bomber Opublikowano 8 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2018 (edytowane) Daiwy 3000 maja srednice szpuli 54mm,wyjatkiem jest seria LT,Shimano 2500 ok.46mm,4000 ok.50mm .Dla mnie miedzy nimi jest Daiwa 2500 ze srednica szpuli 48mm.Daiwa BG wazy ok.305g ,Shimano 4000 np.Sustain 280g. Edytowane 8 Września 2018 przez Darek64 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 8 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2018 Raczej miałem na myśli starsze i metalowe konstrukcje Shimano w porównaniu do BG - właśnie z racji materiału korpusu. Np. Stradic FJ czy Biomastera FB, oba ważą w okolicy 300g, a akurat o średnicy szpuli nie myślałem z racji innej koncepcji w Daiwie. Biomaster FB wcale nie jest duzy - w porównaniu z Ultegrą 4000 SS wydaje sie byc rozmiar mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 Zauber ma metal body, ale koło przekładni wykonane z kiepskiego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 Zauber ma metal body, ale koło przekładni wykonane z kiepskiego materiału.Tzn? Możesz podać symbol stopu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 Potwierdzam. Nie znam symbolu, ale wg mnie to cis bliższego stopom cynku i amelinium niż dural. Mniejsza o to. Dobrym wyznacznikiem jakosci stopu przekładni jest ilosc opiłków pojawiających się przy normalnej eksploatacji, co z kolei łatwo ocenic po brudzeniu się i degradacji smaru. W Zauberze i klonach bardzo szybko dobry nawet smar zamienia się w szare błoto. W dobrych młynkach twardosc i gładkosc powierzchni pracujących mechanizmu sprawia ze po sezonie smar wciąz zachowuje swoje własciwosci i wygłąda jak nowy. Oczywiscie w obu przypadkach wykluczam tu sytuacje zamoczenia kołowrotka a tylko pracę w normalnych warunkach.Konstrukcyjnie to dobre młynki za czym nie nadąża niestety jakość materiałow i precyzja wykonania, adekwatnie do ceny 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 Ale podobno przekładnia do Zaubera to koszt ok.20zl.Mozna więc co dwa sezony zrobić podmianke i katować dalej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 10 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2018 Wzorcem moze byc przekładnia starszych Penn'ów - np. Spinfisher V. Po 2 sezonach smar jak nowy. Ale tam koło napędowe jest z jakiegoś stopu miedzi (fosforobrąz, mosiądz?).W wielu konstrukcjach z założenia mocnych i lepszej półki montowano przekładnię bez aluminium. Sęk w tym, że taka przekładnia raczej ma twardszą, metaliczną pracę. Masełko to domena aluminium i jego stopów. Najmocniejsza przekładnia w kołowrotku jaką widziałem była montowana w Rexach. Ale o kulturze pracy to nie słyszało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arbuzowski Opublikowano 13 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 Wiec co polecicie do 600 zł w miarę lekkiego do 250 g wielkość 3000-4000 Łowić będę nim ja rzece Odrze Przynety do 20 gram głównie woblerki klen jaz boleń sporadycznie coś za sandaczem raz na rzadki czas max 20 g główka. Przełożenie powyżej 6.1 nie jest mi potrzebne. Młynek raczej nowy moj Shimano super x 3000 idzie na emeryturę trochę ciężki jest i przy lekkim kiju nie ma tej przyjemności z łapania ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 15 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 (edytowane) Potrzebuje coś dla siebie do UL do 4g. Może Shimano Soare BB C2000? Ma ktoś? Co o nim sądzicie. Edytowane 15 Września 2018 przez Tomek.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 15 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 Potrzebuje coś dla siebie do UL do 4g. Może Shimano Soare BB C2000? Ma ktoś? Co o nim sądzicie.Tomek , mam ten kręcioł , ale wypadek z ręką spowodował że zbyt dużo nim nie pokręciłem.Kołowrotek fajny , tylko to niewielkie przełożenie powoduje że jak potrzeba agresywniej zaprezentować przynętę , to trzeba się nakręcić.Jak chcesz sam się przekonać , to da się zrobić. Jakby co to wal na Priv. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 16 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 Tomek, mam od wiosny Soare BB2000PGSS. Do UL znakomity, świetny nawój co przekłada sie na odległości rzutu. Hamulec perfekcyjny, precyzja i płynność. Sparowany z odpowiednim kijkiem daje katapultę do lekkich wabików (przy czeburaszce 4g+kajtek 2" skończyła mi sie pletka na szpuli, 0,06, wiec trochę weszło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Używał ktoś kołowrotek Favorite Arena? Jak to pracuje, bo parametry fajne jak pod UL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Tomek weź sobie shimano sahara 1000 lub c2000hgs - https://www.mefistofishing.pl/shimano-sahara-c2000hgs-new-2017-p-1723.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Zależy mi na wadze, ma być po niżej 180g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedJin Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Jak Tobie się nie spieszy to Tsurinoya Jaguar, albo Kingfisher. Przypuszczam że tego favorita to znajdziesz wśród Chińczyków tylko przemalowany jest tak jak hurricane. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Jaguar za ciężki. Jest taki co by pasował, ale to maleństwo jak do wędki podlodowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedJin Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 (edytowane) A do czego go masz dopasować? U mnie z tetonem 1000 pasuje idealnie. Jak chcesz to ci go pomierzyć mogę. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Września 2018 przez RedJin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 (edytowane) A do czego go masz dopasować? U mnie z tetonem 1000 pasuje idealnie. Jak chcesz to ci go pomierzyć mogę. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu TapatalkaDo TTS 642 UL, to taka nowość u nich, kijek waży 65g, dlatego potrzebuje czegoś leciutkiego. Kijek do 4lb Edytowane 20 Września 2018 przez Tomek.M 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 (edytowane) Śliczna wykałaczka... Edytowane 20 Września 2018 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 Do TTS 642 UL, to taka nowość u nich, kijek waży 65g, dlatego potrzebuje czegoś leciutkiego. Kijek do 4lbZ tańszych Stradic 1000 FB,a najlepiej Vaniek 1000 lub C200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 (edytowane) Zależy mi na wadze, ma być po niżej 180g albo rybki albo akwarium żeby zaspokoić twój gust - https://allegro.pl/dragon-manta-ice-fd-710i-5-lat-gwarancji-i7390219748.htmllub https://www.mefistofishing.pl/shimano-soare-ci4-500s-new-2017-p-1815.html bajde wej łowiłem kijem ważącym 27g z kołowrotkiem ważącym 230g - o takim - https://allegro.pl/mitchell-mag-pro-extreme-2000-i7569166784.html łowiło się komfortowo, do twojego patyka nie kombinowałbym zbytnio i wziął jednak sahare proporcje waga/jakość/cena wychodzą na spory plusShimano SAHARA C2000HGS - body od 1000, większe przełożenie niż w wersji 1000 i płytka szpula, naprawdę wartopodjedź do centrum wędkarstwa i przymierz rozmiar 1000, będziesz wiedział czy jest ok no chyba, że masz wolne 1,3k więc bierz soare 500 Edytowane 20 Września 2018 przez ezehiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szary_fisherman Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 (edytowane) Daiwa legallis 185 g - rozmiar 2000Wazy tyle co 1000. Edytowane 20 Września 2018 przez szary_fisherman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathew.stepnicki Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 Do TTS 642 UL, to taka nowość u nich, kijek waży 65g, dlatego potrzebuje czegoś leciutkiego. Kijek do 4lbZ tańszych Stradic 1000 FB,a najlepiej Vaniek 1000 lub C200.Jak masz kasę to vaniek c2000s będzie najlepszy tańsza alternatywa to stradic tylko za tania wersję masz głęboką szpule w 1000. Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 Daiwa legallis 185 g - rozmiar 2000Wazy tyle co 1000. to samo body tylko inna szpula, to samo jest w shimano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisha Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 https://www.mefistofishing.pl/shimano-cardiff-ci4-1000s-new-2018-p-1997.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi