Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Do Grey streama 5-23 2.4 na próbę wziąłem Seriniusa gtx200, a do planowanej wersji 2-12 2.28 ~120g co brać w granicach 250-300zł ? 2 szpule alu obowiązkowo, jedna pod żyłkę, druga pod pletkę. Za dużo tego do wyboru a za małe obeznanie  :mellow:

Edytowane przez katystopej

Witam,

Szukam kołowrotka, który miałby obskoczyć 2 kije: 2.7m 5-25 i 2,28m 4-21. Łowie raczej lekko, tzn. woblery, blachy zwykle max. 3, sporadycznie 4 i głowki rzadko wyżej niż 20g + gumka 3" i 4". Planuję nawinąć pletkę 0.10 max 0.12. Budżet okolo 500zl, nie wykluczam używki, jeśli pewna sztuka. Preferuję Shimano lub Daiwa i teraz w sumie 2 pytania:

Jaki rozmiar?

Jaki model i ktora stajnia? (Co sądzicie o nowych Daiwach LT?)

Dzięki z góry!

Dobry wieczór . Chcialbym prosic kolegow o pomoc w wyborze kołowrotka do kija sandaczowego o cw do 35 gram wiec lekko mieć nie będzie. Głównie szarpanie kogutow do 32 gram. Moje typy to :

Daiwa bg

Stradic

Biomaster

Ktory z nich ma najmocniejsze bebechy zeby sie zaraz nie rozsypał i ktory brać rozmiar? 3000/ 3500 / 4000?

A moze coś ze starszej produkcji stradic ? Biomek ? Twinek?

Edytowane przez Funky

Z nowych bierz daiwe bg 3000 zostanie jeszcze na dobra plecionkę...

Z starszych jeśli źródło pewne to biomaster xt 3000 powinien być w rozsądnych pieniądzach. Maszyna bestia, mały tunning i masz sprzęt na lata. Mozesz też rozważyć ultegre z podobnego przedziału wiekowego 2000-2005. Czasami trafiają się perełki gablotowe w rozsądnych pieniadzach[emoji6]....

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

Jak masz fundusze to biomaster SW 4000. A bardziej budżetowo do targania kogutów to bym rozważył Spinfishera V 3500. Bedzie trudno zajechać chociaż to inna kultura pracy niż Shimano czy Daiwa. Pytanie czy przy kogutach kultura pracy jest zauważalna...

Maszyna o potwornej mocy, a nawój i hamulec zdecydowanie z innej epoki niż Slammer. Prace przekładni czuć. Dlaczego to wystarczy zajrzeć do środka , dyfer w kamazach też nie jest bezgłośny i maślany ;)

Rozumiem:) A co byś sądził o Penn spinfisher v 3500? Tylko troszke ciezki on jest 393gr, nie wiem jak by to wygladało z wedka 120gr, 2.13cm. Albo Ryobi Arctica 4000?

Dla mnie waga kołowrotka powyżej 350g jest nie do przyjęcia,przy takim zestawie.

Witam Panowie. Polećcie jakiś kręciołek pod wędeczke Savage Gear Bushwhacker XLNT2 2,13m 15-50g do 400zł. Bede łowił głownie na gumy 15-16cm z gramatura ok 10-15gr i slidery 10cm tonace. Plecionka 0.16 tak zeby ja dobrze nawijał :)

Pomyśl nad slammerem 260.

Witam . Szukam kołowrotka do wędki St. Croix LBS71MF głownie pod opad do max 20 gr. Aktualnie posiadam nowego Zaubera 3000 ale jest za cięzki i wędka leci "na pysk". Możecie coś polecić ? Chciałbym się zmieścić w tysiaku.

Coś nie w te stronę , jak leci na pysk to za lekki [emoji6]

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• Like 4

Panowie potrzebuje zakupić kołowrotek pod szczupaka na lekko czy Stella 2500fj 2018 się nadaje. Waga główki 3g do max 10g plus guma 10 do 12 cm.

Ja bym na Twoim miejscu wybrał większy model, kiedyś się może przydać do cięższych zadań.

• Like 1