Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, do kija ML polecać betoniare rozmiaru 4000. Dla mnie to ty możesz zostać zawodowym doradcą sprzętowym. Zbijesz na tym kokosy. Serio, nie marnuj chłopaku talentu.

Synuś gdzie ty widzisz, że ja polecam wielkość 4000? Gdzie ty widzisz kij ML. Okulista się kłania. A dla mnie to ty możesz na Mazurach bykom jaja bujać.

• Like 2

Synuś gdzie ty widzisz, że ja polecam wielkość 4000? Gdzie ty widzisz kij ML. Okulista się kłania. A dla mnie to ty możesz na Mazurach bykom jaja bujać.

Następny większy rozmiar to...? Mówię o body. Kilka gram i guma 10-12cm to może do wędek MH? Zostawię Tobie to zajęcie :)

...Guma 10-12cm nawet na lekkiej główce potrafi stawiać duży opór w wodzie. Ja osobiście też wziąłbym 4000.

Sam używam '15 Stradic 4000 (4:8:1) do lekkiego sandaczowania - smukłe gumy 7-8.5cm na główkach do 12g i mniejszego bym nie wziął do takich celów...nawet Stelli 2500...po jakimś czasie pewnie rotor dostałby luzów...

• Like 2

Mówisz TP 2500S - '11 czy '15 ?

...Dobre wyważenie...czego ?

Ja osobiście nie podniosę poprzeczki rozmiarowi 2500...

No właśnie, dobre wyważenie to podstawa. Nastała era kołowrotków lekkich, większość chce, żeby było jak najlżej, a potem płacz, że kij leci na pysk.

Ja do takich zastosowań używam TP 2500s. Sparowany z NFC REV 4 i wszystko jest jak nalezy. Dobre wyważenie i rotor daje radę takim przynętom itp itd. A zapas mocy to do procy Panowie.

2500s? Hamulec nie za słaby? Jak próbowałem takiego TP podpiąć do MF'a to mimo na maksa dokręconego hamulca kilkukilogramowy sandacz robił co chciał...

A ja zapytam kolejny raz, jaki wpływ na wyważenie  wędziska ma rozmiar (waga) kołowrotka przy tak niewielkich różnicach masy jak 2500 lub 3000, 3500, 4000 ? Hę?

Trzeba założyć jeden, drugi, trzeci z tych które posiadamy w arsenale i zobaczyć, gdzie wypada środek równowagi kija. Wtedy możemy wrócić do rozmowy ;) 

@Skipi gdzieś to kiedyś pięknie opisał i sfotografował ale dostał bana, pewnie za głoszenie herezji na jb.

chyba nadszedł czas zainwestować w trochę lepszy młynek z wyższym przełożeniem pod wiślanego bolenia, nie wiem czemu aż do tej pory biegam z 5.1:1

Czy Daiwa Fuego LT 3000-CXH lub Shimano STRADIC C3000HG wystarczą, czy powinienem dorzucić do Shimano STRADIC 4000XG? Biegam nad Wisłę regularnie, ale są to krótkie wypady, więc bardzo dużo roboczo-godzin kołowrotek w sezonie mieć nie będzie. 

chyba nadszedł czas zainwestować w trochę lepszy młynek z wyższym przełożeniem pod wiślanego bolenia, nie wiem czemu aż do tej pory biegam z 5.1:1

Czy Daiwa Fuego LT 3000-CXH lub Shimano STRADIC C3000HG wystarczą, czy powinienem dorzucić do Shimano STRADIC 4000XG? Biegam nad Wisłę regularnie, ale są to krótkie wypady, więc bardzo dużo roboczo-godzin kołowrotek w sezonie mieć nie będzie. 

Zdecydowanie 4000 XG. Ewentualnie Caldia 3000 SHA.

A ja zapytam kolejny raz, jaki wpływ na wyważenie  wędziska ma rozmiar (waga) kołowrotka przy tak niewielkich różnicach masy jak 2500 lub 3000, 3500, 4000 ? Hę?

Trzeba założyć jeden, drugi, trzeci z tych które posiadamy w arsenale i zobaczyć, gdzie wypada środek równowagi kija. Wtedy możemy wrócić do rozmowy ;)

@Skipi gdzieś to kiedyś pięknie opisał i sfotografował ale dostał bana, pewnie za głoszenie herezji na jb.

Wyważenie wędki, a wyważenie zestawu to dwie różne sprawy jak dla mnie.

Do  łowienia z opadu lubię mieć maszynkę sporo cięższą od wędki. Ale jeśli sama wędka leci na pysk to nawet sporo cięższy kołowrotek nie daje mi komfortu łowienia.

Tak to odczuwam jako amator :)

• Like 1

Wyważenie wędki jest bardzo ważne przy długotrwałym łowieniu. Jeżeli  wędka jest źle wyważona możemy inaczej ją trzymać przesuwamy chwyt do góry i mniej jest męczące. Gdy mamy wędkę seryjną a nie chcemy ją przerabiać pozostaje założenie cięższego kołowrotka i dopasowaniem chwytu. Gdy zamawiam wykonanie wędki podaję długość dolnika do stopki mówię jaką wielkość i masę będzie miał  kołowrotek oraz że długość może być większa ale wędka musi być dobrze wyważone bez dociążania. Nawet gdy dolnik wystaje poza łokieć to i tak komfort jest większy niż łowienie na niewyważony zestaw. Takie są moje subiektywne odczucia i doświadczenia nie muszą się one pokrywać z opiniami innych. 

• Like 1

Przy wybitnie źle wyważonym kiju żaden kołowrotek nie pomoże, i pozostaje obciążenie w dolniku. Druga sytuacja, to kijek fabrycznie wyważony doskonale, i nie lecący na pysk nawet z bardzo lekkim młynkiem. To oczywiście skrajne przykłady.

Długi dolnik wystający za łokieć - dla mnie jest utrudnieniem, choć pare razy doceniłem przy holu.

Witam.

Przy wybitnie źle wyważonym kiju żaden kołowrotek nie pomoże - ,,etherni'

Tak czytam te posty,czytam, o jakim ty kiju piszesz?Jaki kij jest żle wyważony?

Żeby wyczuć że ,,leci na pysk" musiała byc to 4 metrowa tyczka od grochu ważąca ok.05kg.

Sądzę że większośc kolegów posiada kije spinningowe które nie przekraczają 150g (15dkg)lub mniej, myślę że operując takim ,,patykim"nie czujemy ciężaru  i nie męczymy się,porównując do herbaty w szklance która waży ok.230g

Post -  Artek  

,,Ja bym na Twoim miejscu wybrał większy model, kiedyś się może przydać do cięższych zadań."

Czym się różni kołowrotek wielkość 2500 od betoniarki 4000,tak trochę wielkością i dużą wagą? :D różnica  aż 4dkg- Stradic 2500 - 190g a 4000 -230g .(Zauber Fd 2000 - 280 g)!!!!!

Ja wybrałem 4000,z większej szpulki dalej leci.  

pzdr.

Edytowane przez Pablo54

Żeby wyczuć że ,,leci na pysk" musiała byc to 4 metrowa tyczka od grochu ważąca ok.05kg.

Sądzę że większośc kolegów posiada kije spinningowe które nie przekraczają 150g (15dkg)lub mniej, myślę że operując takim ,,patykim"nie czujemy ciężaru i nie męczymy się,porównując do herbaty w szklance która waży ok.230g

Bzdury , długość blanku na ma znaczenie . Wędka 2.9 nawet niech waży 150 gram musi mieć długi dolnik.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Sądzę że większośc kolegów posiada kije spinningowe które nie przekraczają 150g (15dkg)lub mniej, myślę że operując takim ,,patykim"nie czujemy ciężaru i nie męczymy się,porównując do herbaty w szklance która waży ok.230g

Bzdury , długość blanku na ma znaczenie . Wędka 2.9 nawet niech waży 150 gram musi mieć długi dolnik.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Może i masz rację ,ale ten ciężar nie jest tak bardzo odczuwalny.