Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

500 m PE 0.3 na 2000s???????????????

powodzenia...

Jakbys tyle namotał to ani szpuli ani kołowrotka by nie było widać????

Na moje w praktyce 200 m max w zależnosci co jaka firma rozumie pod pojęciem PE 0.3. Jesli linkę ktora ma 10lb to 150 m się nie zmiesci

• Like 1

500 m PE 0.3 na 2000s???

powodzenia...

Jakbys tyle namotał to ani szpuli ani kołowrotka by nie było widać

Na moje w praktyce 200 m max w zależnosci co jaka firma rozumie pod pojęciem PE 0.3. Jesli linkę ktora ma 10lb to 150 m się nie zmiesci

Oczywiście że nie ma potrzeby nawijać tyle linki. Jeśli wg shimano na c2000 wchodzi 150m pe 0.6 to pe 0.3 wejdzie około 3 razy tyle.

Szpulki shimano są dobrze opisane.

450 m 0.3 jako ekwiwalent 150 m 0.6??? znasz to z praktyki, czy próbujesz ogarnąć na zdrowy rozum? Jeśli to drugie, to zaprawdę powiadam ci, w sprzęcie wędkarskim podążasz ślepą uliczką...

w realu nie znam linek, które mógłbym, nawet z dużym przymrużeniem oka, uznać za zbliżające się. do 0.3. I mówię tu o japończyźnie ofkors, a nie np. kamatsu techronie 0.3 o grubości powrósła, co tak mniej więcej to by było 0.6, gdyby opisywało ygk czy inny varivas.

jedyny w miarę rozsądny sposób oceny grubości linek to wytrzymałość. Jak ma więcej niż 5 lb to je to 0.3 jak z ch. parasol

A tak do rzeczy: np. na vańka 2000s bez podkładu wchodzi u mnie akurat np. 150 m nanofilu 0,06 mm, 150 m avani light game lub 125 m momoi oshikage opisanych jako PE 0.3. a 150 m PE 0.6 ygk egi metal ładnie i kompletnie wypełnia mi szpulkę vańka c3000sdh.

Edytowane przez smokwelski

450 m 0.3 jako ekwiwalent 150 m 0.6??? znasz to z praktyki, czy próbujesz ogarnąć na zdrowy rozum? Jeśli to drugie, to zaprawdę powiadam ci, w sprzęcie wędkarskim podążasz ślepą uliczką...

w realu nie znam linek, które mógłbym, nawet z dużym przymrużeniem oka, uznać za zbliżające się. do 0.3. I mówię tu o japończyźnie ofkors, a nie np. kamatsu techronie 0.3 o grubości powrósła, co tak mniej więcej to by było 0.6, gdyby opisywało ygk czy inny varivas.

jedyny w miarę rozsądny sposób oceny grubości linek to wytrzymałość. Jak ma więcej niż 5 lb to je to 0.3 jak z ch. parasol

A tak do rzeczy: np. na vańka 2000s bez podkładu wchodzi u mnie akurat np. 150 m nanofilu 0,06 mm, 150 m avani light game lub 125 m momoi oshikage opisanych jako PE 0.3. a 150 m PE 0.6 ygk egi metal ładnie i kompletnie wypełnia mi szpulkę vańka c3000sdh.

Starasz się udowodnić że jesteś mądrzejszy i to Ty masz rację. Ty masz swoje zdanie, ja mam swoje i tu nie widzę szansy na porozumienie.

Próbujesz być również mądrzejszy niż tabelki shimano, a jak jest napisane że szpula mieści 150m linki pe 0.6 to tyle jest a nie jak twierdzisz że 150m light game albo 125m momoi opisanych jako pe 0.3

Tak samo szpulka vanka c3000s spokojnie mieści 200m linki pe 0.6 a nie jak twierdzisz że pe 0.6 to 150m max.

Łowiłem cały sezon taką szpulką vanka wypełnioną 200m linki pe 0.6. 150m linki nie wypełnia kompletnie szpulki jak twierdzisz.

Co chcesz udowodnić takim pisaniem? Mam załączyć film że 200m linki na c3000s to nie problem dla tej szpulki?

Pisanie czy się zmiesci na szpuli 450m czy 500m to abstrakcja i nie ma sensu tak naprawde bo nikt tyle nie nawija cienkiej linki i może nie potrzebnie się odzywałem bo tu ciezko podać dokładne ilości.

Jednak jeśli rozmawiamy o linkach pe 0.6 i grubszych to jesteś w błędzie.

• Like 1

Do Shavta:

Proszę nie brać tak tego wszystkiego poważnie i do siebie. Trochę luzu. Chciałem tylko pomóc, mając sporą praktykę w tym względzie.

Ze jestem mądrzejszy od tabelek Shimano? Widać jestem człowiekiem małej wiary. Może jest to obraza świętości i podważanie nieomylności tabelek Shimano, jak po prostu nawijam plecionke czy żyłkę ileś tam razy na dany kołowrotek i wiem ile realnie czego się mieści, to tabelki Shimano mam w głębokim poważaniu. Jak nawijam rzeczone 150 m YGK egi metal PE 0.6 na Vanquisha C3000SDH i jest idealnie bez podkładu to tak jest, choćby tabelka Shimano mówiła inaczej. Na małym Vańku 20000s miałem różne pletki i choćby się Shimano zaklinało na wszelkie świętości to 300 m 0.3 tak nie wejdzie za ch.

Zastrzegałem, że w realu te 0.3 plecionek tak opisanych to zjawisko rzadko spotykane. Nie miałem wszystkich oczywiście, więc piszę rzadko, sam tego nie doświadczyłem, ale może są takowe.

Przy okazji: do tego Vańka większego mam twój kij: dwuskład Phenixa m1 2,28 3-14 w torzitach z burgundowymi omotkami, z tvs-em, fluo zielonym oplotem na dzielonej rękojeści. Dobra robota. pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez smokwelski

Mnie też poniosło.

Z tymi linkami to jest tak że ostatnio miałem nawiniete na normalnej szpulce 4000 okolo 150m linki 1.0 wiec do rantu brakowało bardzo dużo. Nie zauważyłem praktycznie żadnej roznicy w czasie łowienia w stosunku do nawiniecia pod rant.

Jesli chodzi o kolowrotki zeby coś w temacie napisac to szkoda ze tylko twin power 4000 jest z takim niskim przelozeniem.. Kreci genialnie i teraz w kazdym innym modelu szukam podobnej łatwosci w zwijaniu przynet.

Kijek byl dopieszczony, niech służy :)

Tez mam tp pg, genialny egzemplarz. Tak lekko nie chodzi żadna moja Stella, jedynie ten V C3000sdh ma podobnie lekki start. Dotąd jednak nie bardzo ma robotę, bo na Drwęcę mam tp sw 4000xg i szybko się on nie zedrze, poza tym ostatnio idę w kierunku lżejszego łowienia.

Wracając do kija: rzeczywiście dopracowany. Jeden z moich ulubionych. Jeszcze raz pozdrawiam.

• Like 1

Święta czy co? Spięcie na forum nie zakończyło się bluzgami tylko pokojowym pojednaniem!
Jest nadzieja dla tego naszego Narodu! :)

Gratulacje Panowie Smokwelski i Shavt.

A co do tabelek shimano to przecież to jedynie orientacja. Kiedyś pomierzyłem mikrometrem kilkadziesiąt żyłek i próbowałem plecionki. Normą jest przegrubianie o 2 a nawet 4 setne. Czyli 0,18 ma 0,20. Jest jeszcze różnica w układaniu twardej, sztywnej żyłki i miękkiej jak nitka plecionki. Pytanie co ma na myśli producent kołowrotka podając pojemność.

• Like 2

Witam, przymierzam się do zakupy kołowrotka pod patyk 4-22cw mianowicie sakana hypnosis spin, wygrana na zawodach to mówię trzeba uzbroić ją w jakiś kołowrotek na nowy sezon.

Mianowicie chodzą mi po głowie dwa modele Team Dragon FD1025iX vs Team Dragon FD1025iZ, jakie opinie? ewentualnie coś innego w kwocie do 400 zł.

Pozdrawiam 

Witam, przymierzam się do zakupy kołowrotka pod patyk 4-22cw mianowicie sakana hypnosis spin, wygrana na zawodach to mówię trzeba uzbroić ją w jakiś kołowrotek na nowy sezon.

Mianowicie chodzą mi po głowie dwa modele Team Dragon FD1025iX vs Team Dragon FD1025iZ, jakie opinie? ewentualnie coś innego w kwocie do 400 zł.

Pozdrawiam 

Obszerny test TD FD 1025iZ oraz kilka opini znajdziesz tu -> http://www.fors.com.pl/forum-wedkarskie/21-testy-sprzetu-wedkarskiego/116379-kolowrotek-team-dragon-fd-1025iz-test?limitstart=0

• Like 1