miramar69 Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 (edytowane) Do takiego kijaszka , według mnie zawsze będzie lepiej pasowała konstrukcja jak najmniejsza , a przełożenie nie ma nic do tego . To raczej parametr dobierany do sposobu łowienia oraz warunków łowiska ... Edytowane 7 Lutego 2019 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 3000 to plytsza szpula,a nie większą w Shimano 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miskof Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 Otóż to! I teraz pytanie czy przełożenie mniejsze a większa szpula, czy mniejsza szpula a większe przełożenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 (edytowane) Szpulki w Siemano 2500 / 3000 wyglądają zazwyczaj tak samo jeśli chodzi o gabaryty.... i w większości przypadków różnią się jedynie pojemnością. Jeżeli dobrze rozumiem twoje zapytanie co wybrać ??? ( kołowrotek 2500 czy 3000 z tego samego modelu i rocznika) , to musisz wiedzieć , że szpulka 300 wcale nie będzie większa od 2500 , a jedynie głębsza ( nie wdając się w szczegóły i niuanse ze szpulkami ) Edytowane 7 Lutego 2019 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miskof Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 Dobrze rozumiesz! Kołowrotek ten sam model, dokładnie głębsza! (dzięki za sprostowanie).I teraz pytanie czy 2500 z przekładnią 6+1, czy 3000 z 5+1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 2500 i C3000 to są te same kołowrotki. Obydwa występują o przełożeniu 5.0:1 ,a także HG 6.0:1Różnica to :C3000 ma głębszą szpule i T-knob,a 2500 I-knob. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 Tu niestety musisz sobie sam odpowiedzieć na to pytanie... ... bo to Ty znasz swoje upodobania , sposób łowienia i warunki , jeden i drugi przy łowieniu UL będzie spełniał swoją rolę. Podpowiedzieć mogę jedynie , że jeżeli będziesz łowił nim pstrągi , to lepiej wybrać szybszy ; jeżeli okonie - oba będą dobre.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miskof Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 Ok, dzięki Wam za pomoc!Zostanę przy 2500 6+1. Okonki, kleniorki mam nadzieję że będą podchodziły jak zobaczą jaki młynek jest przykręcony na wędce Połamania w nadchodzącym sezonie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 7 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 Można jeszcze wziąć pod uwagę, że podczas łowienia w rzece ten z przełożeniem 5:1 powinien być trwalszy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krasic Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 (edytowane) Witam! Poszukuje kołowrotka do łowienia na Wiśle głównie kleni może jeszcze jakiś bolen się trafi. Cena maksymalnie do 500 zł. Posiadam wędkę SG parabellum ccs 245cm 3-13g co polecacie, zastanawiam się nad shimano exage FC 3000s. Aczkolwiek zdania na temat tego kręcioła są podzielone :: Pozdrawiam Edytowane 8 Lutego 2019 przez Krasic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 (edytowane) Witam! Poszukuje kołowrotka do łowienia na Wiśle głównie kleni może jeszcze jakiś bolen się trafi. Cena maksymalnie do 500 zł. Posiadam wędkę SG parabellum ccs 245cm 3-13g co polecacie, zastanawiam się nad shimano exage FC 3000s. Aczkolwiek zdania na temat tego kręcioła są podzielone :: PozdrawiamMi się sprawdziła Daiwa BG 2500. Mocna, dobrze wyważy kij no i przełożenie takie że boleniowego wobka w expresie pociągniesz od biedy. Edytowane 8 Lutego 2019 przez MatB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Witam.Mały dylemat przy wyborze.Co wg.Was bedzie najlepszym rozwiązaniem do krótkiego 1,9m patyka i główek do 4-6gr. Shimano Soare BB C2000Ultrega 1000 FbStradic fk 1000 Który "teoretycznie" rokuje najdłuższą bez awaryjną pracę ? Może inaczej , który jest najmocniejszy ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarski365.pl Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 wybrałbym Soare ze względu na płytką szpulę, powinna pozwolić dalej rzucać niż modele 1000. Wszystkie mają podobna moc hamulca czyli 3kg, a tym bym się kierował patrząc na moc a tym samym na obciążenia które powinien znieść. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 12 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2019 Soare ma najniższe przełożenie, teoretycznie daje to największą moc zwijania i najmniejsze obciążenie przekładni. Zasięg rzutu z niego jest imponujący, nawój wzorowy a hamulec bardzo precyzyjny i płynny. Mam i bardzo lubię Soare (BB 2000 PGSS, ten starszy niż CI4+). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2019 Soare ma najniższe przełożenie, teoretycznie daje to największą moc zwijania i najmniejsze obciążenie przekładni.Zasięg rzutu z niego jest imponujący, nawój wzorowy a hamulec bardzo precyzyjny i płynny. Mam i bardzo lubię Soare (BB 2000 PGSS, ten starszy niż CI4+).Jaka jest średnica szpuli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2019 Jaka jest średnica szpuli ? Znalazłem 43mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki003 Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Witam. Na troć z rzeki i sporadycznie z morza jakie przełożenie będzie lepsze 5:0 czy 6:0 ?Rozmiar shimano 4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 5:0 wystarczy. Przy tej średnicy szpuli (4000) i tak będzie nawijać wystarczająco zwinnie, a mechanizm się nie wysili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki003 Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Akurat 6:0 mam biomastera sw - moc powinna być wystarczająca, tylko nie wiem czy to przełożenie się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Jak nie masz nerwicy i nie musisz kręcić korba 10x na sekundę to przecież nie będzie problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Rzeka Słupia, miałem kiedyś Stradica z przełożeniem 6,2 i startował mozolnie w nurcie przy obrotóce nr.4 , czułem jak by mu brakowało mocy.Teraz mam młynek o ponad połowę tańszy z przełożeniem 5.0 i dużo lepiej się spisuje.Moim zdaniem 5 i poniżej to jest to ! TpPG wydaje się najlepszym młynkiem na rzeczną troć.Rynek opanowały kolowrotki z przelożeniem 5,6 i wyżej.Nie polecam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarski365.pl Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 napisz jaki model tego shimano, bo jak ktoś powyżej radził PG będzie fajny tyle że nie ma u nas w sklepach TP SW PG, a zwykły PG to i tak ponad 1000 zł+ a Ty chcesz nim łowić w solancejak masz mniejszy budżet to rozważ DAIWA BG 3000 Magsealed, przełożenie 5,6:1 nawój 95cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Rzeka Słupia, miałem kiedyś Stradica z przełożeniem 6,2 i startował mozolnie w nurcie przy obrotóce nr.4 , czułem jak by mu brakowało mocy.Teraz mam młynek o ponad połowę tańszy z przełożeniem 5.0 i dużo lepiej się spisuje.Moim zdaniem 5 i poniżej to jest to ! TpPG wydaje się najlepszym młynkiem na rzeczną troć.Rynek opanowały kolowrotki z przelożeniem 5,6 i wyżej.Nie polecam.braku mocy w kołowrotku nie zauwazysz - po prostu miałeś za krótka korbke do takiego przełożenia:) sprzedawanie kołowrotków o różnym przełożeniu z takimi samymi korbami to draństwo... z kolei jak dasz dłuzsza korbkę to bardziej obciążysz przekładnię...ewentualne drugie wyjasnienie to brak mocy, ale w rece:)po prostu albo masz pare w łapie i kręcisz siłowo co jest mało komfortowe, albo uzyjesz dłuzszej dźwigni i zrobisz to samo mniejszym wysiłkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Panowie, nie pitolcie - mój syn mając 7 lat, wyciągnął po amerykańsku czyli kołowrotkiem, kręcąc na „chama”, abu c4x, 6:1 , karpia ponad 5 kg. Tylko dobrze ustawiony hamulec uratował temat. Ale jednak dziecko dało radę. A nieświadomym przypomnę ze C4x na ślimaku wiec opór przekładni jest dużo większy niż w hipoidalnej. Zreszta sam fakt ze przełożenia powyżej 5:1 w ślimaku nie występowały poza tym modelem o czymś mowi. Sam wole niskie przełożenia i szybsze kręcenie w razie potrzebny ale bez przesady. Wiecej w tym kwestii wygody i gustu niż fizyki. Oczywiście im wyższe przełożenie tym wieksze zużycie przekładni, ale to inna sprawa. Ciężki start? Litości... siedmiolatek dał radę rybie 5kg na sile. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 `i co z tego? hol trawa kilka - kilkanaście minut, a nie kilka godzin... plus sporo adrenaliny:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi