Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Do takiego kijaszka , według mnie zawsze będzie lepiej pasowała konstrukcja jak najmniejsza , a przełożenie nie ma nic do tego . To raczej parametr dobierany do  sposobu łowienia oraz warunków łowiska ... ;)  :)

Edytowane przez miramar69

Szpulki w Siemano 2500 / 3000 wyglądają zazwyczaj tak samo jeśli chodzi o gabaryty.... i w większości przypadków różnią się jedynie pojemnością.

Jeżeli dobrze rozumiem twoje zapytanie co wybrać ??? ( kołowrotek 2500 czy 3000 z tego samego modelu i rocznika) , to musisz wiedzieć , że szpulka 300 wcale nie będzie większa od 2500 , a jedynie głębsza ( nie wdając się w szczegóły i niuanse ze szpulkami ) ;)  :)

Edytowane przez miramar69

Tu niestety musisz sobie sam odpowiedzieć na to pytanie... ;)  :)

... bo to Ty znasz swoje upodobania , sposób łowienia i warunki , jeden i drugi przy łowieniu UL będzie spełniał swoją rolę. 

Podpowiedzieć mogę jedynie , że jeżeli będziesz łowił nim pstrągi , to lepiej wybrać szybszy ;  jeżeli okonie - oba będą dobre....

Witam! Poszukuje kołowrotka do łowienia na Wiśle głównie kleni może jeszcze jakiś bolen się trafi. Cena maksymalnie do 500 zł. Posiadam wędkę SG parabellum ccs 245cm 3-13g co polecacie, zastanawiam się nad shimano exage FC 3000s. Aczkolwiek zdania na temat tego kręcioła są podzielone :: Pozdrawiam

Edytowane przez Krasic

Witam! Poszukuje kołowrotka do łowienia na Wiśle głównie kleni może jeszcze jakiś bolen się trafi. Cena maksymalnie do 500 zł. Posiadam wędkę SG parabellum ccs 245cm 3-13g co polecacie, zastanawiam się nad shimano exage FC 3000s. Aczkolwiek zdania na temat tego kręcioła są podzielone :: Pozdrawiam

Mi się sprawdziła Daiwa BG 2500. Mocna, dobrze wyważy kij no i przełożenie takie że boleniowego wobka w expresie pociągniesz od biedy.

Edytowane przez MatB

Witam.Mały dylemat przy wyborze.Co wg.Was bedzie najlepszym rozwiązaniem do krótkiego 1,9m patyka i główek do 4-6gr.

Shimano Soare BB C2000

Ultrega 1000 Fb

Stradic fk 1000

Który "teoretycznie" rokuje najdłuższą bez awaryjną pracę ? Może inaczej , który jest najmocniejszy ?

Pozdrawiam

Soare ma najniższe przełożenie, teoretycznie daje to największą moc zwijania i najmniejsze obciążenie przekładni.

Zasięg rzutu z niego jest imponujący, nawój wzorowy a hamulec bardzo precyzyjny i płynny. Mam i bardzo lubię Soare (BB 2000 PGSS, ten starszy niż CI4+).

• Like 2

Soare ma najniższe przełożenie, teoretycznie daje to największą moc zwijania i najmniejsze obciążenie przekładni.

Zasięg rzutu z niego jest imponujący, nawój wzorowy a hamulec bardzo precyzyjny i płynny. Mam i bardzo lubię Soare (BB 2000 PGSS, ten starszy niż CI4+).

Jaka jest średnica szpuli ?

Rzeka Słupia, miałem kiedyś Stradica z przełożeniem 6,2 i startował mozolnie w nurcie przy obrotóce nr.4 , czułem jak by mu brakowało mocy.Teraz mam młynek o ponad połowę tańszy z przełożeniem 5.0 i dużo lepiej się spisuje.Moim zdaniem 5 i poniżej to jest to ! TpPG wydaje się najlepszym młynkiem na rzeczną troć.Rynek opanowały kolowrotki z przelożeniem 5,6 i wyżej.Nie polecam.

• Like 1

napisz jaki model tego shimano, bo jak ktoś powyżej radził PG będzie fajny tyle że nie ma u nas w sklepach TP SW PG, a zwykły PG to i tak ponad 1000 zł+ a Ty chcesz nim łowić w solance

jak masz mniejszy budżet to rozważ DAIWA BG 3000 Magsealed, przełożenie 5,6:1 nawój 95cm

Rzeka Słupia, miałem kiedyś Stradica z przełożeniem 6,2 i startował mozolnie w nurcie przy obrotóce nr.4 , czułem jak by mu brakowało mocy.Teraz mam młynek o ponad połowę tańszy z przełożeniem 5.0 i dużo lepiej się spisuje.Moim zdaniem 5 i poniżej to jest to ! TpPG wydaje się najlepszym młynkiem na rzeczną troć.Rynek opanowały kolowrotki z przelożeniem 5,6 i wyżej.Nie polecam.

braku mocy w kołowrotku nie zauwazysz - po prostu miałeś za krótka korbke do takiego przełożenia:) sprzedawanie kołowrotków o różnym przełożeniu z takimi samymi korbami to draństwo... z kolei jak dasz dłuzsza korbkę to bardziej obciążysz przekładnię...

ewentualne drugie wyjasnienie to brak mocy, ale w rece:)

po prostu albo masz pare w łapie i kręcisz siłowo co jest mało komfortowe, albo uzyjesz dłuzszej dźwigni i zrobisz to samo mniejszym wysiłkiem... 

Panowie, nie pitolcie - mój syn mając 7 lat, wyciągnął po amerykańsku czyli kołowrotkiem, kręcąc na „chama”, abu c4x, 6:1 , karpia ponad 5 kg. Tylko dobrze ustawiony hamulec uratował temat. Ale jednak dziecko dało radę.

A nieświadomym przypomnę ze C4x na ślimaku wiec opór przekładni jest dużo większy niż w hipoidalnej. Zreszta sam fakt ze przełożenia powyżej 5:1 w ślimaku nie występowały poza tym modelem o czymś mowi.

Sam wole niskie przełożenia i szybsze kręcenie w razie potrzebny ale bez przesady.

Wiecej w tym kwestii wygody i gustu niż fizyki.

Oczywiście im wyższe przełożenie tym wieksze zużycie przekładni, ale to inna sprawa. Ciężki start? Litości... siedmiolatek dał radę rybie 5kg na sile.

• Like 1