Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście róznica między np. 6,0 a 4,4 daje się od razu odczuć. Tp pg to niezmordowana wyciągarka wszystkiego co tylko w wodzie żyje.

Ale na rzece z szybszym nurtem sciąganie przynęty z prądem przy pomocy pg zmusza niekiedy do mało komfortowego zagęszczania ruchów.

Przyjęty sandard, tj. 5,2 to dobry kompromis.

• Like 1

Może ktoś podpowie...

Szukam kołowrotka do st.croix wild river 1oz 17lb ...z tym że nie interesuja mnie żadne hg,xg...raczej coś co nawija max 80cm... łowie głownie obrotówkami do 5,wahadłami max alga3.Wiem...wiem...pewnie wiekszość poleci shimano tp 4000 pg...ale może jakaś  tańsza alternatywa się znajdzie? dobrze by było żeby wytrzymał tak ze 3-4 sezony... cena powiedzmy do tysiaka...

Może ktoś podpowie...

Szukam kołowrotka do st.croix wild river 1oz 17lb ...z tym że nie interesuja mnie żadne hg,xg...raczej coś co nawija max 80cm... łowie głownie obrotówkami do 5,wahadłami max alga3.Wiem...wiem...pewnie wiekszość poleci shimano tp 4000 pg...ale może jakaś tańsza alternatywa się znajdzie? dobrze by było żeby wytrzymał tak ze 3-4 sezony... cena powiedzmy do tysiaka...

Za tysiaka można czasem dostać tego TP.A jeśli nie popatrz również na biomastera.

Sezon pstragowy w Uk'u juz tuz tuz i ...hmm jakby tu powiedziec. Uroilem sobie, ze potrzebuje nowego kolowrotka. Po paru godzinach na internecie wyodrebnilem kandydatow: CALDIA LT 3000D-C, LUVIAS 15 2506H ( W Uk sa  do dostania za ok 200£) albo po taniosci FUEGO LT 3000D-C. Macie panowie jakies inne pomysly? Budzet do 800-900Pln. 

Dodam tylko ze pstragow nie lowie lekko. Oprocz tego w lowiskach moze pojawic sie troc wiec i przynety beda troszke wieksze niz standardowo pod pstragi. 

Edytowane przez Luckyguliver

Od połowy ubiegłego sezonu, Fuego LT 1000D ma moja Pani do UL-a. Kołowrotek spisuje się na razie nienagannie. Nie spodziewałem się, że za tę cenę będzie na tak dobrym poziomie. Szkoda, że nie ma do nich zapasowych szpul.

Edytowane przez Alexspin

Dodam tylko ze pstragow nie lowie lekko. Oprocz tego w lowiskach moze pojawic sie troc wiec i przynety beda troszke wieksze niz standardowo pod pstragi. 

Bierz  CALDIDE LT 3000D-C a bedziesz szczesliwy dlugie lata.

Optymistyczne podejście do sprawy ...

A jeszcze jedna sprawa. Przelozenie. Do tej pory uzywalem np Daiwa X 2500iA o przlozeniu 4:9. Nie lepiej miec cos szybszego np 5:3, 5:6? Wiekszosc czasu i tak zwijam z pradem wiec przkladnia nie dostanie mocno w tylek a ja za to nie bede musial tak nawijac i nawijac.

Ps Pojawil sie nowy kandydat. Daiwa Theory 17 2508PE H lub 2510PE H :)

Edytowane przez Luckyguliver

Sezon pstragowy w Uk'u juz tuz tuz i ...hmm jakby tu powiedziec. Uroilem sobie, ze potrzebuje nowego kolowrotka. Po paru godzinach na internecie wyodrebnilem kandydatow: CALDIA LT 3000D-C, LUVIAS 15 2506H ( W Uk sa  do dostania za ok 200£) albo po taniosci FUEGO LT 3000D-C. Macie panowie jakies inne pomysly? Budzet do 800-900Pln. 

Luvias 15 2506H jak najbardziej do łowienia z prądem.

Czy ktoś użytkował z wyżej półki młynki abu garcia typu premier bo dziś zagrałem VaBank i zakupiłem takowego po atrakcyjnej cenie ;p

@jacus

Caldia lt nie wiem czy przetrwa długie lata jak prorex lt mi zaczynał się rozlatywać samoczynnie poluzowała się śrubka przy kabłąku .

Edytowane przez Derrek

Do smużaków 3000? Po co? Dlaczego nie 2500? Będziesz łowił nimi na linkę 0,30? 2500 to ta sama wielkość z płytsza szpulą (i poręczniejszym do lekkich zastosowań uchwytem korby).

Jednak dorzuciłbym do Nasci, różnica niewielka w cenie, a ma uszczelnienie lepsze i chyba ładniejszy. Na tej półeczce do planowanych zastosowań jest jeszcze ciekawa Daiwa Legalis/Exceller LT. 2500 wystarczy.

Który z mlynkow będzie lepszym wyborem,

Shimano sahara, nasci

Abu revo x

Rozmiar 3000. Kołowrotek będzie przeznaczony do smuzakow do kija 270cm. Plecionka 0.08

Weź sobie revo w tej cenie jest dużo lepiej spasowany niż shimano i więcej łożysk :P

I jest lżejszy ;p

Edytowane przez Derrek