Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko Chłopy ???? szukam młynka mozna powiedziec uniwersała głównie Bolek rzadko sandacz w rzece Odrze więc przełożenie 6.2.1 mile widziane :D Przynęty powiedzmy max 20g

Wagowo do 280 g wazne by ladnie nawijal cienkie linki :D i nie bylo zadnego ząbkowania po 2 wypadach :D

Myślałem nad

Stradic ci4 4000 XG

Shimano Ultegra 4000 XG FB i pytanie czy wielkość 3000 styknie czy to to samo co 2500.

Daiwa FREAMS LT 2500S-XH przelozenie 6.2.1 i pytanie czy wielkosciowo to bedzie jak 2500 Shimano czy większe? Bo z tego co widzę 3000 nie ma z 6.2.1

Daiwa Fuego LT 3000 C XH 6.2.1 prxelozenie 6.2.1 i super waga 215 g tylko :) tylko jaka to wielkość porównujac do Shimano

Co z tych maszynek byscie polecili raczej w tyg moze 1-2x jestem na rybach więc ekstremalnie nie będą traktowane

Budzet do 650 zl

@Catrol, ja identyczną decyzje podjąłem po kilku latach pstragowania i Sephia jest jakby stworzona do takiego łowienia. Genialny hamulec, płytka szpulka, doskonale obsługuje i żyłki i plecionki. Chodzi nieco ciężej niż Daiwa Ninja ale tez moc jakby innej klasy. No i nie stuka z obrotówką.

Szkoda, tylko ze ta Sephia BB 3000 nie wazy blizej 200g bo pewnie bym sie skusil a tak to musze szukac dalej.

Panowie, może podpowiecie mi jakiś budżetowy młynek do lekkiego łowienia, przynety do 5 g. Żeby radził sobie z cienkimi zylkami, dobrze nawijal, nie robił bród i był dobry do rzucania. Szpula płytka.

Legalis 2500xh to dobry wybór?

Edytowane przez Braco

Sephia ma przeznaczenie z założenia morskie, więc waga nie jest tam

priorytetem, ale jest przecież wersja Ci4 i ona wazy cos koło 200g. Tylko trochę drożej.

To by sie zgadzalo. Te kolowrotki sa robione pod metode Egi (lowienie kalamarnic). Mozna tu zejsc w okolice 200g ale trzeba dolozyc do tych bardziej wypasionych wersji. Czy to w Daiwie czy Shimano. Niestety wersje nowsze np Ci4 to juz blizej tysia a za te pieniazki to juz mozna troche w kolowrotkach poprzebierac. Nie bede tez ukrywal, ze podoba mi sie design a te nowsze wersje znacznie mniej. Oprocz Sephi 15 SS C3000S.

Edytowane przez Luckyguliver

Nie bede tez ukrywal, ze podoba mi sie design a te nowsze wersje znacznie mniej. Oprocz Sephi 15 SS C3000S.

Właśnie dlatego wybrałem starszą wersje - ale jak mi do cła doliczyli VAT to wyszło niewiele taniej niż SS na miejscu... a SS i ładniejsza i lepsza technicznie.

Panowie, może podpowiecie mi jakiś budżetowy młynek do lekkiego łowienia, przynety do 5 g. Żeby radził sobie z cienkimi zylkami, dobrze nawijal, nie robił bród i był dobry do rzucania. Szpula płytka.

Legalis 2500xh to dobry wybór?

https://www.wedkarski.com/kolowrotki/17409-kolowrotek-ninja-lt-daiwa.html nie używałem, ale zbiera dość dobre opinie;

http://sgbaits.pl/daiwa-kolowrotek-fuego-lt-1000d-nowosc-p-12642.html rewelacja do leciutkich przynęt i plecionki Techron Olive Green 0,03;

http://www.okonek.com.pl/konger-koowrotek-ultris-1110-p-7148.html nic dodać, nic ująć, łowione nim były nawet ukleje na suchą muchę i żyłkę Techron Soft Nylon 0,10;

http://www.okonek.com.pl/jaxon-koowrotek-armand-match-p-7225.html bardzo budżetowy, służy bezawaryjnie już czwarty sezon.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

https://www.wedkarski.com/kolowrotki/17409-kolowrotek-ninja-lt-daiwa.html nie używałem, ale zbiera dość dobre opinie;

http://sgbaits.pl/daiwa-kolowrotek-fuego-lt-1000d-nowosc-p-12642.html rewelacja do leciutkich przynęt i plecionki Techron Olive Green 0,03;

http://www.okonek.com.pl/konger-koowrotek-ultris-1110-p-7148.html nic dodać, nic ująć, łowione nim były nawet ukleje na suchą muchę i żyłkę Techron Soft Nylon 0,10;

http://www.okonek.com.pl/jaxon-koowrotek-armand-match-p-7225.html bardzo budżetowy, służy bezawaryjnie już czwarty sezon.

Wielkie dzięki za opinie.

To teraz pytanie się zawęża. Opłaca się dokładać do Fuego zamiast kupować Legalisa? Skłaniam się w stronę daiwy. Te 300-400zl mogę wyłożyć. Zależy mi szczególnie na rzucaniu lekkimi przynetami przy użyciu cienkich ZYLEK, nie plecionek.

Kolowrotek nie musi być szczególnie lekki, ważniejszy dobry nawoj i hamulec.

Pewnie ktoś doradzi że skoro doloze do Fuego to mogę dozbierac do BG ale takim sposobem skończę z Existem albo Stella.

Edytowane przez Braco

Wielkie dzięki za opinie.

To teraz pytanie się zawęża. Opłaca się dokładać do Fuego zamiast kupować Legalisa? Skłaniam się w stronę daiwy. Te 300-400zl mogę wyłożyć. Zależy mi szczególnie na rzucaniu lekkimi przynetami przy użyciu cienkich ZYLEK, nie plecionek.

Kolowrotek nie musi być szczególnie lekki, ważniejszy dobry nawoj i hamulec.

Pewnie ktoś doradzi że skoro doloze do Fuego to mogę dozbierac do BG ale takim sposobem skończę z Existem albo Stella.

Nie znam Legalisa, ale Fuego 1000 działa jak szwajcarski zegareczek. Moja Pani używa go do UL-a od ubiegłego sezonu najpierw z plecionką KAMATSU Techron Olive Green 0,03mm/135m, teraz z żyłką MOMOI Lure Soul 0,165mm/150m i jeszcze nie miała żadnego splątania. 

Edytowane przez Alexspin

Panowie szukam kołowrotka do lekkiego spina, wiem że tematy wałkowane ale im więcej czytam tym coraz więcej mam wątpliwości...

Wędka waży 102 gramy, 230 długości do 10 gram, przynęty to małe gumki, obrotóweczki, ogonki czasem jakiś mały wobek boleniowy. 

Szukam czegoś do 500-600 pln, jak trzeba będzie to trochę dołożę. Zależy mi na wadze kołowrotka +/- 200 gram. Fajnie jakby miał złote elementy ale to żaden warunek.

Kręcił będzie raz dwa razy w tygodniu po 3 godzinki więc katowany nie będzie. Nie mogę się zdecydować co do rozmiaru, nie wiem czy 2000 nie będzie dla mnie za mały, mam dość duże dłonie. Skłaniam się bardziej do rozmiaru 2500 ale mam obawy że będzie za duży.

Na oku po czytaniu wątków na forum mam:

- Daiwa Freams LT

- Shimano Ultrega

i trochę poza budżetem ale mnóstwo dobrych opinii to Shimano stradic ci4+ 2500 fb.

Dzięki za radę. Jeszcze jedno pytko czy Shimano 1000/2000 jest dużo mniejszy niż 2500? Szukam w necie zdjęć i filmików ale jakoś ciężko to ocenić.

Czy taka 1000 od Shimano wytrzyma łowienie przynętami max do 10 gram ale przeważnie dużo lżej, główki max do 6 g + gumka, obrotówki 1, wirujące ogonki i małe wobki.

Rzeczywiście Shimano w rozmiarze 1000 wyglądają na maleństwa...Niemniej jednak mam kumpla, który używa TP 06' 1000 pgs bodajże od roku 2007 (kupiony nowy od Mefisto). Przez pierwsze lata używany był na Warcie łowiąc sandacze, bolenie, klenie, jazie i co tam się jeszcze uwiesiło. Obecnie od dobrych paru lat używany jest z Mikrosem przy okoniowaniu i kręci wciąż tak samo - można rzec...maślanie. Jednym słowem ... kiedyś to robili sprzęt... :D

Panowie już ostatnie pytanie, czy jest sens dopłacać trochę ponad 200 zeta do Stradica czy do tak lekkiego łowienia Ultegra spokojnie da radę.

Czy jak już ma się te 500 zeta to grzechem jest nie dołożyć i nie kupić Stradica, sam już nie wiem.

Czym tak naprawdę te kręciołki się różnią, z tego co znalazłem na forum to dwa łożyska więcej, metalowe pokrętło hamulca i inna konstrukcja kabłąka?

Może mi ktoś "łopatologicznie" wytłumaczyć różnicę w kabłąku?