Robert Crocker Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2019 (edytowane) Mam oba i dla mnie Stradic chodzi jednak wyczuwalnie zgrabniej ... przyjemniej. Maślaki mówią też o bardziej maślanej pracy Edytowane 12 Kwietnia 2019 przez Robert Crocker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Panowie już ostatnie pytanie, czy jest sens dopłacać trochę ponad 200 zeta do Stradica czy do tak lekkiego łowienia Ultegra spokojnie da radę.Czy jak już ma się te 500 zeta to grzechem jest nie dołożyć i nie kupić Stradica, sam już nie wiem. Czym tak naprawdę te kręciołki się różnią, z tego co znalazłem na forum to dwa łożyska więcej, metalowe pokrętło hamulca i inna konstrukcja kabłąka?Może mi ktoś "łopatologicznie" wytłumaczyć różnicę w kabłąku?Zależy o którym Stradic'u mówisz '15 Stradic (FK) - różnica w stosunku do 17' Ultegry jest taka : Rigid Support Drag, pół obudowy z alu, 1 łożysko więcej'16 Stradic CI4+ - różnica w stosunku do 17' Ultegry jest taka : Rigid Support Drag, cała buda i rotor z CI4+, 1 łożysko więcej. A ramiona kabłąka są asymetryczne, przez co ramię na którym wisi rolka jest sztywniejsze, lepiej znosi naprężenia - miałem oba Stradic'ki, sprawdziłem to - to prawda. To akurat działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zagadnienie „wartość upgrade’u między modelami Shimano” jest bardzo stary. Polityka firny od lat jest taka, że różnica miedzy modelami sąsiadujących klas jest wyczuwalna i zauważalna w pracy a jednocześnie różnica w cenie zawsze była ciut większa, niż same dane by to usprawiedliwiały. Najwyraźniej to się sprawdza z punktu widzenia firmy. Wyjątki od reguły albo zrobiły w swoim czasie spory sukces rynkowy (Technium), albo okazały sie niewypałem cenowym (Aernos). Nową Ultegre należy postrzegać jako rynkowe następstwo Technium - najtańszy model z wormshaftem. Użycie nazwy jest nieco mylące bo pierwotnie Ultegra była przecież konstrukcyjnie identyczna z Biomasterem, tylko pozbawiona łożyska lub dwóch wobec biomka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2019 A uśmiercenie Biomaster'a...Biomistrza to błąd jakich mało... Tak sobie obecnie zbieram kasiorę na jakichś fajny model rozmiaru 2500...i dalej toczę batalię w głowie - Sustain 2500 FI czy Stradic FK 2500S (JDM). I tak jak piszesz Sławku, to jak usprawiedliwiają różnicę w cenie dane techniczne to jedno...a sama praca i walory użytkowe to druga sprawa. O dziwo starszy, prostszy Stradic '15 2500S wydaje się być bardziej uniwersalny, a na pewno wygodniejszy w użytkowaniu przy lekkim łowieniu ze względu na płytką szpulę, płyną regulację hamulca...a nie "Rapid Fire Drag" którą ma Sustain.Kosztują podobnie, Stradic na papierze wypada gorzej...i jak to '15 Stradic będzie "chrupał"...ale coś mi bliżej do Stradic'a 2500 S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gapn Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Cześć Panowie, Zastanawiam się nad doborem kołowrotka do nowej wędki. Kupiłem Team Dragon Long Range 2,90 m, cw. 10-28. Kij waży jakieś 290g. Wędka po skompletowaniu ma służyć głównie do połowu boleni w dużej rzece, najczęściej będzie to warszawski odcinek Wisły. Przynętami będą głównie woblery, sporadycznie jakaś guma bądź wahadłówka. Zastanawiałem się nad Spro Red Arc i to najprawdopodobniej na niego padnie wybór. Mam jedynak dylemat, jaki rozmiar kołowrotka dobrać do tego kija? 10300 czy 10400? Nie wiem, czy 10300 nie będzie zbyt delikatny do ciężkiej, wiślanej orki. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Red arc 300 i 400 mają taki sam korpus i bebechy więc w mocy nie bedzie różnicy. W tym budżecie do ciężkiej orki wiślanej osobiście bym wybrał Penn Spinfisher V 3500, dodatkową zaletą przy boleniach jest przełożenie. A to prawdziwy mocarz, przy długim i dość ciężkim kiju jego masa nie ma znaczenia a nawet może byc wskazana. Na pewno wytrzyma wiele lat dłużej niż red arc, kosztem mało maślanej pracy. Druga opcja typowo boleniowa to Stradic GTM z dragiem w rozmiarze 4000. Na pewno bardziej delikatny niż Penn ale tez nie jest to zabawka i konstrukcja sprawdzona. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2019 Red arc 300 i 400 mają taki sam korpus i bebechy więc w mocy nie bedzie różnicy.W tym budżecie do ciężkiej orki wiślanej osobiście bym wybrał Penn Spinfisher V 3500, dodatkową zaletą przy boleniach jest przełożenie. A to prawdziwy mocarz, przy długim i dość ciężkim kiju jego masa nie ma znaczenia a nawet może byc wskazana. Na pewno wytrzyma wiele lat dłużej niż red arc, kosztem mało maślanej pracy.Druga opcja typowo boleniowa to Stradic GTM z dragiem w rozmiarze 4000. Na pewno bardziej delikatny niż Penn ale tez nie jest to zabawka i konstrukcja sprawdzona.Kolega dobrze radzi, sugeruję podążyć w tym kierunku sprzętowym . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beton Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Podepnę się pod temat, gdyż temat sprzętu to nie moja bajka. Mam zamiar kupić nowy kręcioł pod bolenie,a w miarę świeżego tematu nie znalazłem na forum. Budżet +/- 600 zł. Kręcioł z wysokim przełożeniem, w grę wchodzą nowe jak i używane kołowrotki. Jeżeli ktoś zechce się wypowiedzieć, to bardzo proszę o podanie + proponowanego zakupu ;-) Może stradic ? Pozdrawiam i dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beton Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Cześć Panowie, Zastanawiam się nad doborem kołowrotka do nowej wędki. Kupiłem Team Dragon Long Range 2,90 m, cw. 10-28. Kij waży jakieś 290g. Wędka po skompletowaniu ma służyć głównie do połowu boleni w dużej rzece, najczęściej będzie to warszawski odcinek Wisły. Przynętami będą głównie woblery, sporadycznie jakaś guma bądź wahadłówka. Zastanawiałem się nad Spro Red Arc i to najprawdopodobniej na niego padnie wybór. Mam jedynak dylemat, jaki rozmiar kołowrotka dobrać do tego kija? 10300 czy 10400? Nie wiem, czy 10300 nie będzie zbyt delikatny do ciężkiej, wiślanej orki. Co o tym sądzicie?Przerabiałem kiedyś temat zauberów i red arców pod bolki. 1 sezon regularnego łowienia i kołowrotek zajechany. Zdecydowanie odradzam ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Coś Ty z nimi robił, że zostały zajechane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beton Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Szybko żem kręcił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Jeżyna Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Może ultegra 4000 fb z wysokim przełożeniem? Myślę że w okolicach 500 PLN znajdziesz po majówce nówke ???? Dobrze nawija linkę, zapewne wytrzyma więcej i lepiej wywazy kij niż nowe Stradic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Lepiej nie, bo znowu zajedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beton Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Brałem pod uwagę ultegre, jednak zastanawiam się nad jej trwałością, jest półkę niżej od stradica.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beton Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) . Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez beton007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Jeżyna Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 To że jest niżej niż Stradic nie świadczy o jej wytrzymałości. Seria kolowrotkow ci4 jest dedykowana lekkim metoda połowu. Jest chyba na forum temat o ultegrze i raczej ma dobre opinie. 4000 to kawał maszynki. Ja mam 2500juz prawie 2 lata i nie mam zastrzeżeń 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beton Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Ci4 nie brałem pod uwagę. Myślałem o FJ Czy FK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Figura_007 Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Witam Panowie! Stoję przed pewnym wyborem i mam nadzieję, że mnie w tym wspomożecie. Mianowicie przesiadam się na trochę większy rozmiar przynęt spinningowych i z racji tego zakupiłem kijek Savage Gear MPP2 221cm 20-60g i tu pojawia się problem. Muszę zdecydować jaką maszynkę do nawijania do niej podpiąć. Myślałem nad Daiwą Ninją w rozmiarze 4000 lub Ryobi Artcicą też 4000. Ma to być takie w miarę chwilowe rozwiązanie żeby mieć czas na zgromadzenie budżetu na coś lepszego. W tym momencie proszę was o rade czy wybór tych młynków jest słuszny i ewentualnie ku któremu z nich się bardziej skłaniać czy może lepiej kupić coś innego, zaznaczam z góry, że mam zamiar wykorzystywać dosyć często górną granicę cw tegoż kijaszka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Slammer, cena praktycznie ta sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Ojciec łowi tym MPP z Ninja 3000. Działa jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 5 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Brałbym slammera. Na pewno nie zawiedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haku Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Panowie, prawdopodobnie kończy się mój Penn Pursuit 4000. Przy równomiernym zwijaniu Algi 2 czuje ząbki... Poleci na gwarancje ale potrzebuje coś w zastępstwie i niewykluczone, że Pursuit zostanie jako zapas. Potrzebny jest mi młynek, który ogarnie główkę 28g + guma 12cm w Odrzańskim nurcie. Czasem Alga 2 lub jerk 49g. Młynek musi być silny i wytrzymały. Budżet max do 500zł. Rozważałem Ultegrę 4000fb ale od Pana Przemka Grobelnego dowiedziałem się, że na dłuższą metę tego nie wytrzyma. Czy jest coś w tym budżecie co sobie poradzi oprócz Slammera 360? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 6 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Spinfisher V 3500 - nawija o dwie klasy lepiej niż Slammer, moc jest, i bez problemu wytrzyma opisane łowienie. Daiwa BG tez mieści sie w budżecie i koledzy chwalą jej moc, hamulec i kulturę pracy. Ja miałem okazje tylko chwile łowić BG i Prorexem, wrażenia pozytywne, czuć moc i solidność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haku Opublikowano 7 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 W takim razie rozejrzę się chyba za Daiwą BG. Pasuje mi wagowo. Trochę szybka jest, a chciałem coś wolniejszego ale widocznie w tym budżecie nie można mieć wszystkiego. A czy według Was, Ultegra 4000FB będzie wyrabiała? Tutaj i przełożenie i waga są dla mnie idealne. Pytanie czy ma wystarczającą moc i wytrzymałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 7 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Ultegra ma plastikową „budę”, BG i Spinfisher - alu. Może to błędne założenie ale osobiście do łowienia cieżko wole metalowe kołowrotki. Skoro mówisz o 40-50g, to konstrukcja dostanie trochę w d... Stara Ultegra miała korpus w połowie metalowy, w połowie plastik. Dziwny pomysł ale działa juz 20 lat, a i tak nie obciążam ponad 35g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi