Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Wielkościowym odpowiednikiem Spro Red Arc'a 10300-10400 z rozmiarówki Shimano to 2500/C3000?

Czy tej wielkości kołowrotek wytrzyma łowienie na przynęty do 25 gram w rzecze typu Wisła

Odpowiednikiem Spro 1030- 1040 bedzie Shimano 4000 z tym ,ze 1030 bedzie troche mniejsza szpula.

Panowie gorąca prośba o doradzenie - obecnie mam od chyba 6-7 lat spro blue arc 7400 i jego czas dobiega końca - chciałem kupić dokładnie ten sam, ale ku mojemu zaskoczeniu jest to praktycznie niemożliwe. W związku z tym potrzebuje czegoś, co mi go godnie zastąpi.

Kij SG Custom do 23g, głównie boleniowo, wieczorami na wolno, tylko Wisła (wiec minimum rozmiar "4"), budżet 300/400 PLN.

Ktoś, coś? :)

Dozbieraj do Daiwa BG

Panowie pytanie: do Avida 86mhf2 TP4000PG czy lepiej dołożyć i Stella? W moim przypadku z racji wykonywanej pracy na wedkowanie moge przeznaczyć tylko weekendy i tez nie wszystkie. Stąd pytanie czy jest sens placic praktycznie x2 za młynek, czy roznica w cenie jest tego warta. Wydając i tak nie male pieniądze za TP moze warto dołożyć. Ale czy nie bedzie to przerost formy nad treścią

Poszukuje kołowrotka na trocie z morza. Max około 1000zł, najlepiej dostępny w Szwecji bo tu mieszkam. Narazie będzie używany z kijem Zebco HyperCast M 10-40cm 300cm ale w planach jest Westin W4/W6 albo jakiś St Croix

Myślałem że chcesz tym zestawem rzucać cięższymi przynętami????

Moim zdaniem do takich ciężarów twinek będzie trochę za mocny????

Ale z drugiej strony, to przy takich ciężarach przetrwa wieczność????

Edit

Aha, zapomniałbym. Zauważyłem też że przy tej samej lince i kiju, ta sama przynęta, dalej leci ze stelki niż z twinka. Takie jest moje odczucie. Nie sprawdzałem tego, bo na łodzi trudno, ale takie mam wrażenie ????

Podczas rzutu twinkiem, czuć jak linka schodzi ze szpuli, jakby była bardziej zakleszczona. Nie wiem czy chodzi tutaj o wyższą szpulę w stelli czy inne układanie linki.

Edytowane przez fish28

Waga przynęt podana orientacyjnie z reguły woda stojąca, czasami Warta i Ner. Obrotowka 4, wobler Hornet 6, 18 max 20g plus guma 4-5,w tych warunkach myślę ze 4000pg będzie trafnym wyborem. Przy stosunku cena-komfort lowienia-wzgledna wytrzymałość vs Stella. Stelka napewno jest dużo lepszym kolowrotkiem tylko czy do moich zastosowań i potrzeb jest sens płacić jeszcze raz tyle.

• 3 tygodnie później...

Witam kolegów.Pytanko - który z budżetowych kołowrotków (do 200zł) najlepiej i najdłużej zniesie traktowanie ołowiem 30-40gr.

Daiwa ninja 3000 A

Shimano Nexave 5000

Ryobi Maturity 4000

Ryobi Ecusima 4000

A może jeszcze coś innego ?

Pozdrawiam  znad Bałtyku.

• Like 1

Myślę,że fajną alternatywą może być solidny metalowy chińczyk z ali typu Lurekiller Saltist czy Jeveco Neverstop:

https://s.click.aliexpress.com/e/cV46pMy83

https://s.click.aliexpress.com/e/e5aZlVtCR

Edytowane przez Przem1987

Padło na Ecusimę , ponoć kawal dobrego sprzętu. :)

Miałem w koleżeńskim serwisie Nexave z przed kilku lat i takie nowsze ;) i to dwa różne kołowrotki. Stary solidny, trwały a nowy z pinionem (główna oś kołowrotka) jakby z aluminium.  Tak, że tu też diabeł tkwi w szczegółach ;) .

• Like 1

Nowy Nexave, tzn. 18, FE, ma całe bebechy takue, jak poprzednia sedona, tzn. FE, czyli półeczka wyżej. Pinion jest mosiężny. Konstrukcja korpusu, czyli cała buda z przykręcaną pokrywką praz podparcie piniona na tulejsce teflonowej też na plus w stosunku do starych wypustów. Lżejsza szpula. Wydaje mi się, że nowe Nexave to wyraźny postęp.

Edytowane przez smokwelski
  • Like 1

• 3 tygodnie później...

Poszukuję hybryde Shimano(body 4000, rotor 2500) interesują mnie tylko dostępne modele w PL. Jakie modele polecacie? Jeśli nic ciekawego nie będzie w Shimano wezmę coś z Daiwy LT. Budżet 2k.

Daiwa certate 3000 D ,to ciekawa opcja do rozważenia 

• Like 1

Zapomniałem dodać, że będzie używany przy okoniowaniu z głębszej wody. Główki 10-15g, czasami 17g. Pożyczona Stella 18' 2500 świeżo ściągnięta z JP. Przy główce 14g i podbijaniu z korbki czasami wydawała dziwny zgrzyt...

Bez obawy Daiwa nie "zgrzyta zębami "