Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was serdecznie!

Zastanawiam się nad jednym z nich.

Chcę mieć go pod przynęty od 10-15g do może max 50-60g

Myślałem więc o rozmiarze 300-4000 ale nie każdy z nich jest tak opisany.  

Czy któryś z tych będzie ok czy w tych cenach tylko ryobi equsima?

Shimano Catana 

DAM quick 2  3000/4000

Dragon Street fishing FD 430i

Dragon Viper 

Mikado Furrore 3006

Edytowane przez mwitek

Niby tylko jedno łożysko więcej, po prawej stronie osi zamiast tulei, ale jak wspomniałeś cena prawie identyczna, więc lepiej wziąć Nexave. Chyba że Catana lepiej się podoba, bo rzeczywiście ten najnowszy wypust dość estetyczny. Przynajmniej kolorystycznie, bo kształt korpusu do najzgrabniejszych nie należy. Jak ktoś ma na dalsze dokładki to bez zastanowienia warto dołożyć już Sedony FI. Zdecydowanie klasa wyżej. Na Alledrogo można wyrwać 4000 za ok. 250 zł, więc w sumie niewiele więcej. Wiew, wiem, ze tym sposobem dojdziemy zaraz do Twin Powera. Decyzja kupującego.

Edytowane przez smokwelski

Jednak Nexave lepszy niż ecusima w temacie młynek do 200zł. Rozmiar 5000hg dzielnie się spisuje na śledziach :D  kilkanaście kg wyjętych.W wielu przypadkach "na windę"Ciężarki 30-40gr.

Co ciekawe w środku sporo "smalcu" , także zepchniętego na obudowę.Zebrałem i nałożyłem jescze raz patyczkiem.Na knobie lekki luz , zniwelowany włóczką.  :lol:

Sezon dopiero się zaczyna.Pożyjemy zobaczymy.

Edytowane przez Mik

Witam ,

Panowie jaki kołowrotek polecicie do wędki o cw 2-10g?

Wędki tez szukam, nastawiam się na okonie

Dragon ProGuide CX http://www.fors.com.pl/forum-wedkarskie/21-testy-sprzetu-wedkarskiego/117182-kolowrotek-dragon-proguide-cx-fd-725i-recenzja#184460

Lekki, dobrze spasowany i poniżej 300zł.

@mateo90 , fajną opcją jest Soare - starsze wypusty można teraz dość tanio trafić (BB 2000 PGSS - widziałem niedawno w sieci za 400zl).

To jednak konstrukcyjnie klasa wyżej niż Nasci/Sedona.

Wadą jest brak szpuli zapasowej w zestawie, można dokupić ale to ponad 100. Zalety to perfekcyjny nawój i bardzo precyzyjny hamulec.

Połowę taniej warta uwagi jest Daiwa Ninja. Ta starsza, LT nie znam.

Panowie

Chyba sparuję

http://pleciona.pl/pl/p/DAM-Effzett-MicroFlex-2-10g-2%2C30m/

Z

http://pleciona.pl/pl/p/Ryobi-EXCIA-metal-1000-8BB-Inf.AR/25536

Co myślicie? Czy za mały

Sklep pleciona polecił mi :

http://pleciona.pl/pl/p/Ryobi-SLAM-NCRT-2000-6BB-Inf.AR/24260

Edytowane przez Mateo90

Z pewnością 4000 byłby trwalszy, ale do tego patyka wielkość 2500 jest optymalna. Jeśli będziesz przeciążał ten kołowrotek, to znaczy że przeciążasz kija. Przy normalnym użytkowaniu takiego zestawu wszystko powinno ładnie współpracować. Czuwaj!

Mateo: Slam już lepiej by pasował, ale ostatnio co do Ryobi słyszy się coraz mniej pochlebne opinie. I to nie bezpodstawnie. Kulturą pracy pewnie nie będzie dorównywał Nasci, wytrzymałością też raczej go nie przebije. Inna alternatywa z obozu Daiwy: Legalis 2000LT

Edytowane przez smokwelski

Z pewnością 4000 byłby trwalszy, ale do tego patyka wielkość 2500 jest optymalna. Jeśli będziesz przeciążał ten kołowrotek, to znaczy że przeciążasz kija. Przy normalnym użytkowaniu takiego zestawu wszystko powinno ładnie współpracować. Czuwaj!

Mateo: Slam już lepiej by pasował, ale ostatnio co do Ryobi słyszy się coraz mniej pochlebne opinie. I to nie bezpodstawnie. Kulturą pracy pewnie nie będzie dorównywał Nasci, wytrzymałością też raczej go nie przebije. Inna alternatywa z obozu Daiwy: Legalis 2000LT

Widzę ze ten nasci jest w dwóch wersjach 2500 i 2500s HG

1 z nich ma moc hamulca na 9kg a drugi ma 4 kg.

Cena ta sama wiec pewnie ten z większa mocą lepszy?

Cena ta sama wiec pewnie ten z większa mocą lepszy?

Niekoniecznie lepszy, inny. Skoro jest to wersja S, czyli z płytsza szpulą, czyli z założenia do cieńszych linek i ta moc hamulca jest wystarczająca.

Jeśli nie potrzebujesz koniecznie super szybkiego zwijania, to wersja standardowa będzie optymalna.

Daiwa wersją LT trochę namieszała-korpusy lekkie a bebechy mocne.Sam wcześniej zastanawiałem się nad Daiwą Fuego LT ale będąc w sklepie wędkarskim sprzedawca zdecydowanie odradzał Daiwę. W Shimano Nasci nie podoba mi się brak łożyska na zębatce mimośrodu gdzie już w Daiwie Fuego jest-=nadal kusi mnie jeszcze zakup Daiwy Fuego LT (ach te moje niezdecydowanie) ;)