Norbas7 Opublikowano 7 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 Kij to dragon black rock II 275cm 5-25g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 7 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2019 Nie wyobrażam sobie kołowrotka, którym komfortowo połowisz "średnim" kijem 5-25 i obskoczysz łowienie iltra light króciakiem do 7.Od razu celuj w 2 młynki. Jesli Daiwa LT to chyba właściwe byłyby 3000/4000 i 1000/2000 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Kij to dragon black rock II 275cm 5-25g. Nie wyobrażam sobie kołowrotka, którym komfortowo połowisz "średnim" kijem 5-25 i obskoczysz łowienie iltra light króciakiem do 7.Od razu celuj w 2 młynki.Jesli Daiwa LT to chyba właściwe byłyby 3000/4000 i 1000/2000 @Norbas7, wydaje mi się, że już gdzieś - na którymś z forów - pytałeś dokładnie o to samo i otrzymałeś ode mnie odpowiedź niemal identyczną jak @smokawawelskiego. Zapytasz jeszcze gdzieś? Daj znać, to prześlę Ci linki do dotychczasowych odpowiedzi... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Do Black Rocka Daiwa 2500, a do UL - 1000/2000Naprawdę ciężko dwa mocno różne kije jednym kręćkiem obskoczyć. Do ultralajta założysz 2500 i będziesz mieć wrażenie, że to gigant. Z kolei do kija 2,75 i CW 5-25 (jeśli to prawdziwe CW, a nie europejskie pierdolety), Daiwa 1000/2000 będzie wyczuwalnie zbyt mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 (edytowane) Do Black Rocka Daiwa 2500 (…)Uważam, że do wędziska 5-25g kołowrotek w rozmiarze 2500 jest zbyt delikatny, wędzisko jest długie (275cm) i waży 153g. Dobrze ocenił @smokwawelski, że do tego wędziska najlepiej pasowałby kołowrotek 3000/4000. Bardzo wiele zależy od konstrukcji wędziska i kołowrotka, na przykład wędzisko Black Rock 3-18 (krótki, lekki 198cm/111g jednoskład) mojej Pani, bardzo dobrze współpracuje z kołowrotkiem w rozmiarze 1000 wagi 260g.Najlepszym wyjściem jest wybranie się do sklepu i dokonanie przymiarki, bo wszystkie rozważania teoretyczne mogą bardzo różnić się od praktyki. Edytowane 8 Listopada 2019 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 2500 zbyt delikatny???? Nie żartuj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Najlepszym wyjściem jest wybranie się do sklepu i dokonanie przymiarki, bo wszystkie rozważania teoretyczne mogą bardzo różnić się od praktyki.Zgadzam się. Jednakże jak już wiadomo kolega ma 1250 km. do sklepu. Zgadzam się również, że rozmiar rozmiarowi nie równy ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 2500 zbyt delikatny???? Nie żartuj Tak uważam, waży tylko 270g i przy wędzisku 275cm/153g, zestaw będzie leciał na pysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterS Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Tak uważam, waży tylko 270g i przy wędzisku 275cm/153g, zestaw będzie leciał na pysk.Jeśli kij sam w sobie jest dobrze wyważony, to waga kołowrotka nie jest już tak istotna i te 20-30g nie robi większej różnicy. Niestety nie znam tego wspomnianego spina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 Tak uważam, waży tylko 270g i przy wędzisku 275cm/153g, zestaw będzie leciał na pysk. 1. Już się gubię ... to za delikatny, czy za lekki?2. Jeśli kij jest w miarę poprawnie wyważony, to nie ma prawa lecieć na pysk przy takim kołowrotku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 (edytowane) Alexspin nie wydaje Ci się... po prostu staram się z różnych źródeł zasięgnąć informacji. A że jesteś obecny i tu i tam :-) Ok koledzy. Nie chcę już pogodzić UL z aktualnym wędziskiem. Do UL kupię kolejny młynek na wiosnę.Moja rozterka to teraz czy brać Daiwa Ninja LT BG 3000 czy 4000.Nie jestem minimalistą... lubię czuć że mam kręcioł a nie kręciołek.Do tego możliwe że będę chciał z czasem wykorzystać go do feedera (MF)Co do wędziska że jesto ono tak wyważone że identycznie zachowuje się z kręciołkiem 2000 jak i 4000. Dokładnie taki model jak mój.Do feedera mam Ninja 4000A - wiadomo spory kręcioł. Do spławika Ecusima 4000. Teraz muszę wybrać do spina 4k czy 3k.Niestety nie pomacam przed zakupem bo ma na mnie czekać jak wrócę do domu. Do tego jedyny sklep gdzie mają Ninja LT BG mieści się na drugim końcu kraju więc i tak bym nie miał jak podjechać i pomacać.Który rozmiar według Was będzie więc bardziej wszechstronny?Wedle opinii sprzedawcy rozmiarowo daiwa LT odpowiada rozmiarówce Shimano.Co do rozmiaru 2500 chodziło mi o ninja A czyli przewymiarowane. Co do LT to wybieram między 3k i 4k.Różnica w cenie to tylko 10zł. Cena dodatkowej szpuli identyczna.W kwestii podkładu problemu brak bo mam żyłki 0,30 24km. Edytowane 8 Listopada 2019 przez Norbas7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 9 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 (edytowane) Opierając się o Twoje informacje - 4000 Edytowane 9 Listopada 2019 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterS Opublikowano 9 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 (edytowane) Post do usunięcia Edytowane 9 Listopada 2019 przez PiterS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 9 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2019 Opierając się o Twoje informacje - 4000 Serdecznie dziękuję Wam i każdemu z osobna za pomoc w wyborze :-)PS. Info o tym, że kij jest tak wyważony że i przy kręciole 4000 i 2000 nic się nie zmienia została mi udzielona na tym forum od użytkownika tego "modelu".Pozwolę sobie znowu zawrócić Wam głowę kiedy nabędę Microflexa lub Grey Streama (zależy od finansów) w wersji 1-7 lub 2-10g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BARENZ Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 Witajcie. Czy możecie polecić coś naprawdę sprawdzonego do okoniówki 2,20 m. na blanku MHX s871 (do 5,5 g) Chodzi o łowienie z opadu na lekko. Kołowrotek ma obsługiwać plecionki typu 0,06 bez jakichś niespodzianek i ogólnie być trwały.W przyszłości może być zmiana blanku na MHX S 842 (do 9 g) 2,18 m. Czy istnieją kołowrotki lekkie ale naprawdę dobre? Proszę nie piszcie tego co słyszeliście ale naprawdę to co wiecie, że jest sprawdzone. Budżet powiedzmy do 500 zł.Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterS Opublikowano 11 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2019 Warto wziąć pod uwagę nowego Team Dragon SL FD1125i http://www.fors.com.pl/forum-wedkarskie/21-testy-sprzetu-wedkarskiego/117164-kolowrotek-team-dragon-sl-fd1125i-recenzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 (edytowane) Lekki, trwały, dobry, do 500pln - Ciężki temat chociaż może używki się trafi jak się poszuka:Do UL używam:Certate 2000 - petarda, jednak nie jest super lekkiComplex 2500 - fajny lekki i super przyjemnyStradic 1000 - super lekki, całkiem przyjemny - nie wiem tylko ile wytrzyma, chociaż to UL wiec ciężko nie maAbu Soron 1000 - OK, waga jak na maleństwo sporaCzasami zdarzy mi się użyć:Stella 2500 - nie jest super lekka, ale pancerna - tylko nie ta cenaVanquish 3000 (jeden z ostatnich moich nabytków) - lekki, nie za duży, dobry, i posłuży - tylko też raczej ponad budżet Reasumując jak ma być lekko i do 500pln to używany Stradic lub jak nieco ciężej ale pancerniej to Certate'04 Edytowane 12 Listopada 2019 przez nyny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciastek Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Używam do ul stradica Ci4 FB i nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki6 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 CześćMam szybkie pytanko i prośbę o pomoc. Potrzebuję dobrać kołowrotek do DAM Microflex 2,3m 1-7g. Budżet na kręćka do 250zł. Aktualnie mam nowo kupionego Shimano Sahara ale do innego kijka i teraz zastanawiam się czy zrobić drugi taki sam zakup czy wykorzystać sytuację do przetestowania czegoś innego. W tym momencie myślę o Daiwie Legalis. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Daiwa Regal LT 2500-3000 - teraz na alli są jakieś promocje do wyrwania w dobrej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki6 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Nie chcę bawić się w alli i inne chińskie portale. Ten Regal jest w czymś lepszy od Legalisa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Nie chcę bawić się w alli i inne chińskie portale. Ten Regal jest w czymś lepszy od Legalisa?Cześć, jak chcesz to mam Tsurinoya Jaguar 1500 z dwoma szpulkami(jedna płytka) od ręki. Kupiłem na alli jakiś czas temu i miałem może ze 3 razy na rybach, potem trafiłem okazyjnie shimano soare c2000pgs i jaguar leży w pudełku bardzo fajny młynek, który ma mnóstwo recenzji i dobrych opinii w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Tańszy, rozbieralny knob, łożysko pod szpulą i fajnie spasowany... ale jak chcesz to bierz legalisa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki6 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 zaproponowałeś więc pytam a to czy zostanie wysłany z Chin czy lokalnie to poboczny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marecki6 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 poczytałem chwilę o tym modelu i faktycznie wypada ciekawiej od Legalisa więc chyba mamy zwycięzcę. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi