Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Kij to dragon black rock II 275cm 5-25g.

Nie wyobrażam sobie kołowrotka, którym komfortowo połowisz "średnim" kijem 5-25 i obskoczysz łowienie iltra light króciakiem do 7.

Od razu celuj w 2 młynki.

Jesli Daiwa LT to chyba właściwe byłyby 3000/4000 i 1000/2000

@Norbas7, wydaje mi się, że już gdzieś - na którymś z forów - pytałeś dokładnie o to samo i otrzymałeś ode mnie odpowiedź niemal identyczną jak @smokawawelskiego. Zapytasz jeszcze gdzieś? Daj znać, to prześlę Ci linki do dotychczasowych odpowiedzi... :P

• Like 1

Do Black Rocka Daiwa 2500, a do UL - 1000/2000

Naprawdę ciężko dwa mocno różne kije jednym kręćkiem obskoczyć. Do ultralajta założysz 2500 i będziesz mieć wrażenie, że to gigant. Z kolei do kija 2,75 i CW 5-25 (jeśli to prawdziwe CW, a nie europejskie pierdolety), Daiwa 1000/2000 będzie wyczuwalnie zbyt mała.

Do Black Rocka Daiwa 2500 (…)

Uważam, że do wędziska 5-25g kołowrotek w rozmiarze 2500 jest zbyt delikatny, wędzisko jest długie (275cm) i waży 153g. Dobrze ocenił @smokwawelski, że do tego wędziska najlepiej pasowałby kołowrotek 3000/4000. Bardzo wiele zależy od konstrukcji wędziska i kołowrotka, na przykład wędzisko Black Rock 3-18 (krótki, lekki 198cm/111g jednoskład) mojej Pani, bardzo dobrze współpracuje z kołowrotkiem w rozmiarze 1000 wagi 260g.

Najlepszym wyjściem jest wybranie się do sklepu i dokonanie przymiarki, bo wszystkie rozważania teoretyczne mogą bardzo różnić się od praktyki.

Edytowane przez Alexspin

Najlepszym wyjściem jest wybranie się do sklepu i dokonanie przymiarki, bo wszystkie rozważania teoretyczne mogą bardzo różnić się od praktyki.

Zgadzam się. Jednakże jak już wiadomo kolega ma 1250 km. do sklepu. Zgadzam się również, że rozmiar rozmiarowi nie równy ????

• Like 1

Tak uważam, waży tylko 270g i przy wędzisku 275cm/153g, zestaw będzie leciał na pysk.

1. Już się gubię ... to za delikatny, czy za lekki?

2. Jeśli kij jest w miarę poprawnie wyważony, to nie ma prawa lecieć na pysk przy takim kołowrotku.

• Like 1

Alexspin nie wydaje Ci się... po prostu staram się z różnych źródeł zasięgnąć informacji. A że jesteś obecny i tu i tam :-)

Ok koledzy. Nie chcę już pogodzić UL z aktualnym wędziskiem. Do UL kupię kolejny młynek na wiosnę.

Moja rozterka to teraz czy brać Daiwa Ninja LT BG 3000 czy 4000.

Nie jestem minimalistą... lubię czuć że mam kręcioł a nie kręciołek.

Do tego możliwe że będę chciał z czasem wykorzystać go do feedera (MF)

Co do wędziska że jesto ono tak wyważone że identycznie zachowuje się z kręciołkiem 2000 jak i 4000. Dokładnie taki model jak mój.

Do feedera mam Ninja 4000A - wiadomo spory kręcioł. Do spławika Ecusima 4000. Teraz muszę wybrać do spina 4k czy 3k.

Niestety nie pomacam przed zakupem bo ma na mnie czekać jak wrócę do domu. Do tego jedyny sklep gdzie mają Ninja LT BG mieści się na drugim końcu kraju więc i tak bym nie miał jak podjechać i pomacać.

Który rozmiar według Was będzie więc bardziej wszechstronny?

Wedle opinii sprzedawcy rozmiarowo daiwa LT odpowiada rozmiarówce Shimano.

Co do rozmiaru 2500 chodziło mi o ninja A czyli przewymiarowane. Co do LT to wybieram między 3k i 4k.

Różnica w cenie to tylko 10zł. Cena dodatkowej szpuli identyczna.

W kwestii podkładu problemu brak bo mam żyłki 0,30 24km.

Edytowane przez Norbas7

Opierając się o Twoje informacje - 4000 :good:

Serdecznie dziękuję Wam i każdemu z osobna za pomoc w wyborze :-)

PS. Info o tym, że kij jest tak wyważony że i przy kręciole 4000 i 2000 nic się nie zmienia została mi udzielona na tym forum od użytkownika tego "modelu".

Pozwolę sobie znowu zawrócić Wam głowę kiedy nabędę Microflexa lub Grey Streama (zależy od finansów) w wersji 1-7 lub 2-10g  ;)

• Like 1

Witajcie. Czy możecie polecić coś naprawdę sprawdzonego do okoniówki  2,20 m. na blanku  MHX s871 (do 5,5 g) Chodzi o łowienie z opadu na lekko. Kołowrotek ma obsługiwać plecionki typu 0,06 bez jakichś niespodzianek i ogólnie być trwały.W przyszłości może być zmiana blanku na  MHX S 842 (do 9 g) 2,18 m. Czy istnieją kołowrotki lekkie ale naprawdę dobre? Proszę nie piszcie tego co słyszeliście ale naprawdę to co wiecie, że jest sprawdzone. Budżet powiedzmy do 500 zł.

Z góry dziękuję za pomoc.

Lekki, trwały, dobry, do 500pln - Ciężki temat chociaż może używki się trafi jak się poszuka:

Do UL używam:

Certate 2000 - petarda, jednak nie jest super lekki

Complex 2500 - fajny lekki i super przyjemny

Stradic 1000 - super lekki, całkiem przyjemny - nie wiem tylko ile wytrzyma, chociaż to UL wiec ciężko nie ma

Abu Soron  1000 - OK, waga jak na maleństwo spora

Czasami zdarzy mi się użyć:

Stella 2500 - nie jest super lekka, ale pancerna - tylko nie ta cena

Vanquish 3000 (jeden z ostatnich moich nabytków) - lekki, nie za duży, dobry, i posłuży - tylko też raczej ponad budżet

Reasumując jak ma być lekko i do 500pln to używany Stradic lub jak nieco ciężej ale pancerniej to Certate'04

Edytowane przez nyny
  • Like 1

Cześć

Mam szybkie pytanko i prośbę o pomoc. Potrzebuję dobrać kołowrotek do DAM Microflex 2,3m 1-7g. Budżet na kręćka do 250zł. Aktualnie mam nowo kupionego Shimano Sahara ale do innego kijka i teraz zastanawiam się czy zrobić drugi taki sam zakup czy wykorzystać sytuację do przetestowania czegoś innego. W tym momencie myślę o Daiwie Legalis. Co o tym myślicie? 

Nie chcę bawić się w alli i inne chińskie portale. Ten Regal jest w czymś lepszy od Legalisa?

Cześć, jak chcesz to mam Tsurinoya Jaguar 1500 z dwoma szpulkami(jedna płytka) od ręki. Kupiłem na alli jakiś czas temu i miałem może ze 3 razy na rybach, potem trafiłem okazyjnie shimano soare c2000pgs i jaguar leży w pudełku :) bardzo fajny młynek, który ma mnóstwo recenzji i dobrych opinii w necie.