Łukasz W Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Daiwa Certate 16 3012 h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ergie1 Opublikowano 15 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2020 Panowie nie mylcie modelu Prorex LT od Prorexa X lub RA. Te ostatnie kosztują pod 300 a ten pierwszy pod 800 zł. To zasadniczo różne kołowrotki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steril Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Koledzy proszę o podpowiedź. Po praktycznie 10ciu latach postanowiłem zmienić mój "główny" kołowrotek, czyli Daiwa Bradia 3000. Najprawdopodobniej zdecyduję się na stellę fj. Zastanawiam się nad rozmiarem. Ryby, które łowię to: trocie w morzu i rzece, sandacze przeważnie na Wiśle, no i pstrągi. Wędki nie superlekkie, raczej w stylu salmon\stealhead, stare ws-y itp. Obstawiam rozmiar 4000 ale zastanawiam się też nad 3000, chociaż patrząc na raczej niewielkie rozmiary ostatnio nabytego shimano nasci 3000 mam obawy co do zbyt małego rozmiaru. Czy stella fj 4000 będzie optymalnym wyborem? Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Brałbym 4000. Choć do łowienia pstrągów wystarczyłby i 2500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steril Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Tak to prawda. Z drugiej strony nie wyobrażam sobie łowienia na spore obrotówki w nurcie kołowrotkiem 3000, chociaż w sumie nie wiem jak jest z trwałością tej stelli. Chciałbym mieć po prostu jeden kołowrotek, który ogarnąłby bez problemu cięższe zadania ale też nie byłby za krowiasty do pstrągowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Jest jeszcze hybrydowy rozmiar 3000MHGMasz korpus z przekładnia i wszystkimi bebechami od 4000 a szpulke i rotor od 2500/c3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Tylko trzeba lubić wyższe przełożenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steril Opublikowano 6 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 hmm to pewnie kwestia przyzwyczajenia jak ze wszystkim. Ciężko ocenić w ciemno bo nie mam porównania. Jedynie z tego co czytałem ten sam model, ale z większym przełożeniem, jest mniej "pancerny". Czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Koledzy proszę o podpowiedź. Po praktycznie 10ciu latach postanowiłem zmienić mój "główny" kołowrotek, czyli Daiwa Bradia 3000. Najprawdopodobniej zdecyduję się na stellę fj. Zastanawiam się nad rozmiarem. Ryby, które łowię to: trocie w morzu i rzece, sandacze przeważnie na Wiśle, no i pstrągi. Wędki nie superlekkie, raczej w stylu salmon\stealhead, stare ws-y itp. Obstawiam rozmiar 4000 ale zastanawiam się też nad 3000, chociaż patrząc na raczej niewielkie rozmiary ostatnio nabytego shimano nasci 3000 mam obawy co do zbyt małego rozmiaru. Czy stella fj 4000 będzie optymalnym wyborem? Co o tym myślicie?Nie dostałeś przypadkiem odpowiedzi w temacie Stelli FJ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steril Opublikowano 8 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Tak dostałem i bardzo dziękuję-w sumie niepotrzebnie poszło w dwóch wątkach praktycznie jednocześnie. Pozdrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Rozmiar 3000 to bardzo szerokie pojęcie - dzisiaj. Weźcie starego Biomka XT, Okumę Saline 30 czy DAM quick Calyber - nawet nie piśnie przy obrotówce #4 w nurcie. A weźmy Daiwe Ninja 3000A. Będzie się męczyć. Żeby nie było, wszystkie wymienione kołowrotki uważam za fajne, dobre i udane, i wszystkie mają swoje wady. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Braco Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Kiedyś sprzęt musiał uważać na użytkownika, nie każdy szanował. Dziś rolę się odwrocily. Nie sprzęt żyje dla nas tylko my dla niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 9 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 (edytowane) Kiedyś sprzęt musiał uważać na użytkownika, nie każdy szanował. Dziś rolę się odwrocily. Nie sprzęt żyje dla nas tylko my dla niego Że co? Sprzęt musiał uważać.......? Jest tutaj jakiś sens tej wypowiedzi? Edytowane 9 Marca 2020 przez Janusszr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Braco Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Chodzi mi o to, że sprzęt był przystosowany do mniej delikatnego traktowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Z mojego wieloletniego doświadczenia(aż wstyd powiedzieć jak długiego ) wynika wprost coś przeciwnego. Kilkadziesiąt lat temu nieodzownym elementem wyprawy wędkarskiej był zestaw narzędzi niezbędny do naprawy kołowrotka na łowisku. Teraz nawet o tym nie myślę, że kołowrotek odmówić może posłuszeństwa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Z mojego wieloletniego doświadczenia(aż wstyd powiedzieć jak długiego ) wynika wprost coś przeciwnego. Kilkadziesiąt lat temu nieodzownym elementem wyprawy wędkarskiej był zestaw narzędzi niezbędny do naprawy kołowrotka na łowisku. Teraz nawet o tym nie myślę, że kołowrotek odmówić może posłuszeństwa.Przypomniałeś mi, nagminnie pękające sprężyny kabłąka w PREXERACH... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Zawsze nosiłem zapasówkę do Cardinala C4X A teraz zapasowy kij i kołowrotek A czasem po 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Zawsze nosiłem zapasówkę do Cardinala C4X A teraz zapasowy kij i kołowrotek A czasem po 2 Zapasy to piekny sport. Szczegolnie w wydaniu klasycznym.Aczkolwiek te w kislu / blocie tez znajduja amatorow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Zawsze nosiłem zapasówkę do Cardinala C4X A teraz zapasowy kij i kołowrotek A czasem po 2 Miałem Abu Cardinala C4. Przepiękny kołowrotek. Miał jedną wadę. Nie dało się nim łowić. Potwornie skręcał żyłkę. Zięć sprzedał go na allegro za 8 stów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 PS.Ma ktoś może rozszerzoną wiedzę na temat Ryobi TT Power 6000.Prawie kupiłem Fin - Nor Tidal T 565, ale wpadł mi w oko własnie Ryobi. Chodzi mi o średnio ciężkie wędkowanie w Norwegii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 (edytowane) Z zapasami nie chodzi o potencjalną awarię młynka, raczej nieprzewidziane sytuacje, typu np. wywrotka na kamieniach. Parę razy było plask czy trach i po kaczaku. Raz wpadła mi do wody pokręcajka, jak sobie umyśliłem zmianę szpuli na środku rzeki. A niekiedy na miejscu warunki inne od zakładanych, koncepcję łowienia cos tam strzela i trzeba przerzucić się na kompletnie inny zestaw. Jeżdzę zwykle do łowiska po kilkadziesiąt km, dla mnie dzien wolny jest luksusem, powrót do domu przed czasem z powodu jakiej tam wtopy z gratami nie wchodzi w grę. W c4 trzeba było przerobić nieruchomą fabrycznie rolkę. Jak w rilech rexie. Na tulejeczce teflonowej i podkładce. Edytowane 10 Marca 2020 przez smokwelski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszzz Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Zapasy to piekny sport. Szczegolnie w wydaniu klasycznym.Aczkolwiek te w kislu / blocie tez znajduja amatorow Na weekendowe wyprawy, z kompanem kierowcą, zawsze zabieram zapasowe piwo. Bywa, że dwa. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Na weekendowe wyprawy, z kompanem kierowcą, zawsze zabieram zapasowe piwo. Bywa, że dwa.Najlepiej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 11 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Mam C4X i rolka od nowości jest ruchoma na teflonie. To w 44 była nieruchoma. Prexer tez ma swoje miejsce w galerii sławy. Sprężynki sie skończyły. W Rex-ie nie udało mi się osiągnąć ruchomej rolki i służył tylko do gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 11 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Mam C4X i rolka od nowości jest ruchoma na teflonie. To w 44 była nieruchoma. U mnie była również ruchoma. Mała średnica tej rolki, kolor brązowy. Miałem C4, bez dodatkowych oznaczeń jeżeli pamiętam. Może się mylę i był to C4X, ale chyba nie. Bebechy miał cycuś. Tylko to nieszczęsne skręcanie żyłki. Tragedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi