Kluson Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2020 Ok dzięki Panowie za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas93 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Mam pytanie, czy szpula od Stradica 2000S, będzie pasować do Soare BB 2000PGSS? One są bliźniacze na długość i szerokość, tylko ta od Stradica jest troszkę głębsza? Czy Stradiciem rzucę troszkę dalej? Bo wydaję mi się w sumie, że starą Ninja 2000 rzucałem troszkę dalej niż Soare, a szukam właśnie czegoś co by miało jak najmniejszy nawój i jak najszerszą szpulę w rozmiarze 2000. Na złość teraz Daiwa przy LT, zwiększyła przełożenie i chyba też co za tym idzie pomniejszyła trochę szpulę. Jedynie Exist ma przełożenie 4.9, (Ninja 4.8) i zwijają dokładnie tyle samo co ciekawe. Trochę słabo wywalać prawie 3 tysiące, aby znaleźć lżejszy odpowiednik dla Ninjy. W nowych Daiwach porobili po 5.2 czy 5.1, czyli tak samo co w Shimano i dlatego te konstrukcję odpadają. Teraz też pytanie do Was, czy mając Daiwe i Shimano w tym samym rozmiarze 2000, zauważyliście różnice w odległości rzutów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_gda Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 (edytowane) Stara Ninja miała na pewno szerszą szpulę. C2000s rzucam dalej niż np Fuego 2000LT ale minimalnie. Edytowane 10 Kwietnia 2020 przez luk_gda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_MAREK_80 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 (edytowane) Witm, potrzebuję porady, który kołowrotek z tej trójki będzie najlepszy i najbardziej żywotny. 1. KOŁOWROTEK DRAGON FISHMAKER II FD1135i 2. Kołowrotek Fox Rage Prism C40003. Kołowrotek Ryobi Zauber 4000 Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Edytowane 10 Kwietnia 2020 przez _MAREK_80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Ja brałbym zaubera 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 kolejny głos na zaubera, jednak zastrzegam że tylko dlatego że to sprawdzony klasyk, pozostałych dwóch nie używałem i nie oceniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanu Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Fishmaker długo Ci posłuży, Zauber także. Foxa nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_MAREK_80 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Dziękuję bardzo za te kilka podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Bierz Zaubera ale z dystrybucji dragona bo ma metalową korbkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Bierz Zaubera ale z dystrybucji dragona bo ma metalową korbkę.Proszę, wytłumacz mi na czym polega wyższość korbki metalowej nad tą z kompozytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Proszę, wytłumacz mi na czym polega wyższość korbki metalowej nad tą z kompozytu.Ojjj... ta gładkość, ten blask... :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zauber z dystrybucji kongera ma korbkę składaną bez odkręcania z korpusu i w tym rozwiązaniu prędzej czy później będzie luz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) Zależy co kto lubi. Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Są miłośnicy luzu? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Są miłośnicy luzu?Pewnie nie ma, ale są miłośnicy składanych korbek Pięć lat katuję (m.innymi morze) Okumę Rav II i zero luzu. Tak samo w moich kołowrotkach "budżetowych". Nawet tych kupionych 20 lat temu na ruskim bazarze po 5 dych ze składanymi na zatrzask korbkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Wiem, żartowałem.Jak ty to robisz? Przez wiele lat właściwie nie spotkałem przypadku używanego młynka ze składaną na przycisk korbą, który nie miałby choć małego luzu w miejscu łączenia. Nawet w starych Stellach. Może mamy inne granice tolerancji albo rzeczywiście trafiłeś wyjątkowo dobrze i trwale spasowany egzemplarz. Tak ci pasuje to ok. Dla mnie zalety z możliwości składania korby bledną wobec wspominanej przypadłości. A nawet podoba mi obecna koncepcja, np. Shimano, korbek całkowicie sztywnych, nie dających możliwości złożenia nawet po częściowym wykręceniu. Nigdy nie składam korbki. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Jak ty to robisz? Mam kołowrotków jak Icek czapków I wcale nie są to drogie kołowrotki. Są to w większości budżetówki.Po kilka sztuk danego modelu do danej metody połowu. Zazwyczaj po 3 szt. A tych metod trochę jest, to kołowrotków trzy razy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 ok. tylko to nie tłumaczy wcale problemu. Można także kupić kołowrotek z taką korbką i nie korzystać z funkcji składania. Takich bez luzów kilka widziałem. Nie uznałem za stosowne o tym wspomnieć, bo chyba taka oczywista oczywistość, że sprzęt nie używany mniej się psuje, nikogo tu nie interesuje. Zatem przyjmijmy tezę, że składane przyciskiem korbki w kołowrotkach przy założeniu ich składania przy użytkowaniu dostają tam luzów i zaczynają strasznie irytująco klekotać, sprawiając przy kręceniu wrażenie że kołowrotek rozklekotaną przekładnię. Moim zdaniem lepiej takich rozwiązań z góry unikać, a jeżeli sam młynek fajny, a akurat taką korbę ma - to starajmy się tego nie używać. W starych Shimano zaklejałem takie korby Distalem na amen. Pomaga :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Nasuwa się pytanie. Jeden drogi, czy pięć tanich kołowrotków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Na to pytanie każdy z nas musi sobie sam odpowiedzieć. Dla każdego właściwa może być inna opcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Ja staram się nie gromadzić sprzętu którego nie używam i wolę posiadać mniejsze ilości lepszego sprzętu który daje mi radość z jego używania 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Ja staram się nie gromadzić sprzętu którego nie używam i wolę posiadać mniejsze ilości lepszego sprzętu który daje mi radość podczas łowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) 1) Kupić tanio ale przyzwoity sprzęt. 2) Nauczyć się wyciągać ryby kijem a nie korbą(!!!) 3) kupić sprzęt za lepszą kasę Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez Pescador de caña 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebus Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Pany macał/rozbierał/kręcił ktoś tym "topowym" młynkiem Robinsona - Harami ? Może to być ciekawy konkurent cenowy dla zauberowatych. Jestem ciekawy jak wygląda w środku, czy na pinionie są 2 łożyska i jak zrobili posuw szpuli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Jednemu stella ząbkuje, drugi chwali kołowrotki z bazaru. Są gusta i guściki ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi