Karpiu95 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 nie no jak kołowrotek ma znieść takie przeciążenia o jakich mówisz w tym budzecie to nie będzie lekki jak piórko albo rybki albo akwarium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzytkownikjerkbait Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 a w większych pieniądzach, powiedzmy ok. 500-600 coś znajdę? Na wadze mi zależy, dodam że będzie pracował w trollingu, nie nakręci się za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SUONE Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Witam. Zywot mojej Arctici powoli dobiega konca i bede musial rozejrzec sie za jakims nowym mlynkiem do przynet około 60g. Budzet tak do 500zl. Szukam czegos z malym przelozeniem i znalazlem dragon fishmaker Ti fd1135i oraz dragon fishmaker 2 fd1135i. Moze ktos mi powiedzieć jaka jest roznica miedzy nimi? (2 to nowszy wypust?) Ma ktos uzytkuje te mlynki? Warte zakupu a moze macie cos innego godnego polecenia? Za pomoc wielkie dzieki.Męczyłem się tym kołowrotkiem sezon , ( dragon fishmaker 2 fd1135i ) lekka sieczkarnia i w połowie zaliczył gwarancyjną . Luzy wszędzie gdzie się da , a łowiłem przeważnie 5 - 7 gram + małe gumy , rzadko do 20 g . Jedyny plus to duża szpula i rzuty konkret . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 skoro bedziesz trollingował to dlaczego ci na wadze zależy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Kołowrotek który będzie sobie dobrze radził z takimi gramaturami nawet z wyższej półki cenowej np Tp SW nie będzie ważył mniej niż slammer 360.Jak do trolingu to jak sam wspomniałeś nie nakręcisz się zbyt wiele. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzytkownikjerkbait Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 jeżeli nie patrzeć na wagę to dobrze piszą o Dragon Rock HD FD840. Jest w niezłych pieniądzach i ma dwie identyczne szpule. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 slammer 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATI87 Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2020 Męczyłem się tym kołowrotkiem sezon , ( dragon fishmaker 2 fd1135i ) lekka sieczkarnia i w połowie zaliczył gwarancyjną . Luzy wszędzie gdzie się da , a łowiłem przeważnie 5 - 7 gram + małe gumy , rzadko do 20 g . Jedyny plus to duża szpula i rzuty konkret .Myslalem ze na tym przelozeniu to zywotniejsza konstrukcja. 4.4:1 powinno calkiem lekko sie krecic przy duzych przynetach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzytkownikjerkbait Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 ok, przekonaliście :-), znalazłem slammera 260 (nowy, gwarancja) za ok. 200. Trochę poczytałem i wychodzi mi że slammer 260 i 360 mają takie same korpusy i przekładnie, a różnią się średnicą rotora i szpuli (szpul nie da się zamienić). Może ktoś to potwierdzić? Jeżeli tak jest to mi wystarczy pojemność 260 a ona "zgrabniej" wygląda. Za to jak zainteresowałem się Pennem to wyszukałem kilka lekko używanych spinfisher-ów 3500 i 4500 generacji V i VI w podobnych pieniądzach. Czy one są lepsze od slammerów (bo droższe na pewno) czy nie, czy to to samo tylko obudowa inna (z parametrów wychodzi że mają dużo leprze hamulce)? I jak by co to czy generacja nowsza czyli VI jest dużo lepsza od V, czy odwrotnie? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Szpule nie podejdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Spinfisher ma większe przełożenie i nawój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Spinfisher V najlżejszy waży 395g około. Slammer 260 jest lżejszy. Spinfisher ma lepszy nawój - bez znaczenia w trollingu. Slammer jest prymitywniejszy, taki kałach wśród kołowrotków. Do trolla moim zdaniem Slammer. Albo - co chyba byłoby jeszcze lepszym rozwiązaniem - zestaw pod multik, mocna betoniarka wazy mniej niż mocny staloszpulowy, do trollingu nie ma wymagań hamulca rzutowego wiec i cena nie zabija. Dochodzi koszt kija albo jego przezbrojenie. Z multikiem będzie łatwiej kontrolować wypuszczanie przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Jest Spinfisher VI który przy modelu 2500 waży 303gr,nawój 84cm, model 3500 343gr nawój 94cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgadza się, tylko VI jest ciut mniej solidna niż V. Zdaje się ze cześć kołowrotka to plastik, w V jest „full metal jacket” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgadza się, tylko VI jest ciut mniej solidna niż V. Zdaje się ze cześć kołowrotka to plastik, w V jest „full metal jacket” Nie wiem gdzie Ty tam plastik widzisz, z opisu producenta też nie wynika że jest tam plastik.,, Full Metal Body - w pełni metalowa obudowa, rotor i korpus." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Napisałem „zdaje się” - pewny nie jestem. Na czymś te 50g urwali i bez wpływu na moc to się nie odbyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 (edytowane) 37 gr dla modeli 3500, co nie zmienia faktu że jest to nadal ciężka solidna konstrukcja,wagowo podobnie jak slammer Edytowane 24 Kwietnia 2020 przez meps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzytkownikjerkbait Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 koledzy zamówiłem slammera 260, czekam, zobaczymy w maju na wodzie. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, w katalogach podają że slammery 260 i 360 maja hamulce po niecałe 5 kg? To pomyłka i hamulce mają mocniejsze czy tak jest na prawdę? Dziwne, mocny kawal ciężkiego kołowrotka i hamulec niecałe 5kg? Za to w spinfisher-ach podają 9kg i wyżej. Spinfischer-y mają inne hamulce niż slammer-y? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Tak, mają inny typ hamulca. Ale te 5kg w Slammerze wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 (edytowane) Tak, mają inny typ hamulca. Ale te 5kg w Slammerze wystarczy A co ma do rzeczy typ hamulca? Siła hamowania jest identyczna niezależnie od typu hamulca. To tak jak twierdzić, że kilogram ołowiu waży więcej od kilograma puchu łabędzia, albo odwrotnie. Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Na ten hamulec bym nie patrzył, mocy na pewno wystarczy. Patrząc na moje slammery czy to 260 czy 360 i np daiwę prorex VLT gdzie podane jest 9 kg to śmiem twierdzić że ten plastik nie wytrzyma nawet połowy z tego co slammer. Dane katalogowe nieraz nijak się mają do rzeczywistości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 A co ma do rzeczy typ hamulca? Siła hamowania jest identyczna niezależnie od typu hamulca. To tak jak twierdzić, że kilogram ołowiu waży więcej od kilograma puchu łabędzia, albo odwrotnie.Przeczytaj raz jeszcze post i odpowiedź. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinn Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 (edytowane) Dokręć 5kg hamulec na 80% i spróbuj uruchomić go za pomocą wędki.Ja się bałem. Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez cinn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Mnie się udało z kije Ron Thompson 15-45g, i hamulcem 4kg blisko maksimum. Chyba tylko na suma z mocnymi kijami stosuje się tak skrajne traktowanie hamulca. Pragnę przypomnieć ze multiplikatory do połowu szczupaków, tych metrowych, mają hamulce 4-6kg - a Abu chyba wie co robi i nikt na szkierach nie narzeka ze za słabe. Nie polecam zabawy z delikatnymi kijami i mocną plecionką, chyba ze komuś się kijek znudził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 (edytowane) koledzy zamówiłem slammera 260, czekam, zobaczymy w maju na wodzie. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, w katalogach podają że slammery 260 i 360 maja hamulce po niecałe 5 kg? To pomyłka i hamulce mają mocniejsze czy tak jest na prawdę? Dziwne, mocny kawal ciężkiego kołowrotka i hamulec niecałe 5kg? Za to w spinfisher-ach podają 9kg i wyżej. Spinfischer-y mają inne hamulce niż slammer-y? Tak, mają inny typ hamulca. Ale te 5kg w Slammerze wystarczy A co ma do rzeczy typ hamulca? Siła hamowania jest identyczna niezależnie od typu hamulca. To tak jak twierdzić, że kilogram ołowiu waży więcej od kilograma puchu łabędzia, albo odwrotnie. Przeczytaj raz jeszcze post i odpowiedź. Pozdrawiam.Słowo "ale" zdecydowało o moim wpisie. W innych kołowrotkach ta siła hamulca 5 kg jest inna, niewystarczająca? Jeżeli uraziłem Cię moim wpisem, to przepraszam . Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi