Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Dokręć 5kg hamulec na 80% i spróbuj uruchomić go za pomocą wędki.

Ja się bałem.

Z tym hamulcem nie do końca tak jest. Załóżmy, że masz hamulec w kołowrotku 5kg i ryba ciągnie z siłą ciut większą. Po jakimś czasie z hamulca pójdzie dym. Widziałem filmik jak wędkarz prosił kolegę, aby ten polewał szpulę(hamulec) wodą podczas holu większej sztuki. Takie było grzanie.

Jeżeli zaś masz hamulec silniejszy, np 10kg, ale ustawisz go tak samo, czyli na 5kg, to ta sama ryba spowoduje, że hamulec zrobi się tylko lekko ciepły.

Słowo "ale" zdecydowało o moim wpisie. W innych kołowrotkach ta siła hamulca 5 kg jest inna, niewystarczająca? Jeżeli uraziłem Cię moim wpisem, to przepraszam .

Nie poczułem się urażony, w żadnym wypadku.

Po prostu stwierdziłem, że siła hamowania 5kg wystarczy na nasze krajowe drapieżniki z wyłączeniem okazów suma.

• 2 tygodnie później...

Witam, do ilu max gram poradzi sobie Penn Pursuit III 4000, wiadomo przy rzucie 0 obciążenia, a przy zwijaniu duży opór, chciałbym go użyć do dużych gum i przykładowo kupić SG MPP2 Sping 221cm lub 259cm do 100g. Da rade z gumami 80-90g ? Częsciej będą to 40-50g ale nie chce go zajechać.

Słuchajcie mam dylemat.

Muszę do kijków dobrać kołowrotki.

Kijki to:

a. Jaxon Grey Stream 228cm 1-7g

b. Mikado Sensual N.G. Ultra Light Spin 260cm 4-18g

c. Dragon Black Rock II 275cm 5-25g

d. Mikado Sensual N.G. Medium Spin 275cm 6-32g

Po pierwsze jakiej wielkości polecacie do tych wędzisk?

Do kijka a. mam tymczasowo założony rozmiar 2000 i chyba tutaj wielkość pasuje.

Do kijka b. planuję 3000 - ale tutaj i w kolejnych proszę Was o doradzenie.

Kolejna kwestia to budżet. Celuję w coś kosztowo Ryobi Ecusima. W podobnej cenie są Okuma Ceymar. Ale czy dobrze kombinuję? Czy może powinienem wziąć pod uwagę jakieś inne w tych pieniążkach?

O tej okumie czytałem że ma coś nie bardzo z nawojem szpuli...

Kijka d. jeszcze nie posiadam, jest to pomysł na prezent z pewnej okazji od kogoś bliskiego. Czy ten kijek będzie dobrym "uzupełnieniem" reszty kijków czy może powinienem pójść w jakiś mocniejszy 10-30 czy 10-40 z przeznaczeniem już na większe ryby?

Pozdrawiam.

Ponawiam pytanie : Witam, do ilu max gram poradzi sobie Penn Pursuit III 4000, wiadomo przy rzucie 0 obciążenia, a przy zwijaniu duży opór, chciałbym go użyć do dużych gum i przykładowo kupić SG MPP2 Sping 221cm lub 259cm do 100g. Da rade z gumami 80-90g ? Częsciej będą to 40-50g ale nie chce go zajechać.

Słuchajcie mam dylemat.

Muszę do kijków dobrać kołowrotki.

Kijki to:

a. Jaxon Grey Stream 228cm 1-7g

b. Mikado Sensual N.G. Ultra Light Spin 260cm 4-18g

c. Dragon Black Rock II 275cm 5-25g

d. Mikado Sensual N.G. Medium Spin 275cm 6-32g

Po pierwsze jakiej wielkości polecacie do tych wędzisk?

Do kijka a. mam tymczasowo założony rozmiar 2000 i chyba tutaj wielkość pasuje.

Do kijka b. planuję 3000 - ale tutaj i w kolejnych proszę Was o doradzenie.

Kolejna kwestia to budżet. Celuję w coś kosztowo Ryobi Ecusima. W podobnej cenie są Okuma Ceymar. Ale czy dobrze kombinuję? Czy może powinienem wziąć pod uwagę jakieś inne w tych pieniążkach?

O tej okumie czytałem że ma coś nie bardzo z nawojem szpuli...

Kijka d. jeszcze nie posiadam, jest to pomysł na prezent z pewnej okazji od kogoś bliskiego. Czy ten kijek będzie dobrym "uzupełnieniem" reszty kijków czy może powinienem pójść w jakiś mocniejszy 10-30 czy 10-40 z przeznaczeniem już na większe ryby?

Pozdrawiam.

Ja bym obskoczyl te wędki dwoma mlynkami, do A i B wielkość 2000, drugi 4000. To tak orientacyjnie. Po 2 szpulki do każdego i jazda. Chyba że lowisz ekstremalnie dużo lub chcesz używać dwóch podobnych wędzisk naraz(na lodce to mozliwe).

Jestem w miare poczatkujacym spinningistą, ale wyczytalem ze na sandacze z opadu to kolowrotek minimum 3000 musi byc, jak to jest w przypadku daiwy 2500?

Do drugiej wedki do 35gram uzywam penna clash 3000, czy mozna je jakos do niego porownac?

Edytowane przez Mjynsiorz

Witajcie.

Jestem początkującym wędkarzem bo spławik "ćwiczę" od niecałego roku a spinning od miesiąca :-)

O dziwo swoją przygodę ze spinningiem rozpocząłem od ultra lighta grey stream 228cm 1-7g plus plecionka 0,06 i ile ten kijek dał mi radochy przy okoniach i szczupakach 40-50cm to głowa mała. Piękna praca blanku do paraboli, super amortyzacja świec i odjazdów. Polubiłem spinning bardzo.

Drugi kijek który był ze mną nad wodą to mikado sensual NG 260cm 4-18g i tutaj też świetna zabawa z mniejszą obawą o kij jeśli weźmie większy szczupak ale póki co na moim łowisku większego nie udało mi się spotkać na moich przynętach. Jednak kijek świetny również i w miarę wszechstronny bo i okonki i wspomniane szczupaczki i jazie pięknie holuje do brzegu.

Mam jednak mały dylemat w kwestii rozmiarów kołowrotków odpowiednich do posiadanych wędzisk ( nie wszystkie kije jeszcze "zwodowałem").

Aktualnie posiadam między innymi kołowrotki w rozmiarach od 2000 do 4000. i dziś kiedy przyszły zamówione ecusimy 2000 i 3000 ciut zgłupiałem. ( mam też ecusime 4000, ninja 4000A , ninja 4000 LT BG)

Do okoniowego kijka 1-7g 228cm miałem przez dwa tygodnie założony kręcioł opisany wielkością 2000 ( chiński Jitai ). Planowałem go zastąpić ecusimą 2000. Jednak pomimo, że wielkością szpuli są podobne to ecusima jest masywniejszym kołowrotkiem i ciut nie mogę się przyzwyczaić. Chodzi mi w głowie myśl, że do tak lekkiego kijka ( niecałe 100g chyba) mogła by lepiej pasować ecusima 1000, ale nie wiem czy mam rację i czy w ecusimie te wielkości to tylko szpula czy też i korpus się rózni... 

Jednak chciałbym poznać Wasze zdanie jak obdzielili byście moje wędziska kołowrotkami bo mnie zwyczajnie brak jeszcze doświadczenia i dopiero zaczynam powoli uczyć się co mi pasuje a co nie w wędkowaniu.

Moje kijki to:

1. Jaxon Grey Stream 228cm 1-7g

2. Mikado Sensual N.G. Ultra Light Spin 260cm 4-18g  ( tak wiem że to już nie UL ale tak ma napisane na blanku to podaję pełną nazwę)

3. Dragon Black Rock II 275cm 5-25g

4. Dragon Express Spin 275cm 10-30g.

W jakie rozmiary kołowrotków byście uzbroili te wędziska? Przykładowo Ecusima 1000 i 2000 mają hamulec tylko 2,5kg o ile to ma znaczenie...?

Pozdrawiam :-)

PS. Nie planuję używać żyłek. Na plecionce mi się spodobało i chce przy nich zostać.

Edytowane przez Norbas7