Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Popatrz tez na chińczyka Tsurinoya Jaguar, lepszy od Ecusimy a cena podobna.

Budżetowe kołowrotki uznanych dużych firm, rzadko prezentują coś ciekawego poza metką (wyjątek jaki znam z autopsji to Daiwa Ninja A).

Za to „topowe” chinole potrafią być naprawdę niezłe, w tej samej cenie. Oczywiście jeśli nie oczekujemy jakosci biomastera za 200zł, pomijamy marketingowy bełkot i trzeźwo szukamy taniego kompromisu.

„Fefnaście” łożysk z ceramiki Klingonów okaże się 9-10 zwykłymi takimi jak w tanim Ryobi czy Daiwie, hipernowoczesny perfekcyjny nawoj będzie po prostu równie dobry jak budżetowe Shimano, a carbonowy hamulec z hiperczulością 0,01g i mocą 15kg będzie po prostu działał. To wszystko finalnie bywa lepsze niż znana marka w takiej cenie.

Dodam jeszcze że zależy mi bardziej na wytrzymałości niż na kulturze pracy

Bierz Daiwę BG.

https://centrumwedkarskie.pl/index.php?route=product/search&search=Daiwa%20Ko%C5%82owrotek%20BG%203000

Edytowane przez Janusszr

Koledzy i koleżanki. Mam kijaszek ukręcony na XZOG SR-G 76mh2. Blank na opisie do 40gram, ale zapasik mocy jest.  Potrzebuję dobrego i mocnego kręciołka we wielkości pewnie 4000. Łowię z łódki na Wiśle : szczupak sandacz i z przyłowu sum. Co mi Polecicie do 700-800zł

Koledzy i koleżanki. Mam kijaszek ukręcony na XZOG

SR-G 76mh2. Blank na opisie do 40gram, ale zapasik mocy jest. Potrzebuję dobrego i mocnego kręciołka we wielkości pewnie 4000. Łowię z łódki na Wiśle : szczupak sandacz i z przyłowu sum. Co mi Polecicie do 700-800zł

Poszukaj Daiwy Saltist 3000. Gdzieś widziałem za 850zł, taka lepsza wersja BG bo lepiej zabezpieczona z przeznaczeniem na słoną wodę. Ma łożyskowaną rolkę kabłąka.

Koledzy i koleżanki. Mam kijaszek ukręcony na XZOG SR-G 76mh2. Blank na opisie do 40gram, ale zapasik mocy jest. Potrzebuję dobrego i mocnego kręciołka we wielkości pewnie 4000. Łowię z łódki na Wiśle : szczupak sandacz i z przyłowu sum. Co mi Polecicie do 700-800zł

Mam dokładnie ten sam kij, moim zdaniem kończy się na 50gr. Co do kolowrotka to najpierw był slammer 260 a teraz mam Okumę Raw II FD 40. Miała być Daiwa BG 300 ale zrezygnowałem z racji dużego nawoju. Na szczupaki wolę coś między 70-80cm. Zobacz też na Okumę Azores 4000

Edytowane przez meps

Witam wszystkich bardzo serdecznie. 

Będę wdzięczny za poradę odnośnie kołowrotka do wędki jak SG Finezze cw.4-18 , waga - 115 gr.

Chcę łowić sandacze i szczupaki na przynęty do max. 25 g  ( wędka ponoć niedoszacowana ), głównie gumki + woblery. Pletka 0,15. Miejsce wędkowania do woda stojąca - Siemianówka i rzeka Narew z pontonu. Budżet to ok. 400 pln (kwestia dołożenia, jeśli na prawdę warto, wchodzi w grę)

Moje typy: Daiwa BG 2500, może coś z firmy Penn, chociaż to są chyba ciężkie sprzęty? DAM Quick? Abu Garcia? Spro?

Thank you from the mountain:)

@Turnmills, kijek o który pytasz jest krótki - więc raczej ciężki kołowrotek tu nie ma sensu.

Ja bym osobiście wybierał między Shimano Ultegra 2500 a i BG 2000/2500.

Ewentualnie - jest kilka sprawdzonych i fajnych konstrukcji rodem z Chin, Tsurinoya Jaguar, Kastking Sharky, jakościowo na poziomie młynków 2x droższych znanych firm.

• Like 1

@Turnmills, kijek o który pytasz jest krótki - więc raczej ciężki kołowrotek tu nie ma sensu.

Ja bym osobiście wybierał między Shimano Ultegra 2500 a i BG 2000/2500.

Ewentualnie - jest kilka sprawdzonych i fajnych konstrukcji rodem z Chin, Tsurinoya Jaguar, Kastking Sharky, jakościowo na poziomie młynków 2x droższych znanych firm.

Już prawie mam BG 2500, ale ostatnie pytanie. DAIWA Freams 2500A? 

Duża różnica w sprzęcie w stosunku do BG?

Koledzy, chcę wymienić kołowrotek na kiju morskim (dorsze). Do tej pory miałem Ryobi Arctica 6000 (jest już dobita). Wpadłem na pomysł zakupu Penn-a Slammera 560 bo mam już na ciężkim spiningu 360-tkę i jest nie do zajechania. Slammera 560 kupię poniżej 300 zł, więc cena fajna, chyba dlatego że ten model już znika z sprzedaży (w katalogach jest do roku 2015). Brać go pod uwagę czy się nie nadaje? Czy w tej kasie raczej coś innego porządnego się znajdzie? I jeszcze 2 pytania. Czy Slammer 560 ma taki sam korpus jak 460 i różnią się tylko rotorami (tak jest w modelach 260 i 360, wiem bo mam oba)? Czy na Slammera 560 wejdzie 150 mb plecionki 0,35mm (ktoś wie jakiej ile można nawinąć, ale faktycznie nie przeliczeniowo, lub ile na 460-tkę?)? Dzięki i pozdrawiam

Koledzy, ponawiam pytanie, może ktoś coś potrafi podpowiedzieć? Chcę wymienić kołowrotek na kiju morskim (dorsze). Do tej pory miałem Ryobi Arctica 6000 (jest już dobita). Wpadłem na pomysł zakupu Penn-a Slammera 560 bo mam już na ciężkim spiningu 360-tkę i jestem z niej zadowolony, jest nie do zajechania. Slammera 560 kupię poniżej 300 zł, więc cena fajna, chyba dlatego że ten model już znika z sprzedaży (w katalogach jest do roku 2015). Brać go pod uwagę czy się nie nadaje? Czy w tej kasie raczej coś innego porządnego się znajdzie? I jeszcze 2 pytania. Czy Slammer 560 ma taki sam korpus jak 460 i różnią się tylko rotorami (tak jest w modelach 260 i 360, wiem bo mam oba)? Czy na Slammera 560 wejdzie 150 mb plecionki 0,35mm (ktoś wie jakiej ile można nawinąć, ale faktycznie nie przeliczeniowo, lub ile na 460-tkę?)? Dzięki i pozdrawiam

Hej. Czy Stradic FK 4000 ogarnie przynęty o łącznej masie z obciążeniem 45g? Będę łowił w jeziorze, około 4m głębokości. Łowię teraz wędką Greys GR100 Spin do 60g z Spinfisherem VI 3500 i przynęty typu Herring i Shadteez 19 cm z obciążeniem 15g to troszkę za dużo dla tej wędki. Mam także Stradica FK 4000 i nie wiem czy nie podpiąć go pod Greysa pod Cannibale 12,5 i 15 cm i Shadteezy 16cm a pod Herringi i Shadteezy 19 cm kupić coś do około 90g wyrzutu np W4 Powershad 270cm.

Edytowane przez noisiAAAA

Koledzy, ponawiam pytanie. Ktoś coś wie o większych Slammer-ach? Chcę wymienić kołowrotek na kiju morskim (dorsze). Do tej pory miałem Ryobi Arctica 6000 (jest już dobita). Wpadłem na pomysł zakupu Penn-a Slammera 560 bo mam już na ciężkim spiningu 360-tkę i jestem z niej zadowolony, jest nie do zajechania. Slammera 560 kupię poniżej 300 zł, więc cena fajna, chyba dlatego że ten model już znika z sprzedaży (w katalogach jest do roku 2015). Brać go pod uwagę czy się nie nadaje? Czy w tej kasie raczej coś innego porządnego się znajdzie? I jeszcze 2 pytania. Czy Slammer 560 ma taki sam korpus jak 460 i różnią się tylko rotorami (tak jest w modelach 260 i 360, wiem bo mam oba)? Czy na Slammera 560 wejdzie 150 mb plecionki 0,35mm (ktoś wie jakiej ile można nawinąć, ale faktycznie nie przeliczeniowo, lub ile na 460-tkę?)? Dzięki i pozdrawiam