Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam wędkę  DRAGON Express Spinn 2.28m 14-35g, przy kołowrotku o wadze 255 g leci trochę na mordę. Łowie nią głownie na wahadłówki po 20-32 g. chce do niej kupić kołowrotek 

Piscifun Carbon X, Waszym zdaniem lepsza będzie wersja 3000 (227g)czy 4000 (272g) do takiego łowienia ? Może ktoś się orientuje czy te wersje różnią się jedynie obudową, czy 4000 ma mocniejsze bebechy ?

https://pl.aliexpress.com/item/32900491679.html

Edytowane przez Xbumbum

@Xbumbum

- różnica w wadze między 3000 a 4000 jest za duża na sam korpus. Ogólnie chinczyki są relatywnie małe wobec podanego rozmiaru, 4000 to u nich taki średniak odpowiadający masą i mocą starszym Shimano 3000 a wielkosciwo jak Daiwa 3500

- tego co wymieniasz nie znam, natomiast kolega łowi młynkiem Kastking Sharky, macalem , kręciłem, lowilem - w swojej cenie bardzo fajny młynek, nic nie lata, nie chrobocze, chodzi płynnie, wytrzymał solankę i czuć w nim moc. Nawet jakość nawoju bardzo przyzwoita.

Serdecznie dziękuję za poradę, używałem już wyszukiwarke, niestety bez wskazań dla tych konkretnych wędek. Więc może jednak inni koledzy będą w stanie pomóc.

Bez przesady. Nie ma tak że do danej wędki pasuje tylko i wyłącznie taki model kołowrotka. Proponuję przejść się do sklepu i coś przymierzyć. Bez zbędnego i nadmiernego brandzlowania się.

• Like 1

Bez przesady. Nie ma tak że do danej wędki pasuje tylko i wyłącznie taki model kołowrotka. Proponuję przejść się do sklepu i coś przymierzyć. Bez zbędnego i nadmiernego brandzlowania się.

Jasne, że nie, ale może akurat ktoś na forum taką wędkę ma i uważa, że jego kołowrotek idealnie do niej pasuje - o to mi w skrócie chodziło. Ja kołowrotki do tych dwóch pierwszych mam, ale raczej budżetowe i szukam czegoś lepszego - stąd pytanie.

• 3 tygodnie później...

@Xbumbum

- różnica w wadze między 3000 a 4000 jest za duża na sam korpus. Ogólnie chinczyki są relatywnie małe wobec podanego rozmiaru, 4000 to u nich taki średniak odpowiadający masą i mocą starszym Shimano 3000 a wielkosciwo jak Daiwa 3500

- tego co wymieniasz nie znam, natomiast kolega łowi młynkiem Kastking Sharky, macalem , kręciłem, lowilem - w swojej cenie bardzo fajny młynek, nic nie lata, nie chrobocze, chodzi płynnie, wytrzymał solankę i czuć w nim moc. Nawet jakość nawoju bardzo przyzwoita.

Hej kolego jaką Daiwa 3500 proponujesz i porownujesz do Shimano 3000 nawet starego.Daiwa 3500 w starym wydaniu to kręcił do dużych przynęt ewentualnie na dorsza.Moze miałeś na myśli Daiwe LT3500 co odpowiada starej rozmiarowce 3000 ale to i tak dosyć duży gabaryty.Trzeba myśleć co się pisze bo młodziaki się pogubia

Używa ktoś luviasa 15 na sandacze z opadu? Mocno zastanawiam się nad tym modelem do lekkiego sandaczowania, czyli max 15g główka plus 4cale. Ciekaw jestem opinii, pozdrawiam

Zajedziesz go. Chociaż ja to nawet w rok wywołałem ząbkowanie w TP SW 4000xg. Tak zachwalany kręcioł a był używany do przynęt do 60g (jerki i gumy) i poległ. Na serwisie powiedzieli że jest ok hehe.

Prędzej bym zainwestował w ballistica albo prorexa lt. I to tylko tak z ciekawości. Nie daj się namówić na promocję na Luviasy.

Na marginesie to zastanawiam się czy w ogóle takie konstrukcje nadają się do ciężkiego łowienia. Może multiki są lepszym wyjściem.

Hej kolego jaką Daiwa 3500 proponujesz i porownujesz do Shimano 3000 nawet starego.Daiwa 3500 w starym wydaniu to kręcił do dużych przynęt ewentualnie na dorsza.Moze miałeś na myśli Daiwe LT3500 co odpowiada starej rozmiarowce 3000 ale to i tak dosyć duży gabaryty.Trzeba myśleć co się pisze bo młodziaki się pogubia

Sorry,trochę źle zrozumiałem wypowiedź

Apropo zajechania TP SW może problem jest w łożysku rolki? U mnie dziwna i głośna praca pojawiła się kiedy rolka się zatarła, może warto sprawdzić ten element.

Łożysko wymienił serwis. Nawet nie wiedziałem że świszczało. Ząbkowanie to co innego.

Teraz przerabiam stellę fj 2500 do lekkiego i ultralekkiego łowienia. Swoją pracą mnie nie urzekła. Wszystkie kołowrotki to badziewie. Nie ma nad czym się tak spuszczać

• Like 1

Łożysko wymienił serwis. Nawet nie wiedziałem że świszczało. Ząbkowanie to co innego.

Teraz przerabiam stellę fj 2500 do lekkiego i ultralekkiego łowienia. Swoją pracą mnie nie urzekła. Wszystkie kołowrotki to badziewie. Nie ma nad czym się tak spuszczać

Kup sobie Goldena z ruskiego bazaru, ten ciebie urzeknie.

• Like 1

Wszystkie kołowrotki to badziewie. Nie ma nad czym się tak spuszczać

Zamiast słuchać kołowrotka, można wsłuchać się w śpiew ptaków. Zamiast rozkładać na czynniki pierwsze ugięcie wędziska i aproksymować do najbliższego wielomianu opisującego tę krzywą, można patrzeć na wodę i rejestrować co się na niej dzieje: spławy ryb, oczkowanie, a jak woda martwa, to chociażby widoki.

Najwspanialsze czasy wędkarskie miałem ze starym prexerem z terkotką i teleskopem Sona, bo liczyło się to co na drugim końcu zestawu, czyli ryba.

• Like 2

Może jest ktoś kto ma ten wynalazek i byłby skłonny zajrzeć pod pokrywkę - ile w tym "premium" młynku jest prawdy 

https://www.youtube.com/watch?v=4Rs5oBhUdV0

Mały przewodnik po opisach reklamowych naszych firm:

- kołowrotek podstawowy - „Chińczycy nie mogą tego sprzedać do Bangladeszu, to kleimy nasze logo”

- kołowrotek premium - „kupimy na Alibabie kontener, damy cenę razy 8 i zobaczymy jak się przyjmie - straty i tak nie będzie.”

- kołowrotek flagowy - „zamówmy n-ty klon czegoś z stajni Ryobi, w ładnym malowaniu.”

Przy czym żeby nie było - proszę z przymrużeniem oka to raz, a dwa - wcale nie znaczy ze taki „premium” musi być zły. Może być nawet bardzo fajnym średniakiem, ale równie dobrze kompletnym badziewiem.

• Like 1

Ja jestem zdania nie obrażając nikogo, że jak dbasz tak masz. Przykład mój znajomy jakiego by nie miał młynka wszystkie po sezonie chodzą zdecydowanie gorzej. Ale on nie dba o to aby kołowrotek był czysty, rwie zaczepy kołowrotkiem i podbija przynęty z korby. Jeżeli dla kogoś stella nie pracuje dobrze to nie wiem czego można więcej oczekiwać od kołowrotka...

Kup sobie Goldena z ruskiego bazaru, ten ciebie urzeknie.

Też miałem. Pamiętam że sprężynka kabłąka ciągle pekała zanim zdążył się wysłużyć hehe. Ogólnie nie polecam.

Nie ma kołowrotka dobrego dla kogoś kto średnio jeździ 1,5-2 razy w tygodniu. Wszystkie są na chwilę. Dwa lata to jest maks, a jak wygląda uwzględnienie jakiejś reklamacji? napiszą że przesmarowany lub wymienione łożyska i wszystko ok to teraz się wypchaj hehe.

• Like 1

Używa ktoś luviasa 15 na sandacze z opadu? Mocno zastanawiam się nad tym modelem do lekkiego sandaczowania, czyli max 15g główka plus 4cale. Ciekaw jestem opinii, pozdrawiam

Bez problemu każda r4 tej wielkości to obskoczy , osobiście mam już 7 czy 8 luviasow wiekszosc lekko zmodyfikowana , nie boje się nimi łowić obciazeniami nawet po 30 kilka gram , nie sluchaj bzdur :D to mocne kołowrotki jak sie jakis paparuch do nich nie dotyka

• Like 1