Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pomożecie podjąć decyzję? Poszukuję kołowrotka do Westina W3 213 2-10. Myślałem nad Shimano Ultegrą 2500 i Daiwą Fuego 2000. Chyba że jest coś ciekawszego w podobnej cenie.

Mam Ultegre 2500 przy Matagi TR76 SS, nawój i hmulec całkiem spoko. Używana 3 sezon bez awarii tak więc za takie pieniądze myślę że godna polecenia.

U Mefisto akurat dobra oferta, nie zawadzi zerknąć.

Choć akurat jakoś osobiście mnie Ultegra nie przekonuje. Odstaje technicznie sporo od Stradica, raczej bliżej mu do Nasci, ale cena w stronę tego pierwszego. Ale ogólnie młynek ładny i jak ktoś chce łowić i nie rozknimiać, to pokręci trochę.

Za to Fuego w swej kategorii cenowej bardzo dobra opcja.

A jak chcesz, żeby jeszcze lżej kręcił, to Exceler LT, to samo co Fuego ale bez Magseal.

Legalis w sumie też, jak komuś bardziej się podobają to jest wybór. Konstrukcyjnie bardzo podobne, ale różnica cenowa niewielka, więc chyba fuego najkorzystniejszy zakup.

Miałem Fuego, kręcił przyzwoicie ale nawój i hamulec bardzo przeciętne. Teraz Caldia i Stradic.

Praca lżejsza, nawój dużo lepszy a hamulec inna liga, szczególnie start i regulacja. Ale niestety cena też inna liga[emoji2955]. Jeszcze na zapas chyba Ultegrę bym zakupił do wielki rzecznego kijka.Potwierdzam tezę że przynajmniej przy Shimano są różnice w poszczególnych egzemplarzach. Pierwszego jakiego dostałem w sklepie do ręki to za 400 zł bym nie kupił. I powiem ze się zniechęciłem bo nie było żadnego innego na półce, ale okazało się że są na zapleczu jeszcze nie wprowadzone do systemu swieżaki i drugiego zabrałem po 5 sekundach[emoji23]

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Legalis w sumie też, jak komuś bardziej się podobają to jest wybór. Konstrukcyjnie bardzo podobne, ale różnica cenowa niewielka, więc chyba fuego najkorzystniejszy zakup.

Legalis nie ma wkręcanej korby, Fuego i Exceler mają, różnią się Magseal’em, dodatkowo knob w Fuego jest rozbierany, w Excelerze zanitowany na stałe. Dla mnie też Fuego z tej serii jest najkorzystniejszym wyborem.

Edytowane przez ktm777
  • Like 3

Miałem Fuego, kręcił przyzwoicie ale nawój i hamulec bardzo przeciętne. Teraz Caldia i Stradic.

Praca lżejsza, nawój dużo lepszy a hamulec inna liga, szczególnie start i regulacja. Ale niestety cena też inna liga[emoji2955]. Jeszcze na zapas chyba Ultegrę bym zakupił do wielki rzecznego kijka.Potwierdzam tezę że przynajmniej przy Shimano są różnice w poszczególnych egzemplarzach. Pierwszego jakiego dostałem w sklepie do ręki to za 400 zł bym nie kupił. I powiem ze się zniechęciłem bo nie było żadnego innego na półce, ale okazało się że są na zapleczu jeszcze nie wprowadzone do systemu swieżaki i drugiego zabrałem po 5 sekundach[emoji23]

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Nie porównujmy Fuego do Stradika i Caldii, bo cena ponad dwukrotnie wyższa. Nie neguję spostrzeżeń co do hamulca i nawoju, a nawet podzielam (choć trzeba uprzedzić, że może nie jest idealnie, ale jako tako, nie przesadzajmy), ale tej cenie przymykam na nie oko. Stradikowi w jego cenie już nie daję ulgi, wymagam tego bez łaski.

Witam,

Poszukuje kołowrotka do spinningu Daiwa Ninja Jigger 7-28g

Do tej pory używałem jakiegoś starego Robinsona o którym ciężko coś powiedzieć. 

Wędki używam typowo do połowu szczupaka w następnym sezonie będę próbował też sandacza stąd szukam też plecionki wartej polecenia. Do tej pory używałem żyłki. 

Czy kołowrotek z tej samej serii, Daiwa Ninja bedzię ok? 

Budżet to jakieś 200zł. 

Kołowrotek 3000 czy 4000? Który będzie lepszy? Z góry dziękuje za informacje odnośnie kołowrotka jak i przy okazji linki do niego. :)

Edytowane przez JimbeamPK

Czy kołowrotek z tej samej serii, Daiwa Ninja bedzię ok? 

Jak na budżet 200 PLN, to ciężko znaleźć coś lepszego jak Ninja według mnie (w Decathlonie mają je w dobrej cenie). Jak nie masz ciśnienia to polukaj w dziale sprzedaży tu na forum, może trafi się używka w dobrej cenie.

Edytowane przez wiwaldi1970

Do kijka do 5g wziąłem ballistica lt 2000 ale według mnie kołowrotek klęka przy 3g + 2" + nieco szybsze zwijanie. Chciałbym teraz coś w rozmiarze 2500 i w budżecie do 2k. Musi bez zająknięcia obsługiwać 4g + 2" z korby. Choć głównie jednak podbicie szczytówką robactwa bez pracy własnej (masa łączna to max ok 6-7g). Co polecacie?

• Like 1

3g + guma 5cm i młynek klęka???!!!! Nawet jakby to był najmniejszy podlodowy Golden za 19 zł to powinien takie obciążenie dzierżyć bez mrugnięcia, a Daiwa BG klęka? Oj, coś tu nie halo...

Edytowane przez smokwelski
  • Like 3

Jeżeli do 2" zakładam 2g i kołowrotek kreci maślanie prawie jak na sucho a przy zmianie na 3g już nie to uważam że klęka. Napisałem wyżej "według mnie". I wg mnie nie należy mu dawać więcej. Nie miałem okazji zwijać przynęt twardych to się nie wypowiem jakie obrotówki czy woblery pociągnie.

Ale do brzegu Panowie, który kołowrotek będzie odpowiedni dla moich wygórowanych oczekiwań?

Pozdrawiam

Jeżeli do 2" zakładam 2g i kołowrotek kreci maślanie prawie jak na sucho a przy zmianie na 3g już nie to uważam że klęka. Napisałem wyżej "według mnie". I wg mnie nie należy mu dawać więcej. Nie miałem okazji zwijać przynęt twardych to się nie wypowiem jakie obrotówki czy woblery pociągnie.

Ale do brzegu Panowie, który kołowrotek będzie odpowiedni dla moich wygórowanych oczekiwań?

Pozdrawiam

Odeślij na gwarancję, musi być uszkodzony.

Odeślij na gwarancję, musi być uszkodzony.

No to moi koledzy się pewnie teraz śmieją bo prawie wszystkie kołowrotki kupione przeze mnie były od początku uszkodzone. Żeby czar prysnął zakup Stelli nawet nie pomógł - od początku stukała. Także nie żartuj w ten sposób hehe