Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Na nowego red arca się nie napalaj bo mu łożysk pożałowali w porównaniu z bardzo chwalonym poprzednikiem. Swoją drogą ciekawe czy dałoby radę nowego reda doposażyć w łożyska od starej wersji.

Poczekaj do nowego roku bo ma się niby nowy zauber pokazać. Proponuję też sprawdzić spro sp1 bo konstrukcja chyba najświeższa.

Na nowego red arca się nie napalaj bo mu łożysk pożałowali w porównaniu z bardzo chwalonym poprzednikiem. Swoją drogą ciekawe czy dałoby radę nowego reda doposażyć w łożyska od starej wersji.

Poczekaj do nowego roku bo ma się niby nowy zauber pokazać. Proponuję też sprawdzić spro sp1 bo konstrukcja chyba najświeższa.

W 2020r ludzie nadal wierzą w ilość łożysk?

W 2020r ludzie nadal wierzą w ilość łożysk?

A no pewnie, że wierzą ☺ Jakaś sensowna ilość musi być i oczywiście umiejscowienie ich w najbardziej potrzebnych miejscach np. rolki kabłąka. Jakoś topowe modele kołowrotków nie mają po 3-6 łożysk a znacznie więcej i nie są to jakieś ślizgowe teflonowe tuleje. Masz auto? Odkręć koła i powyciągaj z piast łożyska albo wstaw tam zamiast nich teflonowe tulejki ???? jest 2020 na pewno auto będzie lepiej jeździło ????

• Like 1

Kamilowi zapewne chodziło o porównanie do starszych konstrukcji które miały po 3 łożyska a kręcą już 20 lat np. Czarnuchy Shimano .

Bo nie sama ilość jest najważniejsza co jakość tych łożysk, ich miejsce zamontowania, materiał i precyzja gniazda w jakim łożysko siedzi.

Mitchell 300 był na samych ślizgach za to jakich - precyzyjne tuleje z mosiądzu, z zjawiskiem samosmarowania.

Cardinal C4 miał aż jedno łożysko kulkowe

Rileh rex dwa... maszynowe supermocne jedno na drugim na pinionie.

Nie sztuka obecnie wsadzić w kołowrotek 13 łożysk - pełno takich na Ali.

Tyle ze np 3 łożyska w knobie na samą żywotność kołowrotka nijak nie wpływają.

A jak dodamy „precyzję” całości to chyba mało kto uwierzy, że to jakaś konkurencja dla TP.

• Like 1

Gdybym miał czas i cierpliwość zrobiłbym taki teścik, żeby Stelli popodmieniać łożyska na tuleje, gdzie tylko się da. Dolary przeciw orzechom, że hipotetycznie beż żadnego łożyska kulkowego (tuleje we wszystkich niezbędnych rozmiarach chyba ciężko byłoby zdobyć) nadal kasowałaby płynnością pracy i wytrzymałością większość budżetowych, naszpikowanych nimi zawodników.

Daiwa laguna za 120zł w sklepie też super kręci a wysokiej klasy łożysk jakoś nie ma i na pewno niewiele ich tam. Kultura pracy kulturą pracy ale niezawodność i tendencja do łapania luzów albo szumu rolek i o to mi się rozchodzi. Twierdzicie, że nieistotne łożyska kulkowe w newralgicznych miejscach to dla mnie sobie możecie nawet powyciągać wszystkie z kołowrotka i nawet mniejszą wagę uzyskacie co ostatnio nawet w modzie. Dla mnie kołowrotek ma być sztywną i zwartą konstrukcją opartą na sprawdzonych od lat rozwiązaniachn, wszelkiej maści plastikowe tulejki są dla mnie cięciem kosztów produkcji i tworzeniem kołowrotków na pare sezonów a potem jazda do sklepu po nowy. Podobieńtwo do motoryzacyjnego badziewia jakie jest obecnie oferowane w salonach nasuwa się samo.

• Like 3

Gdybym miał czas i cierpliwość zrobiłbym taki teścik, żeby Stelli popodmieniać łożyska na tuleje, gdzie tylko się da. Dolary przeciw orzechom, że hipotetycznie beż żadnego łożyska kulkowego (tuleje we wszystkich niezbędnych rozmiarach chyba ciężko byłoby zdobyć) nadal kasowałaby płynnością pracy i wytrzymałością większość budżetowych, naszpikowanych nimi zawodników.

Bo jest całościowo wykonana z innym poziomem precyzji i z innych materiałów.

Dodam, że gdyby udało się takie tuleje osiągnąć - o ile byłby zegarmistrzowskiej precyzji, i np z ceramiki pokrytej teflonem, to płynność pracy by jeszcze wzrosła wobec łożysk kulkowych. Czysta fizyka.

Tak teoretycznie to wykonalny jest technologicznie kołowrotek na ślizgach bez jednej kulki, już nie masło w maśle a oliwa w oliwie, o gigantycznej trwałości. Wystarczy na osie obrotowe (pinion, koło napędowe, wormshaft) nałożyć tuleje SiC o gładkości nanometrycznej, a tuleje łozyskujace wykonać j/w z ceramiki i twardego teflonu.

Tyle że taka konstrukcja wymagałaby smarowania oliwką na bazie mineralnej. Poza oczywiście zębatkami.

Pytanie ile by kosztowała, i czy młynek bez łożysk znalazłby odbiorców - co chyba jest większym problemem niż cena.

To żadna fantazja bo takie połączenia obrotowe są stosowane choćby w modelarstwie, wojskowości i kilku innych dziedzinach. Często dużo bardziej wymagających niż zwijak sznurka z małą przedmościa na przekładni hipoidalnej.

• Like 1

A no pewnie, że wierzą ☺ Jakaś sensowna ilość musi być i oczywiście umiejscowienie ich w najbardziej potrzebnych miejscach np. rolki kabłąka. Jakoś topowe modele kołowrotków nie mają po 3-6 łożysk a znacznie więcej i nie są to jakieś ślizgowe teflonowe tuleje. Masz auto? Odkręć koła i powyciągaj z piast łożyska albo wstaw tam zamiast nich teflonowe tulejki ???? jest 2020 na pewno auto będzie lepiej jeździło ????

Chyba nie zrozumiałeś. Z resztą wiekszość wędkarzy w naszym kraju nie dorosła do tego by znać konstrukcje kołowrotka i stąd podnieta ilością łożysk jako głównym wyznacznikiem klasy i jakości kołowrotka.

Wiem po co one są i jak działają, również trochę dłubie w samochodach. Wesołych Świąt.

Gdybym miał czas i cierpliwość zrobiłbym taki teścik, żeby Stelli popodmieniać łożyska na tuleje, gdzie tylko się da. 

Musiałbyś mieć mnóstwo wiele czasu  :) i na teściku by się to wszystko skończyło. No,ale kto zabroni.......? Uszczelnić skrzynkę przekładniową, zalać olejem,......

Czasy kołowrotków  na łożyskach ślizgowych  mam za sobą. Nie tęskno mi do tych rozwiązań :) W przeciwieńswie do tamtych czasów :)

Edytowane przez Janusszr

Witam wszystkich

Jestem tutaj nowy i mam do was pytanie . Głównie łowie na jeziorach i to nie zbyt głębokich , latam głównie za sandaczem i okoniem ale lubię też łowić pajki.

Nosze się z kupnem kołowrotka pod szczupaka i sandacza na trochę cięższe i większe przynęty, chodzą mi po głowie 2 opcje mianowicie shimano vanford 4000 i shimano stradic fl 4000 i pytanie do was czy będzie to dobry wybór czy może szukać jeszcze czegoś innego ?

Z góry dzięki i pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez perching
  • Like 1

Jestem otwarty na wszelkie propozycje aczkolwiek od zawsze mam młynki shimano i staram się być im wierny [emoji6]

Przerobilem już ich naprawdę sporo od Rarenium po Stelle i na żadnym się nie zawiodłem

W takim razie jak przerabiałeś kołowrotki z Shimano, to nie powinieneś mieć kłopotu z wyborem.  W tej cenie można poszukać TP 4000PG.

Z tańszych, mocniejszych konstrukcji Shimano do tej gramatury, którą stosujesz to raczej słabo.. Ze swojej strony to bym do tych przynęt nie zastosował Stradica 4000 FL, Vanforda nie znam, ale z tego co koledzy piszą, to też budowa podobna do Stradica. Zostaje TP lub Stella.

No właśnie nie chciałbym wydawać aż takiej kasy bo szczupaki łowie raczej od święta A na co dzień łowie znacznie lżej i używam do tego młynków w rozmiarze 2500 , C3000 i to mi w zupełności starcza , no ale czasem są takie sytuacje że trzeba większą guma czy jerkiem rzucić A nie chce zajezdzac tego co mam bo mi szkoda