Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Szukam kołowrotka pod łowienie niewielkimi woblerami w rzekach typu Wisłoka, Ropa, San. Młynek miał by współgrać z kijem Pacific Bay rainforest 14g (pstrągi, klenie) i SG parabellum 23g (kleń, boleń na mniejsze przynęty 7cm, okazjonalnie brzana, szczupak na mniejsze przynęty.) Woblery pomiędzy 4 a 7cm, w tym typu SDR i blaszki max 2/3. Myślałem o czymś ze stajni Shimano, posiadam Stradica 4000FL i Ci4+2500 HG i wydaje mi się, że coś pomiędzy tymi dwoma kołowrotkami byłoby idealne do moich zastosowań, z tym, że raczej wolniejsze przełożenie. Zależy mi na wytrzymałości i komforcie łowienia, szukam młynka na parę sezonów.

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Szukam kołowrotka pod łowienie niewielkimi woblerami w rzekach typu Wisłoka, Ropa, San. Młynek miał by współgrać z kijem Pacific Bay rainforest 14g (pstrągi, klenie) i SG parabellum 23g (kleń, boleń na mniejsze przynęty 7cm, okazjonalnie brzana, szczupak na mniejsze przynęty.) Woblery pomiędzy 4 a 7cm, w tym typu SDR i blaszki max 2/3. Myślałem o czymś ze stajni Shimano, posiadam Stradica 4000FL i Ci4+2500 HG i wydaje mi się, że coś pomiędzy tymi dwoma kołowrotkami byłoby idealne do moich zastosowań, z tym, że raczej wolniejsze przełożenie. Zależy mi na wytrzymałości i komforcie łowienia, szukam młynka na parę sezonów.

Ja bym przy takich potrzebach polował na Biomastera FB 3000, choćby lekką używkę ale wtedy odbierać osobiście.

Albo zupełnie budżetowo - Daiwa Revros/Ninja A te starsze i nawet dwie sztuki kupić, zajechać bez żalu. Pięknie nawija, przekładnia dobra, cena śmieszna. Ze wytrzyma pewnie 3 sezony? Owszem. Za to kosztuje mniej niż szpula do Stradica.

• Like 1

Ninja, Revros, fajne kołowrotki, ale hamulce mają słabe.

Ciężkie start hamulca i późniejsze działanie to nieporozumienie wg mnie.

Średnio ufałem temu hamulcowi przy cienkich linkach.

Owszem, kręcą przyjemnie, nawijają bardzo przyzwoicie.

Lepiej dorzucić parę groszy i kupić coś pokroju Fuego, ultegry.

Dzięki za liczne odpowiedzi, zapoluję na biomastera, jeśli się nie uda przed sezonem (zaczynam w marcu jeśli chodzi o ryby, na które szukam młynka), to kupię Ultegre (jest najbardziej dostępna ze wszystkich modeli które padły), jedynie obawiam się o kulturę pracy, czytałem, że ludzie łowią Ultegrą szczupaki i sandacze, szukam młynka pod woblery na mniejsze gatunki i zależy mi na czuciu pracy przynęty.

Edytowane przez SkinPL
  • Like 1

Cześć.

Mam pytanko : Jaki kołowrotek kupić abym faktycznie zauważył różnicę z moimi dotychczasowymi : Sephia bb3000s. soare 2000, stradk fl1000.

Potrzebuje coś do St Croix extreme 76mf2, chyba w rozmiarze 3000.

Domyślam się że Stella i Luvias :) , ale może coś niżej ?

Dodam iż nie kręcę kołowrotkami w fotelu, a na moich kręciołkach znajdzie się sporo rys.

Może szkoda takiej Stelli do kogoś takiego jak ja ;)

Edytowane przez craaft

Jakbym się uparł to ok 2000 mogę wydać, ale może by tak po szczebelkach coraz wyżej :)

Boję się że jak kupię Stellę to będę musiał wszystkie  kręciołki powymieniać :(

A może Cardiff 3000mhg - pasowałby kolorkiem do Extrema.

Edytowane przez craaft

rzeczywiście, jeśli mam pozostać tylko przy D i S, co zresztą obecnie jest najpewniejszym rozwiązaniem, to Certate LT i Twin Power są modelami, od ktorych rozpoczyna się realna, wczyuwalna, różnica. Paradoks taki, że wyżej już takiej rożnicy w stosunku do nich raczej nie będzie.

• Like 1

Jest niedaleko mnie w Kutnie używany Twin 4000 PG, ale nie wiem czy nie za duży ?

Moim zdaniem nie jest za duży. Kumpel ma taki przy avidzie 12 lb i żałuje, że tak późno zmienił shimano TP 2500 na 4000.

Zresztą jak masz blisko to podjedź z kijem i przymierz.

Edytowane przez G_rzegorz

Myślę nad kołowrotkiem do kija 0.5-7g, okonie i pstrągi czasami. Na stradic ci4 1000/2500 nie ma teraz żadnych fajnych promocji, a za 100zł więcej jest vanford 2500s. Chciałbym trochę ograniczyć wydatki na ten zestaw i stąd myślę też nad caldią 1000s. Co byście wybrali? Warto wykładać 800zł na vanforda? Rozmiar bardziej 1000 czy coś 2000-2500?

Edytowane przez PABL0