PiterS Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Kijek Jaxon Grey Stream 228cm 1-7g.Myślę nad Ryobi Ecusima. Jaki rozmiar polecacie? A może jakiś inny podobny cenowo kręcioł? Ważne dla mnie by były dostępne w sprzedaży zapasowe szpule.Kijek delikatny więc i kołowrotek delikatniejszy, ale jeśli już to rozmiar 2000 jeśli będziesz częściej prowadził przynętę pod prąd, lub rozmiar 3000 jeśli będziesz częściej przynętę sprowadzał z nurtem. wybór należy do Ciebie 50/50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Możesz wyjaśnić dlaczego polecasz inną wielkość kołowrotka łowiąc z prądem i pod prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Możesz wyjaśnić dlaczego polecasz inną wielkość kołowrotka łowiąc z prądem i pod prąd?Większy nawój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Inny opór przynęty. Pod prąd większy. Z nurtem możesz wypuścić więcej linki.No to wg. tej tezy powinno być odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 No to wg. tej tezy powinno być odwrotnie W chwili gdy Ty zamieściłeś posta, ja go usunąłem. Nie chciałem wywoływać niezdrowej dyskusji, ale jeżeli już.......Niemniej dlaczego odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterS Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Możesz wyjaśnić dlaczego polecasz inną wielkość kołowrotka łowiąc z prądem i pod prąd?No tak ogólnie to właśnie chodzi o szybkość zwijania żyłki, ale jeśli trzeba targać coś bardziej stawiającego opór w nurcie to wtedy zdecydowanie wielkość 3000 bo tu już większą przekładnię mamy. Autor nie podał na co będzie łowił, więc tym trudniej odpowiedzieć i doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 (edytowane) W chwili gdy Ty zamieściłeś posta, ja go usunąłem. Nie chciałem wywoływać niezdrowej dyskusji, ale jeżeli już.......Niemniej dlaczego odwrotnie?No sam sobie w swoim poście na to odpowiedziałeś.Większe opory przynęty, bebechy większego nie spocą się tyle co przy małym to tak w skrócie dużym Edytowane 3 Stycznia 2021 przez nyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 No tak ogólnie to właśnie chodzi o szybkość zwijania żyłki, ale jeśli trzeba targać coś bardziej stawiającego opór w nurcie to wtedy zdecydowanie wielkość 3000 bo tu już większą przekładnię mamy. Autor nie podał na co będzie łowił, więc tym trudniej odpowiedzieć i doradzić.No jeżeli autor będzie chciał szybciej zwijać, to bardziej się przyda kołowrotek z szybszym przełożeniem. A jak będzie łowił na jeziorze to jaka wielkość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 No jeżeli autor będzie chciał szybciej zwijać, to bardziej się przyda kołowrotek z szybszym przełożeniem. A jak będzie łowił na jeziorze to jaka wielkość? Wiem że pytanie retoryczne ale zabierę głos 2500 pozwoli wykorzystać pełen zakres rzutowy kija. 2000 fajny bo lżejszy tyle że szybciej się "zestarzeje". Duże ryby, silne ryby (nie mam tu na myśli metrowych kabanów)- zdecydowanie 2500-3000. Ma być moc! 2000 to raczej branża xul /sul Dziękuję 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Głównie łowię na zbiornikach z wodą stojącą tym kijkiem.Może się zdarzyć rzeczka Utrata, ale nurtu...tam raczej "nurcik" :-)Wybór mam 2000 lub 3000 , ecusimy 2500 nie robią. 1000/2000 różnią się tylko wielkością szpuli. Korpus identyczny. Podobnie 3000/4000 korpus ten sam.Zastanawiam się czy z większym tak delikatny kijek nie bedzie wyglądał...dziwnie.Hamulec 1000/2000 to 2,5kg. 3000/4000 5kg.Wyciągałem już nim przyłowy szczupaka po 50-60cm na kołowrotku 2000 ale chińskim który po prostu okazał się niedopracowany i mnie zaczął irytować. (linka wplątywała się pod pokrętło hamulca, koszmarny nawój skutkujący bodami i zapętleniami przy zarzucie) Stąd decyzja o zmianie kręcioła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 (edytowane) 2000 wystarczy. Dozbieraj kasy i kup Zaubera 2000. Edytowane 3 Stycznia 2021 przez Artek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zauber wedle wielu opinii to już nie to co 7-9 lat temu.Teraz oszczędzają na materiale itd. Nie są już wieczne jak podobno te z początku produkcji.Dlatego wolę sprawdzoną i o połowę tańszą Ecusimę. Zwłaszcza, że wersja 4000 którą mam służy bez zająknięcia już półtora roku. Na razie wolę mieć kilka wędzisk na różne okazję i do każdego tańszy ( ale polecany ) kręcioł niż jednym czy dwoma kręciołami wachlować między wędziskami :-)Patrzę za okno, decyduję jak chcę dziś łowić, biorę w pełni uzbrojony kij i tyle mnie widzieli. Nie muszę się bawić w przekładanie kręciołków czy przewijanie żyłek lub plecionek.Na wymiany na sprzęt droższy przyjdzie czas jeśli będę czuł taką potrzebę lub wygram w lotka :-) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Nie wiedziałem że chodzi o ryobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Ma ktos juz aktualne dane z boju kołowrotka robinson harami?Test i opinie z yiutuba widziałem czy tylko pokrywaja sie z prawda.Interesuje mnie model 2510pod pstraga . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedJin Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Ma ktos juz aktualne dane z boju kołowrotka robinson harami?Test i opinie z yiutuba widziałem czy tylko pokrywaja sie z prawda.Interesuje mnie model 2510pod pstraga .Nie łowiłem nim. Oglądałem. Te tubki że smarami dołączane upewniły mnie praktycznie że one wyjeżdżają z tej samej fabryki co tsurinoya. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Ze z Chin to jest raczej pewne, ale na sucho jakie robi wrazenie.A w tej cenie ciezko by było sugerowac inaczej,ale chinczycy tez potrafia.Gdyby ktos cos nim łowił prosze o pare informacji na jego temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mejdżor Opublikowano 21 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 (edytowane) Witam, mam dylemat w dobrze kręcioła do wędki mikado chubster 2.75, 2-12, nie lubię jak sprzęt mi się powtarza (obecnie posiadam nasci i legalisa lt). Budżet ok. 300zł. Przede wszystkim rozmiar 2500, ale 3000 też rozważę, Wpadły mi w oko: penn battle, ale nie wiem jak poradzi sobie z cienką pletką, abu garcia SUPERIOR , Daiwa BG( nie za masywna?),a także klasyczny zabuer, macie jakieś alternatywy? pzdr Edytowane 21 Stycznia 2021 przez Mejdżor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk122 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Jaki kołowrotek dobrać do kija xpj 66m.uzbrojony w delfin plus delta.waga 108g, najlepiej z Shimano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Vanquish c2000s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk122 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Taki mały do kija z c.w. 20-70g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Może jakaś daiwa? Jest szeroka oferta i dobrze kręcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 25 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2021 Taki mały do kija z c.w. 20-70gło jezu, z UL pomyliłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianeQ Opublikowano 1 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Szukam kolowrotka rozmiaru 4000. Miałby on współpracować z kijem sandaczowym. Myślałem nad twin powerem fd 4000 pg. Co o nim sądzicie? Budżet około 1500zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 1 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Certate 3000d. Po rabatach dostaniesz za ok 1750zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pikefanatyk35 Opublikowano 1 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Dorzuć parę groszy i Vańka 4000;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi