saitt Opublikowano 1 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Szukam kolowrotka rozmiaru 4000. Miałby on współpracować z kijem sandaczowym. Myślałem nad twin powerem fd 4000 pg. Co o nim sądzicie? Budżet około 1500zl.Lepiej napisz coś więcej o przynęt ach jakich będziesz używał najczęściej, jakie gramatury, jakie łowisko, jakie prowadzenie czy podbicie z korby czy z kija itd itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianeQ Opublikowano 1 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Rzeka, głównie gumy 4-5 cali plus główka 20-25g. Podbicia z korby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 1 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 Czyli w sumie ok 30-55g w nurcie z korby. Brałbym certate LT ale wielkość 5000. Tylko musiałbyś sięgnąć nieco głębiej do skarbonki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrN Opublikowano 1 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 (edytowane) Koledzy małe dylematy, kij do 28 woda stojąca biczowanie gumą, obrotówką generalnie przynęty w granicach do 30gr. Pytanko młynek 3000 czy 4000 rozważam Stradic lub Ultegra.Drugi dylemat to wybór młynka do UL, stradic CI4 2500 a może 3000 waga ta sama, a może Daiwa Freams LT 2500 lub 3000.Coś podpowiecie, poradzicie. Edytowane 1 Lutego 2021 przez PiotrN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 1 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 UL i 3000? Co rozumiesz przez stwierdzenie UL ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrN Opublikowano 1 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 UL 1-7g chodzi oto że w stradic CI4 to te same bebechy większa szpula i knob T który bardzo mi leży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo54 Opublikowano 1 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2021 UL i 3000? Co rozumiesz przez stwierdzenie UL ?Cześć.A Ty co przez to rozumiesz?Ultra lekki. Lekki kij i lekki kołowrotek. Wielkość może być nawet 3000, ale waga?, ja myślę w przedziale 150 -170g lub mniej (młynek). . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 2 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 (edytowane) Cześć.A Ty co przez to rozumiesz?Ultra lekki. Lekki kij i lekki kołowrotek. Wielkość może być nawet 3000, ale waga?, ja myślę w przedziale 150 -170g lub mniej (młynek). .3000 w wadze 150gr-170gr? Ja kojarzę tylko jeden, ale nie mieści się w budżecie.... Pomijam fakt szerokości szpuli, która może powodować tłumienie linki już na wejściu w stożek na pierwszej przelotce, które w nowoczesnych UL z reguły jest dawana mniejsza niż w zwykłych kijach.Karkołomność łowienia filigranowym kijem z przypiętym młynkiem 3000 jest wypaczeniem ideologii, a wizualnie mały mezalians się robi O ile od biedy jestem jeszcze w stanie zrozumieć body pokroju C2500 z płytką szpulą, wagowo w okolicach wankisza, to ładowanie normalnego ciężkiego body w rozmiarze 3000 to kuriozum. Edytowane 2 Lutego 2021 przez nyny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 2 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 Starałem się mimo oporów wypróbować rozwiązanie ze względnie dużym, ale bardzo lekkim młynkiem. Zdecydowanie nie jestem przekonany. Wygląda to pokracznie i działa nie lepiej. Zestaw to zestaw, dla UL dedykowane temu młynki 1000 czy C2000s to optymalne rozwiązanie. Moim zdaniem poręczniej łowi się UL z małym młyneczkiem 180g, niż dużym ważącym 160. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pikefanatyk35 Opublikowano 2 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 Koledzy małe dylematy, kij do 28 woda stojąca biczowanie gumą, obrotówką generalnie przynęty w granicach do 30gr. Pytanko młynek 3000 czy 4000 rozważam Stradic lub Ultegra.Drugi dylemat to wybór młynka do UL, stradic CI4 2500 a może 3000 waga ta sama, a może Daiwa Freams LT 2500 lub 3000.Coś podpowiecie, poradzicie.1.Do kija 28g wez ultegrę 4000 ogarnie spokojnie, lux kultura pracy.2. Młynek pod UL, zalezy jaki dla Cb to UL, jeśli chodzi o stradica C2000S - 25000 będzie idealny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 2 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 UL 1-7g chodzi oto że w stradic CI4 to te same bebechy większa szpula i knob T który bardzo mi leżyShimano produkuje kołowrotki stricte dedykowane do UL, czasem z obniżonym przełożeniem - w małym ciele duża moc. Np Soare, Cardiff. Skoro są w konkretnym celu zaprojektowane to po co wyważać otwarte drzwi?A knob można zmienić. Mam Soare BB - to starsze - i do UL nie zamiennym na inny, chyba ze na Cardiff. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrN Opublikowano 2 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 Koledzy, michalG195 i etherni dzięki za pomoc, będzie ultegra i stradic ci4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo54 Opublikowano 2 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 (edytowane) 3000 w wadze 150gr-170gr? Ja kojarzę tylko jeden, ale nie mieści się w budżecie.... Pomijam fakt szerokości szpuli, która może powodować tłumienie linki już na wejściu w stożek na pierwszej przelotce, które w nowoczesnych UL z reguły jest dawana mniejsza niż w zwykłych kijach.Karkołomność łowienia filigranowym kijem z przypiętym młynkiem 3000 jest wypaczeniem ideologii, a wizualnie mały mezalians się robi O ile od biedy jestem jeszcze w stanie zrozumieć body pokroju C2500 z płytką szpulą, wagowo w okolicach wankisza, to ładowanie normalnego ciężkiego body w rozmiarze 3000 to kuriozum. Doskładaj trochę grosza i kup Ultegrę lub Stradica, te młynki mają ślimakowy posuw szpuli bardzo dokładny nawój (worm-shawt) i X-ship.Jeżeli kupisz niższy model, w przyszłości będziesz żałował że poskąpiłeś grosza i będziesz się bujał ze sprzedażą. Edytowane 2 Lutego 2021 przez Pablo54 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo54 Opublikowano 2 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2021 (edytowane) Koledzy, michalG195 i etherni dzięki za pomoc, będzie ultegra i stradic ci4 I tak trzymać. Który model Stradica, FL? Edytowane 2 Lutego 2021 przez Pablo54 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas93 Opublikowano 22 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2021 Zapraszam. https://bartekwedkuje.blogspot.com/2021/02/koowrotek-na-okonia-i-spinningowy.html 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janir Opublikowano 27 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 Panowie, szukam jakiegoś budżetowego młynka do lekkiego łowienia, zarówno wody stojące jak i rzeki. Całkowita waga przynęty- max 15 g . Co byście polecili tak powiedzmy do 350zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 Panowie, szukam jakiegoś budżetowego młynka do lekkiego łowienia, zarówno wody stojące jak i rzeki. Całkowita waga przynęty- max 15 g . Co byście polecili tak powiedzmy do 350zł ?Za ok 350zl da się znaleźć Daiwe fuego LT 2500. Młynek znany i polecany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janir Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 No właśnie wpadła mi w oko Daiwa exceler, ale skoro praktycznie w tych samych pieniądzach można dostać Fuego to chyba będzie to dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo54 Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2021 Czasem tu na giełdzie można kupić Ultegre w dobrych pieniądzach.Dla mnie młynek ciekawszy (budowa)od tych proponowanych, napisz ogłoszenie, może ktoś ma w tej cenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karoln Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 Mam podobne pytanie co kolega wyżej, tylko szukam czegoś "na lata" do kija 2,7 m do 15g. Znajdę coś do 300-350 zł? Może być używka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janir Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 Przewałkowałem forum na temat tej Daiwy Fuego i narobił mi się mętlik w głowie. Część ludzi zachwala, reszta narzeka , tegoroczne modele jeszcze wsumie nie przetestowane więc ostateczny wybór padł na nową Ultegre 2500. Zamówiłem dziś u Mefisto , no ale trzeba będzie trochę poczekać.. Nigdy nie miałem ultegry, ale sporo razy miałem okazje połowić stradickiem FL ,więc głęboko wierzę, że będę zadowolony, aczkolwiek to dopiero zweryfikuje woda Tak czy inaczej dzięki za pomoc Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo54 Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 Shimano Ultegra to taka uboższa wersja Stradica. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janir Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2021 Tak wiem. Nowa ultegra powinna mieć te same bebechy co stradic (przynajmniej na papierze). Tak jak mówiłem,woda zweryfikuje ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo54 Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Myślę że dobry wybór, też bym wybrał Ultegre od Fuego.Można zrobić upgrade, dołożyć 2 łożyska, poszukaj na YT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2021 Jak w mefistofishing w promocji to sprawdź czy nic nie stuka. Z kolegą zamówiliśmy TP i obaj mieliśmy stukające. W obu przypadkach napisał że po raz pierwszy tak się zdarzyło hehe. W razie czego lepiej zwrócić i zabrać kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi