Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Jakbym miał dziś wybierać młynek w rozmiarze 2500 albo 3000C do lżejszego kija - to wziąłbym kolejny raz tylko nowszą wersje, Sephia 3000C.

Połączenie mocy, płynności mechanizmu i hamulca, niska waga i niezawodność.

Maszynka która łowi u mnie pstrągi, okonie na ciężko, szczupaki na lekko, klenie i… flądry w portach.

1.(waga- kwestia względna. Dla mnie 2500/3000 jest lekki jak wazy poniżej 250g).

2. Kij 10 g/240cm to DLA MNIE, osobiście i subiektywnie, nie jest okoniówka tylko lekki uniwersał. Okoniówka sensu stricte w MOIM odczuciu i upodobaniu ma nie więcej niż 220 cm i nie więcej już 8g realnego CW.

Okuma ITX. Szukam informacji od użytkowników, ale mam też kilka pytań. Z danych wychodzi że 2500 i 3000 różnią się tylko głębokością szpuli- możliwe to raczej błędy w opisie nawet na stronie producenta.? Kto jest teraz dystrybutorem okumy na Polskę? Kiedyś był Dragon i było 5 lata gwarancji a teraz? Od tego roku na stronie serwisanta na G widnieje informacja że jest jedynym autoryzowanym serwisem okumy więc chyba ktoś ta dystrybucję prowadzi. Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Z Okumą Ceymar dla przykładu tak właśnie jest 2500 i 3000 różnią się właściwie tylko szpulą, dopiero 3500 jest dużo większy.

Z dystrybucją Okumy jest jakiś problem, bo masy modeli ich wędek zwyczajnie brakuje na naszym rynku. Nie wiem, czy ktoś nie miał Okumy wchłonąć.

Edytowane przez Andżej

Z Okumą Ceymar dla przykładu tak właśnie jest 2500 i 3000 różnią się właściwie tylko szpulą, dopiero 3500 jest dużo większy.

Z dystrybucją Okumy jest jakiś problem, bo masy modeli ich wędek zwyczajnie brakuje na naszym rynku. Nie wiem, czy ktoś nie miał Okumy wchłonąć.

Kiedyś słyszałem że miało dystrybucję SG prowadzić. Ale nie widać ani nie słychać nic o tym.

Kiedyś słyszałem że miało dystrybucję SG prowadzić. Ale nie widać ani nie słychać nic o tym.

Prowadził Svendsen (SG), a teraz jest Normark (Rapala).

W cenie 380 pln lepiej brać

Shimano Nasci 2500 fc czy Daiwe Fuego Lt 2500?

Wcześniej pisałeś że im lżej tym lepiej.

Więc w tej kategorii Daiwa wygrywa.

Co do pozostałych walorów użytkowych, to obstawiam że wielkich różnic nie będzie.  

Takich kołowrotków jest mnóstwo, nazywają się multplikatory ;)

Nigdy tak ciężko nie lowilem, natomiast kolega od dawna ugania się za wąsatymi i po wielu zmianach kołowrotka został z Spinfisherem. Nic innego nie dawało rady na dłuższą metę. Ale to jest już 340g w wersji VI.

Poczytałem trochę temat i tak realnie, jest kołowrotek o wadze do 300g który obskoczy coś więcej niż 50g i nie umrze po miesiącu ?

Daiwa Certate 3000 Hyper Custom, 290g.

Bardzo mocny młynek, mocy mu nie braknie a przekładnia znosi naprawdę wiele.

Może i czasem ząbkują, czasem też trzeba jakieś łożysko wymienić, ale jeśli ktoś potrzebuje relatywnie lekkiego kołowrotka z dużą mocą to polecam.