Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Problem może być taki ze mówimy o aktualnych modelach które są w sprzedaży a hiper custom do nich już nie należy.

Kolega spinspektor nic nie wspominał o tym że chodzi o nowe modele.

Jeśli tak, to wymskło mi się  :)

W takim razie Certate LT 5000 jak już wcześniej wspomniałeś powinna sprostać takim wyzwaniom.

Choć osobiście przymknął bym oko na te 50g więcej i poszedł bym w stronę Shimano 4000 SW, ot choćby TP.

Edytowane przez Adaś Niezgódka

Kolega spinspektor nic nie wspominał o tym że chodzi o nowe modele.

Jeśli tak, to wymskło mi się  :)

W takim razie Certate LT 5000 jak już wcześniej wspomniałeś powinna sprostać takim wyzwaniom.

Choć osobiście przymknął bym oko na te 50g więcej i poszedł bym w stronę Shimano 4000 SW, ot choćby TP.

Dokładnie. Wystarczy podmiana knoba na ten plastikowy od nowych młynków karpiowych i waga spada do ok 320-325 gram. Już nie przesadzajcie że te 25 gram mu rękę urwie!

Jakieś te chłopaki teraz wątłe są i słabe  :-)

Edytowane przez przemo_w
  • Like 2

Ale jest np. Shiman Spheros SW 4000 i waży  280 gram .

Coś mi się zdaje że ten Spheros to taki sam czaro-myk jak 13 Biomaster SW.

Czyli zwykły slodkowodny 4000 plus CARBO DRAG i Łożyska SARB.

Przynajmniej ten w rozmiarze 4000.

• Like 1

4000 ma fajne parametry, ale niestety nawija już ponad 100cm na obrót a to już gruba przesada jak dla mnie. Sprawdzę jednak 3000.

miałem okazję zakręcić oboma modelami......jeżeli chcesz poważniejszy kaliber przynęt obsłużyć, to jednak rozmiar 4000, zrobił na mnie lepsze wrażenie.....sam się mocno zastanawiam......byłaby szybka letnia alternatywa dla TP PG4000 ;)

Daiwa BG MQ 4000-XH nawój 99 cm.........Daiwa BG MQ 3000-XH nawój 93 cm B)

Nie ma się co bać szybszego przełożenia. Mam TP XD C5000XG czy główka 25gram plus guma, czy na 14-to gramowej jakiś smukły Keitech - bez różnicy. Plus przy jigowaniu. Podbijam kijem i cały czas kontakt z przynętą jest.

Edytowane przez golsyl1980
  • Like 2

Nie ma się co bać szybszego przełożenia. Mam TP XD C5000XG czy główka 25gram plus guma, czy na 14-to gramowej jakiś smukły Keitech - bez różnicy. Plus przy jigowaniu. Podbijam kijem i cały czas kontakt z przynętą jest.

Swoją drogą to ten TP XD (mam na myśli model 2017) startuje naprawdę lekko.

A opór przy zwijaniu gumisi z główką o podanej przez ciebie masie jest zaskakująco mały jak na tak wysokie przełożenie.

• Like 2

ile ten Vanford wytrzyma, jeżeli chłop w taki sposób odstrzeliwuje zaczepy? :blink:

Wielokrotnie widziałem wędkarzy odstrzeliwujących kołki dokładnie jak na filmie. Nie wiem kto ich uczył i gdzie to widzieli , ale ewidentnie nie lubią swoich kołowrotków i przynęt bo skuteczność odstrzału jest na poziomie 1% a zarżnięcia kołowrotka 99%

• Like 2

Cześć!, A może ktoś łowi podobnie pstrągi?

ABU c 3 straruszek, czarny, leciutki (215 gramów) z kompletem szpulek zapasowych i także reliktowy spinning Hardy fauvorite 7 stóp do uncji z drucianymi przelotkami.

Kij trwały, pierści0nki na korku, minimalizm.Tata też lubi pokręcić antykiem...

pozdrawiamy

post-46397-0-04155800-1645405305_thumb.jpg

• Like 10