Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Witam grono fachowców ... Mam konkretne pytanie :

Czy twin power Xd 4000 (przełożenie 4.4) będzie odczuwalnie lepszy do ściągania dużych obrotowek stawiających duży opór w wodzie od standardowej Stelli fi 4000 ????

(Chodzi mi o to czy idzie wyczuć różnice w przełożeniu ,zależy mi aby opór podczas kręcenia był jak najmniejszy )

No tak to się nie da obliczyć średnicy zewnętrznej szpuli. Gdyż ponieważ inny on jest wewnątrz gdzie żyłkę nawijasz i dodatkowo zmienny w miarę przyrastania nawoju.

Tomek

da się... nie mierzysz ile nawija kołowrotek realnie tylko bierzesz nawój podany w opisie kołowrotka... prawdopodobnie wyliczają go właśnie na podstawie średnicy szpuli, na pewno sprawdza się w multiplikatorach... a opis z netu:)

Potrzebuję mocnego kolowrotka 3000/4000 pod ciężkie łowienie sandaczy główki 20-40g i szczupaków na jerki, większe gumy i duże obrotówki przynęty do 50g całkowitej masy przynęty. Aktualnie używam Stradica FL 4000, ale potrzebowałbym coś mocniejszego. Myślę nad Certate 3000D, czy to będzie dobry wybór, a może jakiś Penn?

Wybór padł na Penn Clash II 3000. Będzie to mój pierwszy "amerykański" młynek.

• 4 tygodnie później...

Siemanko,

Możecie mi podpowiedzić jaki kołowrotek dobrać do Major Crafta Finetail 692 ML 3-12 g waga wędki 87g. Miałem do niego podpietę Ultegrę 2500 FC jednak jest za cięzko, teraz mam Mitchella MX9 (160g), wydaje się być zestaw dobrze wyważony jedank nie pasuje mi praca kołowrotka.

Myslę o czymś z Schimano lub Daiwy.

Brałem pod uwagę:

- Cardiff Ci4+ 1000 (170g) pytanie czy nie bedzie za mały i wart jest tych pieniedzy jak na kołowrotek z 2018

- Daiwa 20 Arity LT 25000 (185) g tu nie mam doświadczenia z Daiwa ?

Zależy mi na jakieś spójności kolorostycznej z wędką.

Dzięki za pomoc

• 3 tygodnie później...

tu już jest różnica na plus ale to uszczelniony kołowrotek wiec wypadałoby to wziąć pod uwagę przy zakupie. Sam mam dwa spinfishery VI 4500 i jeszcze jeden większy model wiec coś tam już posprawdzałem. Batlle III nie miałem. Rozważył bym jeszcze okume azores 4000 zxp w podobnym budżecie

Czolem. Poszukuje kolowrotka do wklejki Dragon Millenium 5-28gr 2.70m. Interesuje mnie sandacz z opadu z brzegu, raczej zbiornik. Cos do 500 zl. Myslalem o Penn Batlle III 3000 lub 4000. Nie wiem ktory lepszy. A moze ktos doradzi cos innego ? Pozdrawiam

daiwa bg 3000