Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam potrzebował bym pomocy przy wyborze kołowrotka. Budżet to ok 2000zł, łowię głównie technika opadu oraz oram dno gumami 10-14cm na główkach 8-12g i wahadłówkami. Rozmiar min 4000, z Shimano posiadam Stellę 4000SFE leci jej już 10 sezon i pewnie jeszcze długo pochodzi;). Jedyny minus to płytka szpula, dlatego będzie przy wędce pstrągowej.

Wstępnie myślałem o kołowrotku którymś z w/w. Przy TP brakuje mi obrotów wstecznych, z Daiwą w spinningu nie miałem dużo styczności, Vanquish no cóż czytałem że jest bardzo delikatny i nie wiem, czy przy mojej technice za szybko się nie "zużyje". Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

• 2 tygodnie później...

Drodzy Koledzy. Popularny Konger World Champion II "Turbo", 7-21g i 270 cm. Kijek ma stosunkowo krótki dolnik, który nie wystaje poza łokieć. Może ktoś na to łowi (łowił) i podpowie z jakim modelem (wielkością) kołowrotka dobrze mu to współgra(ło)? W zasadzie jestem zdecydowany na Ultegrę FC - tyle, że waham się między wielością 2500 a 4000. Niestety nie mam możliwości podpięcia tych modeli przed zakupem. Pominąłem rozmiar 3000, gdyż wyszło na to, że jest to niemal identyczny parametrami kręciołek co Ultegra 2500 (tyle, że z głębszą /dla mnie gorszą/ szpulą. Gabaryty, waga, przełożenie i nawój w cm i szerokość szpul, mają takie same) Ultegra FC 2500 waży podobno 225g, a FC 4000 - 270g. Wędka mam być w założeniu lekką szczupakówką i mocniejszą pstrągówką. Żadne tam oranie na ciężko - zresztą c.w. wędki na to nie pozwala. Woblery +/- 7 cm, obrotówki #3, gumy do 10 cm na niedużych, kilku gramowych główkach. Żyłka mono, około 0.22mm, plecionka 0.10-0.12.

U mnie podobne rozterki jak u kolegi powyżej.

Szukam młynka pod st.croix triumph 70MF2.

Po pierwsze- 2500 czy 4000

Po drugie- myślę o ultegrze ale w sumie do stradika nie trzeba aż tak dużo dokładać, sustain drogo jak dla mnie ale do rozważenia, jeśli naprawdę warto.

W grze jest jeszcze Daiwa BG.

Linki tak samo 0,22 do 0,25/ 0,1 0,12

Łowię wyłącznie na jeziorach

gumy, obrotówki wahadła

jak 15 dni będę na wodzie w sezonie to świat i ludzie ale chciałbym żeby kołowrotek posłużył i nie drażnił zaraz, że mechanizm czuć jak się kręci:)

Drodzy Koledzy. Popularny Konger World Champion II "Turbo", 7-21g i 270 cm. Kijek ma stosunkowo krótki dolnik, który nie wystaje poza łokieć. Może ktoś na to łowi (łowił) i podpowie z jakim modelem (wielkością) kołowrotka dobrze mu to współgra(ło)? W zasadzie jestem zdecydowany na Ultegrę FC - tyle, że waham się między wielością 2500 a 4000. Niestety nie mam możliwości podpięcia tych modeli przed zakupem. Pominąłem rozmiar 3000, gdyż wyszło na to, że jest to niemal identyczny parametrami kręciołek co Ultegra 2500 (tyle, że z głębszą /dla mnie gorszą/ szpulą. Gabaryty, waga, przełożenie i nawój w cm i szerokość szpul, mają takie same) Ultegra FC 2500 waży podobno 225g, a FC 4000 - 270g. Wędka mam być w założeniu lekką szczupakówką i mocniejszą pstrągówką. Żadne tam oranie na ciężko - zresztą c.w. wędki na to nie pozwala. Woblery +/- 7 cm, obrotówki #3, gumy do 10 cm na niedużych, kilku gramowych główkach. Żyłka mono, około 0.22mm, plecionka 0.10-0.12.

Do Turbo 240 cm (niezgodne z moją religią wędkowania własnoręcznie robionymi kijami, ale cóż ...) używam Daiwy Bradia 2500R. Myślę, że np. Stradic 2500, albo jakaś Daiwa aluminiowa tegoż rozmiaru ...

• Like 1