PatLove Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Mam go ale jeszcze nie testowałem nad wodą, kupiony pod wpływem emocji, a raczej koloru, jak to moja córka określiła „malinowego” bo ma być to młynek dla niej do głównego kija. Na pewno w stosunku do std Zaubera jest dużo lepiej spasowany i lepiej kręci, waga mniejsza o 35g i wkręcana w przekładnię korba. Cenowo jeszcze nie dawno były prawie po 500pln… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba666 Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Kupiłem ale narazie czeka na testy cieplej się zrobi zabiorę go nad wodę.Na sucho wiadomo nie jest to Shimano ,ale ja ta pracę lubię, jak łowie na stradica i starego zaubera to jednak większą moc czuję w ryobi i jego częściej używam . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2023 (edytowane) Powiem tylko , że miło mnie zaskoczył. Też sobie wziąłem rozmiar 3000 do wędek max 25 g .Kompletnie mi do takich dwóch kijów z mojego arsenału nie pasowało Shimano w wielkości 4000.Na fotce widać różnicę o ile większy jest Biomek w stosunku do tego Ryobi . Praca bez zarzutów a spasowanie na + w stosunku do starszej wersji . Co do koloru to zdjęcia kompletnie nie oddają oryginalnego odcienia . Kombinacja czerwieni z czernią nie ma nic wspólnego z odpustowością . Kolor niczym w Mercedesie AMG SL Edytowane 30 Marca 2023 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzejuuu Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 (edytowane) Co od Daiwy wybrac do kija do 3 gram i plecionki 0.03? Jestem fanem Shimano i Daiwy ale mam juz 3 sztuki Nasci i chcialbym sprobowac cos od Daiwy. Co polecacie? Budzet okolo 400zl. Edytowane 5 Kwietnia 2023 przez Andrzejuuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Fuego 20 LT 1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzejuuu Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Myslalem o Fuego ale az tak mały? Czemu nie 2000 lub 2500? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniutek1 Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 (edytowane) No niestety już usłyszałem werdykt. Tyle mi mniej / więcej zostało. Oczywiście większość czasu mam spędzić na terapiach ale jesień MUSI być moja.Do kijka do 35 gr., Do opadu rzecznego, masa łączna maks. 40gr, 3 razy w roku ale po 10 h. Warto top PG czy nie zajeżdżę ultegry 4000?Edit. Pamiętajcie żeby nie "spalić" karku. Edytowane 5 Kwietnia 2023 przez maniutek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniutek1 Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Dla rakowcow. Jeszcze mam M0. Ale będą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniutek1 Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 A może coś zupełnie innego... Zauber, arctica, team dragon. Lubię okumy ale o tych nowych nic nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 1000 i 2000 to to samo. Jedyna różnica między nimi to średnica szpuli. Gdy łowimy plecionką nie ma to żadnego znaczenia. 2500 do dobrze opisanego kija do 3g będzie za duży z uwagi na różnicę między średnicą szpuli a przelotkami. Chodzi też o wagę i lepszy komfort 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzejuuu Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Rozumiem. Dzieki za konkretne wytlumaczenie. Kij to Teton do 3g wiec chyba dobrze opisany. Boje sie troche rozmiarow 1000 ale spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 1000 moim zdaniem nawet do 6g byłoby w zupełności wystarczające. Widzę, ze na forum panuje ostatnio jakiś trend na duże kołowrotki, domyślam się, ze jest to związane ze zmniejszeniem gabarytów przez producentów ale od kiedy to do 30g masy łącznej pasuje rozmiar 4000, a do kija do 3g 2000? Przecież młynek 4000 to raczej 50-60g, a 2000 spokojnie powinien nadawać się do kija do 12-15g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Dla mnie młynek 2000 - 2500 to mały kołowrotek :-) w wędce do 80g to mam BG4000 ale to już kawał młynka nawet jak na rozmiar 4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Daiwa BG to kołowrotki o nieco innym przeznaczeniu, połowy w słonej wodzie itp. Dobrze, że sprawdza się też w uniwersalnym łowieniu. Reszta zależy od modelu lub firmy . Taki Zauber 4000 i przynęty 50 - 60 g to szybka i prosta droga do przedwczesnego zajechania , dla mnie 35 g to maks w tym przypadku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Daiwa BG to kołowrotki o nieco innym przeznaczeniu, połowy w słonej wodzie itp. Dobrze, że sprawdza się też w uniwersalnym łowieniu. Reszta zależy od modelu lub firmy . Taki Zauber 4000 i przynęty 50 - 60 g to szybka i prosta droga do przedwczesnego zajechania , dla mnie 35 g to maks w tym przypadku. no raczej się sprawdza, co się pojawi na giełdzie to momentalnie znika :-) Zwyczajnie dobrze zrobiony młynek w przyzwoitych pieniądzach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz1990 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Panowie zwracam się do was z prośbą o podpowiedź. Od jakiegoś czasu choruje na kołowrotek Shimano cardiff ci4 tylko nie mogę się zdecydować na rozmiar . Kołowtotek bedzie miał zastosowanie w ultra light głównie robactwo i inne niewiele gumki na główkach do 3 gram . Zastanawiam się nad rozmiarem 1000 ale jest też 3000 i nie wiem który wybrać , 1000 wydaje się bardzo mały i mam małe obawy co do jego wytrzymałości z kolei 3000 to chyba już trochę przesada , jak myślicie co by było najlepszą opcją . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Tylko i wyłącznie rozmiar 1000/c20002500/c3000 to do przynęt gumowych mniej więcej 5-20g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Szedłbym w 1000S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2023 No dla mnie trochę za mały ten 1000, ale może przesadzam w drugą stronę… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roost Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Panowie jakiś kołowrotek do UL, rozmiar 1000-2000. Przynęty w sumie wszystko do 6g. Mam dwa excellery od Daiwy. Starsza seria pracuje super, nowszy po 14 miesiącach idzie na gwarancję. Budżet powiedzmy do 700 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 8 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2023 (edytowane) Shimano ma kilka fajnych młynków w takim, bądź okolicach tego budżetu.Wisiał nawet niedawno na forum Vanford 2000S, myślę, ze bardzo fajna opcja ale Caldia LT 1000S to tez fajny młynek i w tym budżecie wystarczy na nowy. Edytowane 8 Kwietnia 2023 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Jaka jest rzeczywista przewaga dwuletniej ultegry wobec nowego nasci z gwarancją ? Rozmiar 3000 do przynęt typu obrotówka max. rozmiar 5.. czytam.. czytam.. i już mętlik w głowie.. daiwa bg 3000 odpada.. nie pasuje mi kolorystycznie do kijka który sobie specjanie zrobiłem dla przyjemności w szacie "gun smoke".. no i korba jak do odpalania żuka też mi nie pasuje.. ???? Wiem.. fanaberie. Ale co byście doradzili w kwocie do 450zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba666 Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2023 3000 stradica to ja używam do woblerow 5cm . Jak chcesz łowić na obrotowke 5 to tylko rozmiar 4000 innego szkoda brać pod uwagę szybko padnie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 @Bolesław, do takich dużych obrotówek to bym polecał Penn Spinfisher 3500, ale niestety kolory podobne jak BG a korba jak od czołgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) No ale paranoja się robi by do xzogi shitenno 72 5-30 g gdzie najczęściej będzie mała gumka, woblery typu executor 7-9cm, i obrotka 4 max 5 typu effzet wieszać mały czołg..???? To tej pory awaryjnie to 25 letni biomaster 2000 potrafił mi to ogarniać, i kręci ładnie do dziś, a mam go z 8 lat. Do dużuch obrotek mam slammera. Ale kijem mocnym ciężko mi się rzuca effzetem 12gramowym. Edytowane 11 Kwietnia 2023 przez Bolesław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi