Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Obrotowka #5 stawia duży opór i mocno „daje po bebechach” kołowrotka (rytmiczne drgania).

To jest klucz problemu a nie waga przynęt wynikająca z CW kija. - przecież chyba oczywiste jest, że gumka na główce o wadze takiej jak obrotowka 5 to inna skala obciążeń dla przekładni. Czy wobler boleniowy ważący 3x tyle co taka piątka effzet.

Biomaster 2000 to zapewne XT albo SuperShip?

Trochę inaczej wtedy produkowano kołowrotki i „trochę” więcej ważył taki 2000.

Gdyby nie te duże obrotówki to przecież do kija 25g spokojnie można zapiać koło 2500

Edytowane przez etherni

a Ryobi Power TT?

Sprawdzę. Robi się paranoja że budujesz sobie kijek do 25g, a w sklepach mówią ci że musisz wieszać slammera 260 gdyż kołowrotki rozmiaru 3000 w budżecie do 600zł nie wytrzymają obrotówek. No ale zapewne wymagam za dużo. Po rozmowie w największym warszawskim sklepie wędkarskim wnioski mam takie, że kołowrotki służą do ściągania samej linki, a jak coś więcej to slammer..???? Najgorsze.. że mogą mieć racje????

Sprawdzę. Robi się paranoja że budujesz sobie kijek do 25g, a w sklepach mówią ci że musisz wieszać slammera 260 gdyż kołowrotki rozmiaru 3000 w budżecie do 600zł nie wytrzymają obrotówek. No ale zapewne wymagam za dużo. Po rozmowie w największym warszawskim sklepie wędkarskim wnioski mam takie, że kołowrotki służą do ściągania samej linki, a jak coś więcej to slammer..???? Najgorsze.. że mogą mieć racje????

Mam rozmiar 2000 kupiony tutaj na giełdzie pierwsze wrażenie było że mały ale jak go zabrałem nad wodę to jest bardzo dobrze. Tyle że one lekkie nie są… ale za to metalowy wytrzymały kołowrotek. I miałem go odsprzedać ale dołożyłem podkładkę pod knoba i pod korbę i kręci aż miło!

https://youtube.com/shorts/LQp2IVCp0PU?feature=share

Bardzo fajny młynek

Edytowane przez Darek_W

Ja tam do kija 7-28gr do opadu zapiąłem stradica C3000 bo akurat taki miałem wolny, tzn ostał mi się z innego kija. Miałem do wyboru między Daiwą BG 3000 a tym stradic,takie mi się zwolniły po pójściu w casting. Stradic jakoś lepiej pasował do kija 2.10cm 7-28. Padnie to padnie ,mam to gdzieś :D Dam znać po jednym czy dwóch sezonach.

Edytowane przez mepps
  • Like 3

Sprawdzę. Robi się paranoja że budujesz sobie kijek do 25g, a w sklepach mówią ci że musisz wieszać slammera 260 gdyż kołowrotki rozmiaru 3000 w budżecie do 600zł nie wytrzymają obrotówek. No ale zapewne wymagam za dużo. Po rozmowie w największym warszawskim sklepie wędkarskim wnioski mam takie, że kołowrotki służą do ściągania samej linki, a jak coś więcej to slammer.. Najgorsze.. że mogą mieć racje

W rozmiarze 3000 masz wybór tylko niekoniecznie finezyjny.

- Spinfisher występuje w wersji VI w rozmiarze 2500. Poniżej 300g. I raczej bez problemu pociągnie obrotówki

- Daiwa BG i stary Prorex tez w rozmiarze 3000 spokojnie się nadają

- może coś z Ryobi/Spro? Jeśli się nie mylę, Spro miało w ofercie klon Zaubera/Red arc w wersji matowoczarnej..

A rozmiar kołowrotka przecież przynajmniej w teorii, to pojemność szpuli w przybliżeniu, i nie mówi nic o mocy i przeznaczeniu.

Tak akurat to było i dawniej. Prosty przykład z dawnych czasów, Daiwa Tournament 3000 vs Stradic FJ 3000…

Choć obecnie i ta pojemność jest zupełnie inaczej pojmowana a rozmiar zaczyna odnosić się do wielkości „budy”. I to tez w obrębie jednej firmy. Mam Soare 2000 i to jest leciutką delikatna maszynka do UL, jak tak porównać z na przykład Zauberem 2000…

Padnie, to padnie, to chyba jedyne rozsądne podejście w ograniczonym budżecie???? Chyba że twin powery itd.. może tam jest pewność. Jak kiedyś Szymański pisał. Tanie fajnie działające, a jak się rozleci to do kosza. Ale mam jeszczę nadzieję na mocny w miarę kołowrotek w rozmiarze 3000, wadze ok 260g i by nie była to daiwa bg 2500, gdyż korba jak do odpalania żuka zimą, i nie pasuje mi kolor???? Rozmiarowo/mocowo, to fakt że jest to współcześnie inaczej.. kiedyś 4000 to się kładło do kija do 60g na sumka lekko.. lub trolling mocniejszy. Choćby penny batlle. To było raptem 8-10 lat temu. Stary jestem. Mam 43 lata !????

Edytowane przez Bolesław

Szczerze to niestety mi osobiście przychodzi na myśl tylko Daiwa BG 2500/3000

To są naprawdę świetne maszynki, polub się z tym kolorem :)

Ultegra FB to tez bardzo fajny i mocny młynek, ale cięższy i droższy, poza tym chyba ciężko teraz dostać.

Na stole jeszcze wszelkiej maści Zaubery + ich klony . Od święta taka 5 ich nie zajedzie , jest gwarancja . Nie żal ich katować - tanie a w razie zgonu pewniak giełdowy z kategorii "dawca części ". Kolorystycznie chyba wszelkie odcienie tęczy już dostępne...

Szczerze to niestety mi osobiście przychodzi na myśl tylko Daiwa BG 2500/3000

To są naprawdę świetne maszynki, polub się z tym kolorem :)

Ultegra FB to tez bardzo fajny i mocny młynek, ale cięższy i droższy, poza tym chyba ciężko teraz dostać.

Ultegra cięższa ? Kolor kolorem.. wiem że to "pedalskie" ale tak mi się chciało szaro czarnę wędkę zbudować..???? Ta korba w bg.. może chociaż knob A i szpula nie złota od innej daiwy pasuje..???? Wracając do ultegry.. uważasz że da radę vs daiwa bg ? Tobie ufam...???? Edytowane przez Bolesław

Ja tam do kija 7-28gr do opadu zapiąłem stradica C3000 bo akurat taki miałem wolny, tzn ostał mi się z innego kija. Miałem do wyboru między Daiwą BG 3000 a tym stradic,takie mi się zwolniły po pójściu w casting. Stradic jakoś lepiej pasował do kija 2.10cm 7-28. Padnie to padnie ,mam to gdzieś :D Dam znać po jednym czy dwóch sezonach.

Zdrowe podejście. A jak padnie to za niecałe 200zł kupisz nowy napęd i dalej będzie walczył.

• Like 1

Ultegra cięższa ? Kolor kolorem.. wiem że to "pedalskie" ale tak mi się chciało szaro czarnę wędkę zbudować.. Ta korba w bg.. może chociaż knob A i szpula nie złota od innej daiwy pasuje.. Wracając do ultegry.. uważasz że da radę vs daiwa bg ? Tobie ufam...

można na Ali całą korbę kupić do BG. Wkręcasz i już ! Nic wiercić nie trzeba. Mam jedną, chodzi fajnie.

Ultegra cięższa ? Kolor kolorem.. wiem że to "pedalskie" ale tak mi się chciało szaro czarnę wędkę zbudować..???? Ta korba w bg.. może chociaż knob A i szpula nie złota od innej daiwy pasuje..???? Wracając do ultegry.. uważasz że da radę vs daiwa bg ? Tobie ufam...????

Ultegra FB 4000 na pewno da radę. Tam jest niskie przełożenie, 50g gumy zwijała jak wściekła, obrotówka nr. 5 też nie będzie problemem.

Edit: w sumie przyszedł mi jeszcze do głowy Shimano Spheros.

Czyli morska, mocna, o dziwo lekka maszyna z najtańszym wormshaftem ze stajni Shimano, ale sam nie miałem w rękach, wiec to tylko teoria. Zdaje się, że to taka Ultegra okrojona z łożysk. Nawet byś się prawie zmieścił w budżecie

Edytowane przez GroPerch

Daiwa BG w porownaniu do kultury pracy-nawijaniu,w stosusku do Ultegry to jak Żuk do VWgen

Ale co tu bedzie żukiem a co foldzsfagenem? ????

moja BG kulturą pracy nie odbiega od najdroższych kołowrotków.

Edytowane przez GroPerch
  • Like 4