Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Ultegra FB 4000 na pewno da radę. Tam jest niskie przełożenie, 50g gumy zwijała jak wściekła, obrotówka nr. 5 też nie będzie problemem.

Edit: w sumie przyszedł mi jeszcze do głowy Shimano Spheros.

Czyli morska, mocna, o dziwo lekka maszyna z najtańszym wormshaftem ze stajni Shimano, ale sam nie miałem w rękach, wiec to tylko teoria. Zdaje się, że to taka Ultegra okrojona z łożysk. Nawet byś się prawie zmieścił w budżecie

Dzięki GroPerch.. Chyba jednak pójdę w ultegrę fb 3000 z nislim przełożeniem. A bg kręci moim zdaniem świetnie. To fakt. Bardzo fajny kołowrotek. I mając ją w ręku nie trąca chińskim fajansem z bazaru jak większość współczesnych plastikowych świecidełek.

• Like 1

Dzięki GroPerch.. Chyba jednak pójdę w ultegrę fb 3000 z nislim przełożeniem. A bg kręci moim zdaniem świetnie. To fakt. Bardzo fajny kołowrotek. I mając ją w ręku nie trąca chińskim fajansem z bazaru jak większość współczesnych plastikowych świecidełek.

Ja bym jednak szedł w oczko większy rozmiar

To jak już tak pytamy, i ja rzucę zagadnienie:

Kołowrotek do UL. Jakie są realne różnice w Daiwach:

Prorex X LT, Regal LT, Ninja LT? Pytam o użytkowanie a nie dane z katalogu (Nb nie znalazłem info czy ten Prorex ma wkrecaną korbę?)

Coś budżetowego, do 300pln, z lini LT Daiwy, w rozmiarze 1000/2000, jako zapas i dodatek. Nawet przy UL nie będzie tyrane

Posiadam Prorex X LT. Nie ma wkręcanej korby. Wybrałem go ze względu na kolor, pasował mi do wędki. Do UL się nadaje. Co mnie w nim denerwuje to hamulec. Im bardziej go luzuje to tym słabiej trzyma się szpula. Jakoś to w daiwach gorzej niż Shimano rozwiązane. Nie wiem jak to opisać. W tanim gównie z Shimano jestem w stanie poluzować dużo hamulec i jeszcze dość mocno trzyma się szpula. W daiwie jak mocno poluzuje to szpula już zaczyna lekko latac, z tendencją do odchyłów góra dol. W tanim szajsie z Shimano lepiej to spasowano. Hamulec jest bardziej płynny, mimo jakby mniejszego zakresu skoku.

Posiadam Prorex X LT. Nie ma wkręcanej korby. Wybrałem go ze względu na kolor, pasował mi do wędki. Do UL się nadaje. Co mnie w nim denerwuje to hamulec. Im bardziej go luzuje to tym słabiej trzyma się szpula. Jakoś to w daiwach gorzej niż Shimano rozwiązane. Nie wiem jak to opisać. W tanim gównie z Shimano jestem w stanie poluzować dużo hamulec i jeszcze dość mocno trzyma się szpula. W daiwie jak mocno poluzuje to szpula już zaczyna lekko latac, z tendencją do odchyłów góra dol. W tanim szajsie z Shimano lepiej to spasowano. Hamulec jest bardziej płynny, mimo jakby mniejszego zakresu skoku.

Mam dobrego spawacza, alu kwasówka itp.  sobie poradzi.

Od kilku lat używam wyłącznie sprzęt castingowego i nieco wypadłem z tematu tradycyjnego spinningu, zwłaszcza jeśli chodzi o cięższe wędkowanie. Stąd mam pytanko - czy do wędziska JAXON Grey Stream 10-40g/265cm przewidzianego do połowu szczupaków i boleni, wystarczający będzie kołowrotek http://www.okonek.com.pl/konger-koowrotek-ultris-1130-p-7150.html, czy lepiej/bezpieczniej byłoby zastosować http://www.okonek.com.pl/jaxon-koowrotek-serinus-p-8090.html?

(Linki wyłącznie poglądowe, sklepu nie polecam)

Edytowane przez Alexspin

Ja mam 3500 do kija 15-45g - i jest potężny zapas mocy.

To są mocne, morskie maszynki projektowane pod amerykański styl łowienia, hol z korby, brutalne traktowanie.

Bierz pod uwagę, że Spinfisher 2500 to „nieco” mocniejsza przekładnia niż wszelkie inne kołowrotki w takim umownym rozmiarze.

• Like 1

Bierz pod uwagę, że Spinfisher 2500 to „nieco” mocniejsza przekładnia niż wszelkie inne kołowrotki w takim umownym rozmiarze.

Ciekawe stwierdzenie. Szczególnie, że Spinfisher w rozmiarze 4000 ma "nieco" mniejsze koło przekładni główniej (około 1,5 mm) niż Daiwa Fuego w rozmiarze 2500. Rozmiar koła to pół biedy, ale nawet zęby na przekładni są mniejsze. Są węższe i niższe, a to oznacza mniejszą powierzchnie styku. Materiał w obu przypadkach to znal, stop cynku z aluminium (jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić). Więc dlaczego niby ta przekładnia ze spinfishera miałaby być mocniejsza od innych przekładni w kołowrotkach o takim samym rozmiarze?

Pozdrawiam.

Też nie byłem zadowolony z hamulca Daiwy Regal 2500 lt.

Teraz po przeszczepie???? działanie hamulca jest idealnie perfekcyjne, może głupio wygląda ta okumo daiwa ???? ale dla mnie wazniejsza jest precyzja od wyglądu ????. Normalnie hybrid ????.

post-65453-0-47321100-1682274343_thumb.jpgpost-65453-0-69704900-1682274360_thumb.jpgpost-65453-0-82879200-1682274377_thumb.jpgpost-65453-0-48645900-1682274392_thumb.jpg

• Like 2

Zajebisty ;-) ale tak pasuje bez żadnych przeróbek?

Po przełożeniu całosci czyli nakrętki,szpuli, podkładek i tego trybika od terkotki pasuje.

Nawet lepiej układa plecionkę niż w oryginale a regulacja i praca hamulca to niebo a ziemia, bez porównania.

• Like 1

(...)

@Alexspin Jeszcze pytanie jaka waga tego kołowrotka? W tych Twoich propozycjach było coś około 300g czy może więcej ?

Tego pierwszego - Ultris FD1130 - kupiłem w ubiegłym roku do kijka 7-28g, według specyfikacji waży 290g, faktyczny ciężar 300g, przymierzałem go "na sucho" do wędziska i zestaw sprawia pozytywne wrażenie. Serinus GTX 4000, według specyfikacji waży 309g, więc ciężar porównywalny. Zastanawiam się nad nim tylko ze względu na rozmiar i potencjalną moc bebeszków.

Ten zestaw to prezent imieninowy dla mojej Pani, więc nie chciałbym żeby była zawiedziona.

Edytowane przez Alexspin

Ciekawe stwierdzenie. Szczególnie, że Spinfisher w rozmiarze 4000 ma "nieco" mniejsze koło przekładni główniej (około 1,5 mm) niż Daiwa Fuego w rozmiarze 2500. Rozmiar koła to pół biedy, ale nawet zęby na przekładni są mniejsze. Są węższe i niższe, a to oznacza mniejszą powierzchnie styku. Materiał w obu przypadkach to znal, stop cynku z aluminium (jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić). Więc dlaczego niby ta przekładnia ze spinfishera miałaby być mocniejsza od innych przekładni w kołowrotkach o takim samym rozmiarze?

Pozdrawiam.

ZnAl to raczej ogólny opis - jakość stopu bywa różna. Chyba nie stwierdzisz, że znal w chińskim młynku za 50 zł jest taki sam jak w Biomasterze FB?

Wielkość zębów to inna sprawa. Przecież Shimano w Stelli wprowadziło przekładnie mikromodule - mniejsze zęby i gęściej.

Idąc Twoim tokiem rozumowania, to najlepsze były przekładnie z kołowrotków z lat 80, ogromne zęby w ilości takiej jak powinna mieć teściowa.

Spinfisher ma czarne koło napędowe, i wieniec zębaty nie stanowi jednego odlewu z osią. Oś jest mosiężna. Czy materiałem zębów jest znal czy niekoniecznie - tego nie stwierdzę. Wiem ze jest to bardzo twardy materiał. Rozbierałem Spinfishera.

• Like 1

Powitać kolegów wędkarzy. Jestem na kupnie kołowrotka do wędki SG4 Fast Game do 35-90g. Przeznaczenie szczupak/sum, rzeki i zbiorniki, przynęty guma/jerk. Mam swoje 3 typy, ale chętnie wysłucham opinii bardziej obeznanych w temacie. Budżet gdzieś w granicach 700zł. Dzięki za rady.