Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Już myślałem o jakiejś betoniarce typu BG czy Slammer ale to już ciężkie egzemplarze więc nie bardzo dla kobiety. Kurde może faktycznie tez Zauber? Fituje kolorkiem czy nie ;-) ?

Kolor raczej obojętny. Mam już co nieco do przemyślenia.

Dziękuję Koledzy za wskazówki.

ktos uzywal daiwy bg 4000? jak sie sprawowal? jak z kultura pracy? zastanawiam sie miedzy slammerem 4500 a ta daiwa ale daiwy nie mialem w lapie nigdy

Ja mam BG4000 nie ma się do czego przyczepić. Jest dość ciężki bo to już spory młynek ale reszta bez zastrzeżeń. Chodzi bardzo miękko, linkę nawija spoko, mocna metalowa konstrukcja korpusu. Jeden tip żeby dołożyć smaru bo fabrycznie jest go bardzo mało.

Bez rozbierania tylko zdjąć pokrywę i dołożyć na przekładnie i pinion- zaczyna chodzić o niebo lepiej. Może nie wszystkie egzemplarze tak mają ale mój tak miał.

Edytowane przez Darek_W
  • Like 1

Nie miałem Slammera III wiec się nie wypowiem ale od Slammera 360 chodzi sporo lepiej. Wędka SG4 30-80g

Od Slammera 360 niemal każdy młynek chodzi bardziej gładko. Slammer III to już zupełnie inna konstrukcja, bardzo zbliżona do Spinfishera. Wg schematów nowy Slammer to taki mocno tuningowany Spinfisher.

Łowiłem Prorexem (tym starym który jest prawie taki sam jak BG) i łowię Spinfisherem, kultura pracy minimalnie na korzyść Prorexa, przy większym rozmiarze i „tuningowym” Slammer III nie sadze żeby była odczuwalna różnica.

• Like 1

Od Slammera 360 niemal każdy młynek chodzi bardziej gładko.

no nie da się ukryć, może nie jest to najlepsza rekomendacja dla Daiwy BG :-) ale mój Slammer nie chodzi wcale źle. Jedno co w nim lubię to kręci tak samo cały czas, czy jest obciążony czy nie.

Spinfisher V i VI 3500 tez kręcą tak samo obciążone i nie, a mają wysokie przełożenie i dużo wyższą kulturę pracy od Slammera (tego starego).

Jakkolwiek jeśli chodzi o moc przekładni, to chyba nie ma obecnie na rynku kołowrotka w takich rozmiarach (260,360), który miałby do Slammera jakiś start.

• Like 1

Cześć. Możecie mi podpowiedzieć, czy kolowrotki Robinson Suzuka lub Harami wielkości 3000 będą dobre do łowienia boleni z brzegu?

Docelowo chciałbym go zamontować na wędce Dragon Black Rock II 275 cm o cw 10 - 35 g.

Wiem, że w okolicy występują czasami bolenie 60 - 70 cm i pod takie maksymalnie ryby chciałbym sprzęt. Wędka służyła do połowu szczupaków.

Dzięki i pozdrawiam,

Mateusz.

Kołowrotek chyba dość mało popularny ale jak popatrzę że ma 9 łożysk, przełożenie 5,1:1 i 4 kilogramy hamulca w rozmiarze 1000 to chyba całkiem fajna propozycja

Kręciłem nim ostatnio w sklepie ale rozmiarem 2000 i nawet fajnie kręci ale fajerwerków nie ma się co uszukiwać to kołowrotek za 200zł. Mi najbardziej rozchodzi się o wagę daiwa w rozmiarze 2000 ma 180g. Ale od excelera w górę więc cenowo to jakieś 350zł. Więc wydaje mi się że to fajna propozycją jeśli faktycznie ma taką wagę. Przy BB nano do 1.5g to raczej ciężko się nie napracuje ????

• Like 1

Kręciłem nim ostatnio w sklepie ale rozmiarem 2000 i nawet fajnie kręci ale fajerwerków nie ma się co uszukiwać to kołowrotek za 200zł. Mi najbardziej rozchodzi się o wagę daiwa w rozmiarze 2000 ma 180g. Ale od excelera w górę więc cenowo to jakieś 350zł. Więc wydaje mi się że to fajna propozycją jeśli faktycznie ma taką wagę. Przy BB nano do 1.5g to raczej ciężko się nie napracuje

w sklepie za komplet łożysk pewnie zapłacisz tyle co za ten kołowrotek :-) Edytowane przez Darek_W

Kręciłem nim ostatnio w sklepie ale rozmiarem 2000 i nawet fajnie kręci ale fajerwerków nie ma się co uszukiwać to kołowrotek za 200zł. Mi najbardziej rozchodzi się o wagę daiwa w rozmiarze 2000 ma 180g. Ale od excelera w górę więc cenowo to jakieś 350zł. Więc wydaje mi się że to fajna propozycją jeśli faktycznie ma taką wagę. Przy BB nano do 1.5g to raczej ciężko się nie napracuje

Daiwa Regal LT 2000 wazy 190g. Wadą jest głęboka szpula, ale podobno pasują zamiennie od innych LT.

Cena poniżej 300.

Witam.

Potrzebuję kołowrotka pod klenie i jazie pod chubhuntera i Parabellum (275 i 280cm).

Chciałbym: bardzo mocne bebechy, dosyć duża korbka (jak w daiwach 2500).

Dobry hamulec i nawój linki.

Im taniej tym lepiej.

Wysłane z mojego ASUS_I006D przy użyciu Tapatalka

Witam.

Potrzebuję kołowrotka pod klenie i jazie pod chubhuntera i Parabellum (275 i 280cm).

Chciałbym: bardzo mocne bebechy, dosyć duża korbka (jak w daiwach 2500).

Dobry hamulec i nawój linki.

Im taniej tym lepiej.

Wysłane z mojego ASUS_I006D przy użyciu Tapatalka

Daiwa BG/BG MQ 2500, pod te długości wedzisk będzie perfect. Edytowane przez GroPerch
  • Like 2

Czy kołowrotek o przełożeniu 7:1, przystosowany do połowu boleni, sprawdzi się też przy połowie kleni na woblery i obrotówki.

Obecnie łowię bolenie i klenie kołowrotkiem o przełożeniu 5,2:1 i przy boleniach trzeba się nieźle nim nakręcić przy łowieniu powierzchniowym. Nie miałem nigdy kołowrotka o wyższym przełożeniu i obawiam się czy na klenie nie będzie, mimo wolniejszego kręcenia i tak za szybki.

Edytowane przez bercik69