Darek_W Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 (edytowane) Do SG4 do 80 mam BG4000 a do troszkę lżejszej Shimano do 56g BG MQ4000 Edytowane 24 Kwietnia 2023 przez Darek_W 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Już myślałem o jakiejś betoniarce typu BG czy Slammer ale to już ciężkie egzemplarze więc nie bardzo dla kobiety. Kurde może faktycznie tez Zauber? Fituje kolorkiem czy nie ;-) ? Kolor raczej obojętny. Mam już co nieco do przemyślenia.Dziękuję Koledzy za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Kolor raczej obojętny. Mam już co nieco do przemyślenia.Dziękuję Koledzy za wskazówki. dla Ciebie może obojętny :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 dla Ciebie może obojętny :-)Dla tego napisałem "raczej"... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzytkownikcasta123 Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2023 ktos uzywal daiwy bg 4000? jak sie sprawowal? jak z kultura pracy? zastanawiam sie miedzy slammerem 4500 a ta daiwa ale daiwy nie mialem w lapie nigdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2023 (edytowane) ktos uzywal daiwy bg 4000? jak sie sprawowal? jak z kultura pracy? zastanawiam sie miedzy slammerem 4500 a ta daiwa ale daiwy nie mialem w lapie nigdyJa mam BG4000 nie ma się do czego przyczepić. Jest dość ciężki bo to już spory młynek ale reszta bez zastrzeżeń. Chodzi bardzo miękko, linkę nawija spoko, mocna metalowa konstrukcja korpusu. Jeden tip żeby dołożyć smaru bo fabrycznie jest go bardzo mało.Bez rozbierania tylko zdjąć pokrywę i dołożyć na przekładnie i pinion- zaczyna chodzić o niebo lepiej. Może nie wszystkie egzemplarze tak mają ale mój tak miał. Edytowane 26 Kwietnia 2023 przez Darek_W 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzytkownikcasta123 Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2023 od slammera III jest 2 stowy tanszy... serio tak gladko chodzi? do jakich gramatur go uzywasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2023 Nie miałem Slammera III wiec się nie wypowiem ale od Slammera 360 chodzi sporo lepiej. Wędka SG4 30-80g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Nie miałem Slammera III wiec się nie wypowiem ale od Slammera 360 chodzi sporo lepiej. Wędka SG4 30-80gOd Slammera 360 niemal każdy młynek chodzi bardziej gładko. Slammer III to już zupełnie inna konstrukcja, bardzo zbliżona do Spinfishera. Wg schematów nowy Slammer to taki mocno tuningowany Spinfisher.Łowiłem Prorexem (tym starym który jest prawie taki sam jak BG) i łowię Spinfisherem, kultura pracy minimalnie na korzyść Prorexa, przy większym rozmiarze i „tuningowym” Slammer III nie sadze żeby była odczuwalna różnica. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Od Slammera 360 niemal każdy młynek chodzi bardziej gładko. no nie da się ukryć, może nie jest to najlepsza rekomendacja dla Daiwy BG :-) ale mój Slammer nie chodzi wcale źle. Jedno co w nim lubię to kręci tak samo cały czas, czy jest obciążony czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Spinfisher V i VI 3500 tez kręcą tak samo obciążone i nie, a mają wysokie przełożenie i dużo wyższą kulturę pracy od Slammera (tego starego). Jakkolwiek jeśli chodzi o moc przekładni, to chyba nie ma obecnie na rynku kołowrotka w takich rozmiarach (260,360), który miałby do Slammera jakiś start. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 3 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2023 Cześć. Możecie mi podpowiedzieć, czy kolowrotki Robinson Suzuka lub Harami wielkości 3000 będą dobre do łowienia boleni z brzegu?Docelowo chciałbym go zamontować na wędce Dragon Black Rock II 275 cm o cw 10 - 35 g.Wiem, że w okolicy występują czasami bolenie 60 - 70 cm i pod takie maksymalnie ryby chciałbym sprzęt. Wędka służyła do połowu szczupaków.Dzięki i pozdrawiam,Mateusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrado Opublikowano 5 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2023 Ma ktoś może mikado noctis 1009 zastanawiam się nad nim pod xul a to jedyna konstrukcja budżetowa co katalogowo ma 162g. Jak jest realnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 7 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 Kołowrotek chyba dość mało popularny ale jak popatrzę że ma 9 łożysk, przełożenie 5,1:1 i 4 kilogramy hamulca w rozmiarze 1000 to chyba całkiem fajna propozycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 7 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 Może komuś się przyda, a mianowicie porównanie wysokości osadzenia szpul w kołowrotkach Shimano - hybryda 3000MHG (z lewej) vs. 2500S. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrado Opublikowano 7 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 Kołowrotek chyba dość mało popularny ale jak popatrzę że ma 9 łożysk, przełożenie 5,1:1 i 4 kilogramy hamulca w rozmiarze 1000 to chyba całkiem fajna propozycja Kręciłem nim ostatnio w sklepie ale rozmiarem 2000 i nawet fajnie kręci ale fajerwerków nie ma się co uszukiwać to kołowrotek za 200zł. Mi najbardziej rozchodzi się o wagę daiwa w rozmiarze 2000 ma 180g. Ale od excelera w górę więc cenowo to jakieś 350zł. Więc wydaje mi się że to fajna propozycją jeśli faktycznie ma taką wagę. Przy BB nano do 1.5g to raczej ciężko się nie napracuje ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 7 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2023 (edytowane) Kręciłem nim ostatnio w sklepie ale rozmiarem 2000 i nawet fajnie kręci ale fajerwerków nie ma się co uszukiwać to kołowrotek za 200zł. Mi najbardziej rozchodzi się o wagę daiwa w rozmiarze 2000 ma 180g. Ale od excelera w górę więc cenowo to jakieś 350zł. Więc wydaje mi się że to fajna propozycją jeśli faktycznie ma taką wagę. Przy BB nano do 1.5g to raczej ciężko się nie napracuje w sklepie za komplet łożysk pewnie zapłacisz tyle co za ten kołowrotek :-) Edytowane 7 Maja 2023 przez Darek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 8 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Kręciłem nim ostatnio w sklepie ale rozmiarem 2000 i nawet fajnie kręci ale fajerwerków nie ma się co uszukiwać to kołowrotek za 200zł. Mi najbardziej rozchodzi się o wagę daiwa w rozmiarze 2000 ma 180g. Ale od excelera w górę więc cenowo to jakieś 350zł. Więc wydaje mi się że to fajna propozycją jeśli faktycznie ma taką wagę. Przy BB nano do 1.5g to raczej ciężko się nie napracuje Daiwa Regal LT 2000 wazy 190g. Wadą jest głęboka szpula, ale podobno pasują zamiennie od innych LT.Cena poniżej 300. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 8 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2023 Ale tutaj kluczowa jest ta waga 162g czyli kolega chce jak najlżej się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krupson90 Opublikowano 13 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 Jaką maszynkę polecilibyście do matagi tr 74? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 14 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2023 maly i lekki, wielkości 1000-2000, z płytką szpulą np. Shimano Soare BB C2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 18 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 Witam.Potrzebuję kołowrotka pod klenie i jazie pod chubhuntera i Parabellum (275 i 280cm). Chciałbym: bardzo mocne bebechy, dosyć duża korbka (jak w daiwach 2500).Dobry hamulec i nawój linki.Im taniej tym lepiej. Wysłane z mojego ASUS_I006D przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 18 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 (edytowane) Witam.Potrzebuję kołowrotka pod klenie i jazie pod chubhuntera i Parabellum (275 i 280cm). Chciałbym: bardzo mocne bebechy, dosyć duża korbka (jak w daiwach 2500).Dobry hamulec i nawój linki.Im taniej tym lepiej. Wysłane z mojego ASUS_I006D przy użyciu TapatalkaDaiwa BG/BG MQ 2500, pod te długości wedzisk będzie perfect. Edytowane 18 Maja 2023 przez GroPerch 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterS Opublikowano 18 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2023 To może nowy Team Dragon SL.2 FD825i na bazie Ryobi SLAM? Tu masz test https://www.fors.com.pl/forum-wedkarskie/21-testy-sprzetu-wedkarskiego/117760-kolowrotek-team-dragon-sl-2-fd825i-test Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bercik69 Opublikowano 20 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 (edytowane) Czy kołowrotek o przełożeniu 7:1, przystosowany do połowu boleni, sprawdzi się też przy połowie kleni na woblery i obrotówki.Obecnie łowię bolenie i klenie kołowrotkiem o przełożeniu 5,2:1 i przy boleniach trzeba się nieźle nim nakręcić przy łowieniu powierzchniowym. Nie miałem nigdy kołowrotka o wyższym przełożeniu i obawiam się czy na klenie nie będzie, mimo wolniejszego kręcenia i tak za szybki. Edytowane 20 Maja 2023 przez bercik69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi