Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem 2500 fl i już 2 razy na serwisie shimano

Mam dwie sztuki fl 2500 i 4000, miałem też poprzednie generacje i fl wypada najlepiej. Jak widać jest loteria w tych czasach. Zapytam z ciekawości, co się popsuło?

Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk

Miałem 2500 fl i już 2 razy na serwisie shimano

Mam dwie sztuki fl 2500 i 4000, miałem też poprzednie generacje i fl wypada najlepiej. Jak widać jest loteria w tych czasach. Zapytam z ciekawości, co się popsuło?

Zaczął ząbkować,

Pozniej łożysko siadło, kabłąk się nie domykał (nie wiem jakim cudem, miałem wiele kołowrotków i nigdy nic takiego nie miało miejsca)

To chyba na tyle.

Na gwarancji to nie chciałem nic grzebać samemu żeby w razie W nie odmówili mi gwary gdyby znowu się rozleciał.

Po czwartej reklamacji sprzedałem go dalej.

Pierdziele taką robotę....

Może miałem wadliwy model [emoji848]

Edytowane przez Perch Strike

Ciekawe czasy nastały..

- kołowrotkiem 1000/2000 strach używać przynęt 10g żeby nie zajechać przekładni. Kijek do 10g jeszcze niedawno był uważany za UL. Znam osobiście ludzi, którzy Technium FA 1000 używali na pstrągi pod woblery i blachy, zajechanie przekładni do stanu „działa prawidłowo ale już czuć prace zajęło 4 lata orki w nurtach rzek. Inny łowił Technium 1000 FD sandacze na lekko z łodki, 5 lat zajęło mu zabicie młynka. Kolega do dziś używa Technium 2500 FD do ciężkiego opadu, dopiero rok temu stwierdził, że do kogutów 30g jednak woli casta… inny orze Wisłę Biomasterem 2500 z ostatniej serii i nie jest to tylko polowanie na klenia.

- Rozrzut jakościowy w stradicu - takich rzeczy to można spodziewać się po kolowrotkach z Ali za 200pln, jeden trafi rewelacje, drugi szrota, albo po niskiej półce Daiwy. Stradic? W epoce FJ to było raczej niespotykane.

Za chwilę będziemy mieli wpisy „jak chcesz łowić coś większego niż okonie, to tyko Penn w rozmiarze 3500”

Downsizing zakorzenił się na dobre w naszych czasach i nie koniecznie tylko w branży wędkarskiej. Czasy "poczarnuchowe" ale przed "LT" to chyba najlepszy czas w wędkarstwie jaki był.

Swój pierwszy poważny kołowrotek jaki kupiłem za małolata to był SuperGT 3000S GT-RC i to jakoś świeżo jak wyszedł. Ciągał SDR-y, obrotówki, opad 20g+, używany do trollingu czy awaryjnie do feedera. Przeżył kilka dobrych sezonów aż w końcu uległem magii Daiwy R4 i kupiłem Caldię 3000. Ta mimo dużo delikatniejszego użytkowania wytrzymała 2 lata i pokazała czym jest ząbkowanie. Potem karuzela nowych i co raz to innych kołowrotków... aż człowiek zatęsknił za tym SuperGT ???? Oczywiście co jeden to zawsze coś ????

Zakupiłem później 3x TP i mimo 3-4 lat działają jak trzeba. Teraz dołączył 4000FL Stradic bo jak to bywa w dywagacjach "nowy wypust będzie ujowy zgodnie z tradycją a FL będzie poszukiwany".

No i zgodnie z tradycją człowiek znowu uległ ????

Mam znajomka co łowi SpeedMasterem z SPRO tym czerwonym. Zestaw ma chyba z 10 lat i ten Red Arc jako tako działa a omotki już ze 3 naprawiał wraz z przelotką w dolniku. Mógłby wymienić na nowe ale twierdzi że działa to po co ma teraz "czytać te wszystkie fora i popadać w paranoję sprzętową" ????

Dla wnuka wybrałem ten model https://allegro.pl/oferta/kolowrotek-savage-gear-sg8-2500h-fd-10-1bb-6-2-1-13518551577.

Do nieco lżejszych zastosowań. Myślę, że to był dobry wybór dla małolata.

Na szczupłego wybrałbym Mu raczej https://allegro.pl/oferta/kolowrotek-ryobi-zauber-red-4000-new-11989256549

Edytowane przez popper
  • Like 2

Siemka,

chciałbym się podpytać jaki polecacie / sugerujecie zakupić kołowrotek do spinola - będę łapał przynętami do max 12 - 15 gram. (kij cw 10-30)

Jeszcze Ryobi i Red Arci są coś w ogóle warte? :-D Mam zaległości z 8 lat - a w internecie za dużo aktualnych danych odnośnie tego co jest warte obecnie uwagi nie ma.

Interesowałby mnie po dwie propozycje do kwot:

1) Około 500 zł

2) Około 1000 zł

Szukam kołowrotka dla syna na "szczupaka" :) W jego przypadku będzie to młynek do kija około 2.20 i maksymalnie 25 gram. Chciałbym się zamknąć w 400 zł. Jakieś sprawdzone propozycje?

Nowy zauber, ale ten czerwony

Wysłane z mojego ASUS_I006D przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Nie ma dobrych sklepów. Są tylko dobre egzemplarze

Wiem.

Czyli żaden sklep nie sprawdzi mi przed wysyłką?

Pisałem wiele razy w opisie do zamówienia, że mają sprawdzić i nie sprawdzili

Poza Mefistem, nie podejrzewam żeby ktoś sprawdzał kołowrotek przed wysyłką. Oczywiście, w niektórych miejscach pracują pasjonaci i kręcą testowo, ale przecież raczej najwyższą półką. Co zresztą logiczne, bo raz - pracując w takim miejscu, wolisz pomacać Stellę czy Morethana, niż jednego z 50 Legalisów czy Sahar, a dwa - wyższa półka to inny target, i sprawdzony kołowrotek to zamożny klient, który wróci. Proste, logiczne, bezlitosne.

Mefisto,Fishing Mart, Raven........trochę tego było i zawsze ok.

Może oczekujesz od Fuego pracy Exista?

Nie, ale luz na przekładni jak w zauberze po 5 latach sandaczowania?

Siemka,

chciałbym się podpytać jaki polecacie / sugerujecie zakupić kołowrotek do spinola - będę łapał przynętami do max 12 - 15 gram. (kij cw 10-30)

Jeszcze Ryobi i Red Arci są coś w ogóle warte? :-D Mam zaległości z 8 lat - a w internecie za dużo aktualnych danych odnośnie tego co jest warte obecnie uwagi nie ma.

Interesowałby mnie po dwie propozycje do kwot:

1) Około 500 zł

2) Około 1000 zł

Podbijam - ktoś coś doradzi?