Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Na Alixpress są od jakiegoś czasu wersje z płytkimi szpulami. Przynajmniej Daiwa Regal LT. W Polsce mogą nie być dostępne, np. ja mam Regala 2500 z wysokim przełożeniem 6.2:1, którego nie ma na rynku krajowym. Nie patrz też na to, że ma być super mały bo to nie ma sensu. Przy normalnym przełożeniu 5.0-5.2 itp. nakręcisz się nim na śmierć wybierając nadmiar linki. Rozmiar 2500 Regala waży tylko 210g. Mam go przy patyku do 6g, a wziąłbym drugi raz rozmiar 2500 lub nawet 3000.m (to tylko 5g więcej) , tyle, że z niskim przełożeniem. To jest ważne z tego względu, że nie możesz takim młynkiem kręcić w normalnym tempie, zamiast na siłę wolniej.

Regal LT 2500 tez fajna opcja do kija z max cw 10-12g, tyle, ze przy obecnych cenach Excelera LT raczej słabo opłacalna.

Przecież jest banalny sposób na nawinięcie pełnej szpuli. Nawijasz główna jako pierwszą, później podkład do pełna. Raczej każdy z nas ma więcej niż jeden kołowrotek /szpule- więc dalej podkład owijasz na inny młynek, szpule, następnie na co innego główną linke i powtarzasz w odwrotnej kolejności...Tym sposobem nie trzeba szukać redukcji, czy płytkich szpul.

Dzięki, uratowałeś mi życie. Tym sposobem... Edytowane przez Biesan

Przecież jest banalny sposób na nawinięcie pełnej szpuli. Nawijasz główna jako pierwszą, później podkład do pełna. Raczej każdy z nas ma więcej niż jeden kołowrotek /szpule- więc dalej podkład owijasz na inny młynek, szpule, następnie na co innego główną linke i powtarzasz w odwrotnej kolejności...Tym sposobem nie trzeba szukać redukcji, czy płytkich szpul.

Więc potrzebujesz 3 szpul łącznie do tej operacji. Jako że słabo mi wyobraźnia działa - nie uzyskamy przy okazji efektu dodatkowego skręcenia linki?

Więc potrzebujesz 3 szpul łącznie do tej operacji. Jako że słabo mi wyobraźnia działa - nie uzyskamy przy okazji efektu dodatkowego skręcenia linki?

Znając życie przeciętny forumowicz ma szpul w szufladach ze 20 jak nie lepiej od wszelkich młynków.

Odwieczny podkład zawsze załatwia sprawę, ale jak ktoś chce się bawić w jakieś reduktory to jego sprawa . Dawali coś takiego do Biomasterów FB w zestawie a i tak tego nie używam bo wolę idealnie dać z podkładem .

Pytanie na czasie to jeszcze co wypada lepiej wagowo - reduktor czy podkład ?

@Andżej

Tak, 3 szpule. No ale raczej każdy z nas ma "parę kołowrotków". Jeżeli nie, owinąć ręcznie na pustą szpulje po jakiejś zylce, plecionce. 5 minut zabawy a masz pewność, że będziesz miał pełna szpule linki na młynku.

Co do skręcania, ja problemu nie zauważyłem.

Boshe … nawijanie żyłek. Nawijać, odwijac … przewijać i z kołowrotka na kołowrotek skręcać plecionki.

Ja używam kalkulatora: https://kalkulator-zylek.pl.tl/

Działa świetnie pod dwoma warunkami:

1. Wpisując przecinek … trzeba wpisać kropkę  :lol:

2. Dobrze liczy drogie plecionki. Tanie podkłady zazwyczaj są grubsze niz deklarowana grubość. Ale ja sobie wypraktykowałem, że biorę nawój kołowrotka np 87cm/obrót i nie koryguję o to, ze szpula pusta nawija na początku mniej - to akurat koryguje „grubszość” taniej plecionki.

Jesli sie jednak uparcie pomylę. Zazwyczaj za dużo. Odwijam docelówkę i robię korektę. Raz. Nie kołowrotkami trzema bo skręcają plecionkę. Tylko szpulka duża od plecionki na ośce z czegokolwiek (ja mam drewnianą) owiniętej taśmą na gada, żeby się szpulka nie kręciła na ośce. I nie ręcami! :D Ośka do wkrętarki i zamiast 10min, 30 sekund i nawinięte. Po korekcie podkładu ośka miedzy stopy i napięcie przy nawijaniu regulowane idealnie. Ta sama ośka służy do nowych szpulek. Zero skręcania i innych wad.

Edytowane przez Qh_
  • Like 1

Szukam kołowrotka dla młodego, prezent urodzinowy.

Kołowrotek na szczupaki, kij 10-30 gr, przynęty w tym przedziale wagowym czyli standardowo, gumy 10-14cm, woblery, obrotówki itd.

Zastanawiam się między:

Daiwa Exceler LT 4000 C-P  4,8:1 75cm 235gr

Shimano Nasci FC 4000  4,7:1 75cm 285gr

Penn Battle 3  2500  6,2:1  84cm   275gr

Najbardziej skłaniam się ku Penn Battle, ktoś coś doradzi?

Edytowane przez Biesan

Ciężki wybór, Battle fajny ale moim zdaniem nawój 84cm to za dużo typowo na szczupaka. Nasci i Exceler to z kolei takie trochę plastikowe zabawki i wydaje mi się, że głęboko pracujące gumy rzędu 14-15cm, to może być dla nich za dużo, aczkolwiek nie miałem styczności z rozmiarami 4000.

Edytowane przez PatLove
  • Like 1

Kołowrotek na szczupaki, kij 10-30 gr, przynęty w tym przedziale wagowym czyli standardowo, gumy 10-14cm, woblery, obrotówki itd.

Zastanawiam się między:

Daiwa Exceler LT 4000 C-P 4,8:1 75cm 235gr

Shimano Nasci FC 4000 4,7:1 75cm 285gr

Penn Battle 3 2500 6,2:1 84cm 275gr

Najbardziej skłaniam się ku Penn Battle, ktoś coś doradzi?

Kolega w tym roku na jesiennym, dwutygodniowym wyjeździe awaryjnie zamówił daiwe fuego 4000 cp. Byliśmy pod wrażeniem tego kolowrotka. 9 pełnych dni rano i wieczorem gumy 12-15cm nie zrobiły na nim wrażenia. Exceler to to samo, minus magseal. Spokojnie da radę i to nie jeden sezon.

Z głową jak wszystko oczywiście

Edytowane przez Marcipas
  • Like 1

Zdaję sobie sprawę że exceler w porównaniu do penna wygląda jak zabawka, mam prorexa VLT i ledwo zipie przy woblerach 4cm sdr. Na plus waga i niskie przełożenie. Z drugiej strony te 30gr to raczej górna na granica, biorę też pod uwagę samo traktowanie sprzętu, do tej pory łowił moimi kołowrotkami ale patrząc jak mój twin power leży rzucony w piachu stwierdziłem że lepiej niech katuje swój sprzęt a że ma niedługo urodziny to chcę upiec dwie pieczenie na jednym ogniu :) w każdym bądź razie to maks jeżeli chodzi o przedział cenowy więc wielkiego wyboru nie ma. Chyba że stary Zauber i niech się dzieje co chce :)

Miałem sie nie odzywać, ale jak przeczytałem o tym piachu …

Bym mu kupił max SG8 4000. Można wyrwać nowy poniżej 300pln. A na początku kosztowały ponad 500. Ładny, bardzo przyzwoity, lekki coś ok 250g, mocny hamulec. Dwie szpulki.

Sam mam kilka (a nie rzucam niczego w piach) mam tez TP i Vanquisha na łódkę. Ale do auta w bagażnik właśnie SG. Katowałem je dwa sezony na wszystkim co popadło i nie padły. Jeden, zanim nabyłem Penna, walczył przy kiju do 110g z większymi przynętami na plecionce 2,0 i dał radę pare wyjazdów.

I w ogóle jestem stary, mam stare zasady np. najpierw zasłóż, potem nagroda. Oj rozpuszczamy te nasze dzieciaki … a potem wszyscy zdziwieni, że niczego nie szanują. Pokolenie klikam i mam.

Edytowane przez Qh_

Miałem sie nie odzywać, ale jak przeczytałem o tym piachu …

Bym mu kupił max SG8 4000. Można wyrwać nowy poniżej 300pln. A na początku kosztowały ponad 500. Ładny, bardzo przyzwoity, lekki coś ok 250g, mocny hamulec. Dwie szpulki.

Sam mam kilka (a nie rzucam niczego w piach) mam tez TP i Vanquisha na łódkę. Ale do auta w bagażnik właśnie SG. Katowałem je dwa sezony na wszystkim co popadło i nie padły. Jeden, zanim nabyłem Penna, walczył przy kiju do 110g z większymi przynętami na plecionce 2,0 i dał radę pare wyjazdów.

I w ogóle jestem stary, mam stare zasady np. najpierw zasłóż, potem nagroda. Oj rozpuszczamy te nasze dzieciaki … a potem wszyscy zdziwieni, że niczego nie szanują. Pokolenie klikam i mam.

Ale mowa jest o koledze…

Koledze? Młody? Może pan młody?  :blink: 

Jak ja nie pasuje do dzisiejszych czasów … aż się boleje zadać pytanie do czego więc ten kołowrotek ma służyć?  :blink: 

:D

Jak zwał tak zwał, dziecko, kolega, młody czy partner. Zasady dotyczą wszystkich i podtrzymuje to co napisałem w całej rozciągłości.  

Edytowane przez Qh_