Yanari Opublikowano 12 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2024 Proszę o radę. Szukam kołowrotka na klenie/jazie na Odrze. Kwota do 1200zł. Wstępnie myślałem o shimano vanquish 2500s. Prosze o opinie i rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 12 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2024 (edytowane) Jak do długiego kija to i TP nie będzie błędem. 215 gr to nadal lekko, a moc pozwala bardzo komfortowo łowić woblerami w nurcie. Czasem się trafią okazja i w podanej cenie lub tylko nieco wiecej coś może wpaść.W mojej opini maksymalnie odchudzone kolowrotki pokroju vanford/vanquish/cardiff etc jakoś mniej przystają do mocniej pracującego wobka prowadzonego pod prąd. Nowy będzie ok, ale szybciej odczujemy zużycie. Edytowane 12 Stycznia 2024 przez J-O-K-E-R 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinb11 Opublikowano 25 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2024 Witam, Poszukuję budżetowego kołowrotka do mojej pierwszej sandaczowej wędki Robinson Zander Spin 8-38g 228cm, tak max do 250zł coś się znajdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin70 Opublikowano 25 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2024 Może Robinson Harami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziad Wodny Opublikowano 25 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2024 Odradzam Yoshida. Co może odpaść (sprężyna terkotki, zaczep na linkę na szpuli) to odpadnie prawie od razu. Rolka kabłąka wyżłobiona przez plecionkę w ciągu dwóch miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 26 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2024 Tak do kilku postów powyżej:1. Mam dwa identyczne kołowrotki z przełożeniem 5,1 i 6,1 (czy jakoś tak) założenie było jeden zwykły, szybszy na bolenie. A wyszło jak zwykle że łowiłem jak popadło obydwoma na raz. I po prostu jednym kręciłem szybciej a drugim wolniej. Nie widzę różnicy w zużyciu a to były akurat SG8. Więc nic nadzwyczajnego.2. Marcin - za 250PLN to ja bym Ci właśnie polecił SG6 lub SG8 - przyzwoite kołowrotki za śmieszne pieniądze. Żeby uciąć dyskusje mam też TP i Vanquisha więc porównanie. I oczywiście różnica jest, ale dalej łowię i na tamte i ta różnica nie jest aż tak duża. Jak np różnica w cenie 3. Vanquish na klenie w Odrze. Sam używam. Nie widzę problemu. Również na większe woblery. Zawsze się też przyłowi jakiś 70 bolek czy zębaty ... i też nic się nie dzieje. Ten kołowrotek jest lekki ale przekładnię ma mocną. Ale fakt dziś kupiłbym po prostu TP 2500 bo ta lekkość nawet na UL jest już na wyrost. Miałem wcześniej przy sky dreamie SG6 2500 chyba 220g i też było spoko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olsztynteam Opublikowano 28 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2024 Cześć , potrzebny kołowrotek do krótkiej lekkiej wędki 12LB do 20g całkowitej masy przynety . Wybór pomiędzy : Daiwa bg mq 2500 Daiwa caldia lt mq 2500Daiwa lexa 23 LT 2500 , czy ktoś potrafi wskazać jakieś za i przeciw i który z nich będzie odpowiedni? Łowienie raczej na małe gumki na główkach do 15g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 28 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2024 Nie chcąc zakładać nowego tematu, pytam tutaj: miał ktoś w ręku kołowrotek Savage Gear serii SGS6, SGS8, SGS10 i może coś w tym temacie powiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 29 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 Chinskie buble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 29 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 (edytowane) Chinskie buble.Może coś więcej napiszesz. Widzę, że masz na ten temat wiedzę. Pytam o SGS, nie o SG.Mam od kilku lat trzy Penny Slammery produkowane w Chinach i jestem z nich bardzo zadowolony. Edytowane 29 Stycznia 2024 przez Janusszr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanari Opublikowano 1 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2024 Tak do kilku postów powyżej:1. Mam dwa identyczne kołowrotki z przełożeniem 5,1 i 6,1 (czy jakoś tak) założenie było jeden zwykły, szybszy na bolenie. A wyszło jak zwykle że łowiłem jak popadło obydwoma na raz. I po prostu jednym kręciłem szybciej a drugim wolniej. Nie widzę różnicy w zużyciu a to były akurat SG8. Więc nic nadzwyczajnego.2. Marcin - za 250PLN to ja bym Ci właśnie polecił SG6 lub SG8 - przyzwoite kołowrotki za śmieszne pieniądze. Żeby uciąć dyskusje mam też TP i Vanquisha więc porównanie. I oczywiście różnica jest, ale dalej łowię i na tamte i ta różnica nie jest aż tak duża. Jak np różnica w cenie 3. Vanquish na klenie w Odrze. Sam używam. Nie widzę problemu. Również na większe woblery. Zawsze się też przyłowi jakiś 70 bolek czy zębaty ... i też nic się nie dzieje. Ten kołowrotek jest lekki ale przekładnię ma mocną. Ale fakt dziś kupiłbym po prostu TP 2500 bo ta lekkość nawet na UL jest już na wyrost. Miałem wcześniej przy sky dreamie SG6 2500 chyba 220g i też było spoko.Dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się nad TP 2500SHG czy może lepiej wybrać zwykłe przełożenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 7 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2024 (edytowane) Jaki kołowrotek polecacie do wędki 275cm do 16g? Szybsza kleniówkaCena do 500zł Im więcej oglądam i czytam tym mniej wiem....Wcześniej używałem starszej ecusimy 2000, a następnie super gt 2500, ale niestety znajomy mi ją utopił...Zależy mi na w miarę lekkiej pracy, bez jakichś dużych oporów.Chciałbym także możliwie trwałą konstrukcję.Niskie przełożenie Dodam, że myślałem nad nowym zauberem rozmiar 2000 lub 3000 na przekładni ślimakowej Edytowane 7 Lutego 2024 przez Umbra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterS Opublikowano 7 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2024 Jaki kołowrotek polecacie do wędki 275cm do 16g? Szybsza kleniówkaCena do 500zł Im więcej oglądam i czytam tym mniej wiem....Wcześniej używałem starszej ecusimy 2000, a następnie super gt 2500, ale niestety znajomy mi ją utopił...Zależy mi na w miarę lekkiej pracy, bez jakichś dużych oporów.Chciałbym także możliwie trwałą konstrukcję.Niskie przełożenie Dodam, że myślałem nad nowym zauberem rozmiar 2000 lub 3000 na przekładni ślimakowejJeśli już patrzysz na Ryobi, to polecam SLAM'a w wersji Team Dragon SL.2 Używam wielkość 25 do spinngow 2,65m 3-12g i 2,75m 3-18g oraz czasem krótszych. Każda przekładnia jest ślimakowa, a tylko ta "prawdziwa" ma ślimacznicę z zębami skośnymi na krawędzi. Test TD SL.2 https://www.fors.com.pl/forum-wedkarskie/21-testy-sprzetu-wedkarskiego/117760-kolowrotek-team-dragon-sl-2-fd825i-test 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 7 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2024 Gdyby nie "Niskie przełożenie", to zaproponowałbym Daiwę Ballistic LT 2500XH. Tak się zupełnie przypadkiem składa, że mam taką (nową) na zbyciu w baaardzo okazyjnej cenie, niezbyt daleko odbiegającej od Twojego budżetu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 7 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2024 Umbra. 500 to niemało. Ultegre fc 2500 sobie kup. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matss87 Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2024 (edytowane) Panowie. Kupiłem na testy Ultegre 1000. Docelowo będzie podpięta pod kije do 2-2,5g. Awaryjnie, kołowrotek będzie mógł obsłużyć kij do 7g gdzie raczej nie przekraczam 5g masy całkowitej przynęty ? Do tej pory na kijkach do 7 i 10g miałem podpięta Ultegre 2500 lub Daiwy w tym samym rozmiarze. Edytowane 5 Marca 2024 przez Matss87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2024 Ogarnie bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matss87 Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2024 Dzięki za feedback:) jak tylko dojdzie to protestuje młynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2024 Shimano w rozmiarach 1000 i 2000, a również c2500 mają te same korpusy. Różnice są w wielkości szpulek, długości korb i tyle.W mojej ocenie shimano 1000 niespecjalnie znajduje uzasadnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matss87 Opublikowano 5 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2024 (edytowane) Szpula z 2000 podejdzie do tysiaka, ale czy z 2500 również ? Tutaj szukałem po prostu kołowrotka typowo pod XUL. Nie osiągam jakiś wielkich odległości łowienia, bardziej liczyłem na spójną pracę młynka, a że posiadam większą Ultegre zdecydowałem się na zakup tego modelu. edit szpule 1000-2000 są zamienne. Wyższe już nie są kompatybilne. Edytowane 5 Marca 2024 przez Matss87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Horvath Opublikowano 13 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2024 (edytowane) Cześć, potrzebuje pomocy, jakiś czas temu kupiłem sobie kijek Dragon Thytan 270/10-35g i chciałbym teraz dobrać kołowrotek za rozsądne pieniądze... W koszyku mam już Okume Epixor LS 40, ale po głowie chodzi mi jeszcze Ryobi Arctica 4000 pomyślałem, że może ktoś używał i podpowie, czy warto, czy powiedzmy do kwoty 300-350zł jest coś lepszego? Dodam, że kijek kupiony pod szczupaki i łowiska na których będę go używał, to: Warta, Wełna i jezioro Gackie, które jest mocno zarośnięte. Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam, Krzysztof Edytowane 13 Marca 2024 przez Horvath Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterS Opublikowano 13 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2024 Arctica 4000 w wersji CF, opisywałem kilka lat temu https://www.fors.com.pl/forum-wedkarskie/21-testy-sprzetu-wedkarskiego/117036-kolowrotek-ryobi-arctica-cf-4000-testJak kolorystycznie nie odpowiada to jest teraz cała czarna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2024 Panowie, potrzebuję kupić 12sztuk kołowrotków 3000 i 4000 do spiningu, dla młodych adeptów wędkarstwa. Taka mała szkółka. Czy jest ktoś z Was w stanie, polecić coś rozsądnego z ali... niedrogiego. Najlepiej okolice 100zł sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2024 Jak dla młodych i mają kręcić to omijaj alli. Kup coś w miarę sprawdzonego i masz dwa lata gwarancji, a jak weźmiesz na firmę to rok. Przy 12 sztukach jak pogadasz z jakimś sklepem internetowym to jeszcze niezłą zniżkę dostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 17 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2024 (edytowane) Opss to droższe???? Edytowane 17 Marca 2024 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi