Darek_W Opublikowano 16 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2024 No wiem, tylko to by dowodziło że są dziury w procesie produkcyjnym albo na kontroli dostaw, albo na komponentach produkowanych lokalnie bądź na samym montażu. Spędziłem w motoryzacji ponad 20 lat gdzie w tym samym zakładzie powstawały komponenty do Dacia i Rolls Royce i zwyczajnie albo coś działa albo nie… To co chce przez to powiedzieć to że z takiej fabryki gdzie nie ma kontroli buble będą płynąć cały czas a zakładam że to czołowy producent który dba o renomę.Ale spierać się nie mam zamiaru bo azjatyckiego rynku nie znam więc się nie wypowiadam dalej równie dobrze możesz mieć 100% rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 17 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2024 Ok, tylko idąc tropem twojego rozumowania „albo coś działa, albo nie”, różnica między np Daiwa Ninja a Daiwa Caldia powinna być wyłącznie w trwałości - przy identycznej kulturze pracy nowego, pogarszającej się szybciej w tanim, a wolniej w drogim produkcie. I nie powinno być w ogóle wadliwych egzemplarzy ani nieudanych modeli. A przecież w motoryzacji też mamy przykłady modeli, które słyną z awaryjności i wad, tyle że kołowrotek wędkarski jest prostszy konstrukcyjnie niż układ regulacji lusterek w samochodzie. Skądś biorą się w sprzedaży egzemplarze wadliwe. Jeśli to jest jeden na milion - to statystyka. Jeśli to jest jeden na sto to albo leży kontrola jakości, albo sam projekt techniczny ma „potencjał wadliwości”.I tak cieszmy się, że Renault nie produkuje kołowrotków 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 17 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2024 (edytowane) Cześć, wydaje mi się, że to przebiega jeszcze trochę inaczej. Kupiłem w tym roku dwa kołowrotki do okoniwki, Kingdom Tegmen i Histar Aurora. Oba dość drogie, w szczególności Tegmen, bo w tym czasie kosztował ponad 400zł i był mocno promowany. Oba młynki kupiłem nie od producentów, którzy mają swoje oferty na Ali, tylko od niezwiązanych z markami sprzedawców. Zapłaciłem poniżej połowy ich cen u producentów, za Airorę chyba nawet 1/3 ceny. Młynki zapakowane w oryginalne opakowania, wszystko cacy, do czasu zakręcenia korbą. Tegmen był rozczarowujący, natomiast Aurora mieliła żwir, jak dojechany Golden z bazaru. To była totalna porażka, ale skoro już wziąłem oba to rozkręciłem, wyczyściłem i nasmarowałem. Jeden i drugi kołowrotek zaczęły pracować płynnie. Może bez szału i urywania dupy, ale to bardziej dlatego, że ja nie jestem wirtuozem serwisu. Pracują przyjemnie i dobrze mi się nimi łowi. Tak więc mam podejrzenie, że kontrola jakości była w obu fabrykach i w obu moje egzemplarze trafiły na pole odkładcze z napisem "PROMOCJA". Jestem pewien, że technolodzy produkcji w obu zakładach policzyli koszty rozkręcania śrubek i wyszło nieopłacalnie. Z resztą któryś z młynków miał chyba podklejoną nalepkę QC. Jeśli chodzi o Daiwę, to mam z Ali dwa Regale w opcjach niedostępnych u nas (2500CXH, 2500S). Wybierałem możliwie najtańsze oferty ALE tylko spośród ofert, gdzie wybór modeli był najszerszy, bo wtedy wiem, że to nie promocyjny desant artykułów drugiej świeżości. Edytowane 17 Czerwca 2024 przez Hesher 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 17 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2024 (edytowane) Trochę chyba wątek zaśmiecamy https://youtu.be/Fz4Kem-hXPU?si=WXK4YopF6Mjn-5iz Edytowane 17 Czerwca 2024 przez Darek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 25 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2024 (edytowane) Chciałbym zmieścić się w +/- 4 stowkach Do UL w tym budżecie brałbym coś z Daiwy. Mam Ninja LT 1000 model 2023, jako zapasowy, trochę nim łowiłem żeby sprawdzić póki jest gwarancja, i złego słowa nie powiem. Za te pieniądze sztos. Podejrzewam że Exceler czy Fuego są jeszcze lepsze a mieszczą się w budżecie, ale w ręce nie miałem. (...)Ninja to dobry wybór, choć konstrukcyjnie z nieco wyższej półki jest https://allegro.pl/oferta/kolowrotek-daiwa-23-fuego-lt-1000d-6bb-1rb-15145709511. Moja Pani używa go od trzech sezonów z kijkiem 1-6g od Kamila. W tym zestawie funkcjonuje bez zastrzeżeń. Edytowane 25 Czerwca 2024 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky_69 Opublikowano 8 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2024 Cześć, nie chce zakładać nowego wątku, zakupiłem ostatnio nowego Sustaina FJ C3000 - mam pytanie odnośnie kabłąka. Mianowicie, czy trzeba zamykać go ręcznie? Nie ma on automatycznego zamykania przez ruch korby? Pytam ponieważ nie mogę doszukać się tego w specyfikacji i w zasadzie mi to nie przeszkadza, ale jeżeli powinien się zamykać w automacie to odsyłam na gwarancje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 8 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2024 4.05 w filmie gość zamyka automatycznie to chyba ma https://youtu.be/jW2dTEm4YME?si=3i3q6Gh0pSFBw0md Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky_69 Opublikowano 8 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2024 4.05 w filmie gość zamyka automatycznie to chyba ma https://youtu.be/jW2dTEm4YME?si=3i3q6Gh0pSFBw0md Na filmie jest model 2500, ja mam 3000 - na przyklad w Penn Slammer w małych rozmiarach jest automat, a od 4000 recznie trzeba zamykać, więc akurat w tym przypadku rozmiar ma znaczenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 8 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2024 No tych filmów jest sporo, w wyszukiwanie wpisałem 3000. Ale czy przypadkiem oznaczenie C to nie znaczy compact i nie jest to samo body co w 2500? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky_69 Opublikowano 8 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2024 No tych filmów jest sporo, w wyszukiwanie wpisałem 3000. Ale czy przypadkiem oznaczenie C to nie znaczy compact i nie jest to samo body co w 2500? Body tak, nie wiem jak z rotorem ale juz znalazlem odpowiedz, powinien zamykac sie w automacie: https://www.youtube.com/watch?v=YAq-3ZvJB7k&t=117s (1:53) Leci na gwarancje, dobrze ze jutro zaczynam urlop...piekny jest ten swiat. No nic, zaloze Penna Slammera 2500DX na ten czas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 8 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2024 Tak myślałem że to dość mały rozmiar i powinien. Bieda ze przed urlopem … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniolo87 Opublikowano 14 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2024 Używa ktoś Kołowrotek Daiwa 20 Fuego LT 5000-C. Zastanawiam się nad tym młynkiem,do ciężkiego łowienia. Duże gumy,jerki,tak do 140 gr .jak myślicie wytrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 14 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2024 Wytrzyma.Pytanie jak długo.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 14 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2024 Używa ktoś Kołowrotek Daiwa 20 Fuego LT 5000-C. Zastanawiam się nad tym młynkiem,do ciężkiego łowienia. Duże gumy,jerki,tak do 140 gr .jak myślicie wytrzyma?Przy wędce do 80g mam Daiwe BG 4000, przy takiej do 56 Fin-Nor LT40, do 45g Slammera, w drugiej do 45 BG MQ 4000. Może przesadzam ale 140g to już takie morskie wagi i chyba mocny kołowrotek jest potrzebny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniolo87 Opublikowano 14 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2024 Przy wędce do 80g mam Daiwe BG 4000, przy takiej do 56 Fin-Nor LT40, do 45g Slammera, w drugiej do 45 BG MQ 4000. Może przesadzam ale 140g to już takie morskie wagi i chyba mocny kołowrotek jest potrzebny mam slamera, fajny kołowrotek.tzn wytrzymały, któryś sezon go katuje i nic mu Nie ma, drażnią jedynie Brody które potrafi Robić i waga ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krasina Opublikowano 28 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2024 Cześć potrzebuje porady co do kołowrotka typowo do trociowania, czyli pod stosunkowo lekkie przynęty (wobki i obrotówki) stawiające duży opór podczas ściągania, stąd przełożenie najchętniej poniżej 5. Rozważam: Daiwa GS 3000 LTD, Daiwa Caldia 4000, Daiwa BG3000. Nad czym jeszcze warto pomyśleć? Wiem, że Penn byłby sensowny pod kątem trwałości ale przez wagę odpada - ciężko łowić ciężkim zestawem powyżej 3-4h. Coś od Shimano? Nasci? Stradic? Nie zależy mi na super maślanej pracy, jedyne co mnie strasznie irytuje to przeskakiwanie i przycinanie kołowrotka. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 28 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2024 (edytowane) Albo dość drogo albo ciężko według mnie. Jak technologicznie młynek lekki a wytrzymały to będzie kosztował. A do ilu gram dopuszczasz masę kołowrotka?tak myślę że ten twój pomysł że Stradic’iem to wcale niezły. Bardzo fajny kołowrotek w jeszcze dość rozsądnych pieniądzach. A Penn’y to chyba raczej wysokie przełożenia mają.. chyba że jakieś morskie rozmiary Edytowane 28 Lipca 2024 przez Darek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 29 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2024 Penn Spinfisher 2500 waży 310g, przełożenie owszem 6,2:1 tyle że w przypadku Spinfishera to naprawdę nie ma znaczenia dla mocy przekładni i łatwości startu, natomiast wysokie przełożenie może się przydać przy ściąganiu przynęt z nurtem rzeki. Żadne zacinanie nie wchodzi w grę przy tych konstrukcjach, jedynie czasem czuć jak pracuje system posuwu szpuli. W pennach masz duży wybór modeli, ale osobiście znam tylko Spinfishera, więc nie wypowiem się o jakości i trwałości takich jak Fierce, czy Sargus. Daiwa BG którą wymieniłeś też jest dobrym wyborem, i kultura pracy wyższa niż w pennach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 29 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2024 Daiwa BG3000 moim zdaniem będzie za duża, wybrałbym 2.5k, w hamulcu to tylko 1kg mniej, a poza tym można go apgrejdować węglem. Pamiętajcie, że seria BG jest o pół oczka większa niż reszta oferty Daiwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krasina Opublikowano 30 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2024 Dzięki za odpowiedzi Chciałbym zejść poniżej 300g stąd Penn raczej odpada, zwłaszcza jeśli Daiwa BG 2500 byłaby podobnie wytrzymała, jest na to szansa? Co to znaczy upgrejdować węglem? Są jakieś części z włókna węglowego? Jeśli tak to jakie i gdzie można je dostać? Czyli generalnie nie warto dopłacać do Caldii względem BG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 30 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2024 Caldia i BG to różne konstrukcje.Mam klon Caldii 4k z kompaktowym body, na Wiśle daje radę ale nie oram nim przynętami stawiającymi duży opór, myślę, że bym go dojechał w ten sposób. BG to czołg, mam BG 200 i właśnie zamierzam z czasem wyposażyć ją w węglowe podkładki żeby zwiększyć opór hamulca, bo ten młynek może znacznie więcej niż w firmowej konfiguracji. Plus zmiana rolki na łożyskowaną. Warto zrobić mu tuning i trochę doonwestować. Póki co śmiga z nową korbą od Fuego i power knobem na dwóch łożyskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 30 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2024 (edytowane) Gdzieś czytałem porównania z Twin Powerem, może po zmianie ww. komponentów... Kultura pracy jest wysoka, z tego co pamiętam, do równego nawoju dokładałem jedną czy dwie podkładki regulacyjne pod szpulą i jest cacy. Edytowane 30 Lipca 2024 przez Hesher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz1990 Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Szukam kołowrotka na rzekę głownie pod szczupaki i bolenie . Myślałem o Shimano Twinpower lub Stella w rozmiarze c5000xg . Może ktoś ma doświadczenie jak sprawdza się młynek z takim przełożeniem głównie pod gumy i przynęty które nie stawiają dużego oporu w nurcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 13 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2024 (edytowane) Szukam czegos co podola wirowkom typu Aglia 3 oraz malym woblerkom trociowym. Bede lowil male trotki (takie do 70 cm max) i pstragi. Przynety prowadzone glownie po skosie. Te ktore podalem to taki max od swieta. Normalnie to Aglia 1 lub 2 oraz 5 cm Invader czy 5-7 minnow. Chcialbym sprawdzic kolowrotki z szybsza przekladnia czyli takie zwijajace 80+ cm.Rozwazam an ta chwile: - Luvias LT 2500XH- Theory 17 2500H Dziekuje Edytowane 13 Sierpnia 2024 przez Luckyguliver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luckyguliver Opublikowano 13 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2024 Szukam czegos co podola wirowkom typu Aglia 3 oraz malym woblerkom trociowym. Bede lowil male trotki (takie do 70 cm max) i pstragi. Przynety prowadzone glownie po skosie. Te ktore podalem to taki max od swieta. Normalnie to Aglia 1 lub 2 oraz 5 cm Invader czy 5-7 minnow. Chcialbym sprawdzic kolowrotki z szybsza przekladnia czyli takie zwijajace 80+ cm.Rozwazam an ta chwile: - Luvias LT 2500XH- Theory 17 2500H Dziekuje A poprosze jeszcze dodac do tej listy Vanquish 12 2500HGS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi