Darek_W Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 Podepnę się pod temat. Do Westina W4 poweshad 30-90g 240cm. Penn battle IV. Tylko teraz 4000 czy 5000?Przy takiej wędce mam Daiwe BG 4000 ona waży 405g a ten Penn 5000 to już 533g - a to do łowienia z ręki czy trol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny01 Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 Przy takiej wędce mam Daiwe BG 4000 ona waży 405g a ten Penn 5000 to już 533g - a to do łowienia z ręki czy trol?Głównie z łapy dlatego wydaje mi się, że chyba lepiej skłonić się w kierunku 4000 (343g). Nie wiem tylko jak będzie się miał do tego przedziału wagi przynęt. Ciężkie są fakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 Do takich zadań mam właśnie BG trochę lżej Fin-Nor LT40, Slammera 360. Battle IV nie znam, ciężko mi powiedzieć. No i dzisiaj do takich kotletów wybrałbym casta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny01 Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 Do takich zadań mam właśnie BG trochę lżej Fin-Nor LT40, Slammera 360. Battle IV nie znam, ciężko mi powiedzieć. No i dzisiaj do takich kotletów wybrałbym castaPolecali mi również slammera IV 4500. Może on by zagrał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 One są zajebiste! I chyba bardziej ten bym wybrał - ale też go nie miałem. Może ktoś podpowie co ma albo miał. Jednego czego może trochę w tych nowych Pennach nie lubię to wszystkie są z przełożeniem 6.2 i wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny01 Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2024 One są zajebiste! I chyba bardziej ten bym wybrał - ale też go nie miałem. Może ktoś podpowie co ma albo miał. Jednego czego może trochę w tych nowych Pennach nie lubię to wszystkie są z przełożeniem 6.2 i wyżej.Dokładnie. Przełożenie jest mi trochę w niesmak, ale już słyszałem nie raz pochlebne opinie odnośnie slammerów. Myślę że ,da się przyzwyczaić do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszczynski.bp Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2024 (edytowane) Używa kroś Penn Spinfisher vii w rozmiarze 2500? Szukam kołowrotka pod jesienne łowienie na większych rzekach. Główki max 25g. Chcę go podpiąć do Batsona rx7 ist1085f. W Slammerze miałem kiedyś problem, że stopka kołowrotka nie wchodziła w uchyt, tu jest poodnie? Jest grubsza niż w np. Shimamo? Edytowane 16 Listopada 2024 przez leszczynski.bp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2024 Ja go oglądałem tego Slammera Classic i wydaje mi się że stopka dalej jest spora chociaż zmieniona względem poprzednika i troszkę delikatniejsza - swojego tego starego piłowałem żeby wszedł w uchwyt więc doskonale wiem o czym mówisz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszczynski.bp Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2024 U mnie Slammer 260 nie pasował do wszystkich wędek;) Oddałem Tacie i on podpiął pod SG MPP do 60 g chyba i już kilka lat go katuje. Duże blachy, trolling sdrami i jest nie do zajechania:) na ten moment:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granvorka Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2024 Cześć Kochani, szybkie pytanko. Do ES70MF2 i smukłych gum na główkach 12-18g i czasami jakiegoś drop shota z ciężarkiem do 20g wziąć lepiej Vanquisha 3000 czy Twin Powera 3000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2024 Weź TP hybrydę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lyha Opublikowano 16 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2024 (edytowane) Cześć Kochani, szybkie pytanko. Do ES70MF2 i smukłych gum na główkach 12-18g i czasami jakiegoś drop shota z ciężarkiem do 20g wziąć lepiej Vanquisha 3000 czy Twin Powera 3000? Do podbijania 18g ołowiu to już raczej twinek 3000. Tegoroczny wypust wydaje się dość mocną konstrukcją. Edytowane 16 Listopada 2024 przez lyha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2024 Do podbijania 18g ołowiu to już raczej twinek 3000. Tegoroczny wypust wydaje się dość mocną konstrukcją.Jedno „ ale”, w modelu twin power, nie ma modelu 3000.Są c3000, z mechanizmem od 2500 i szpulą od 3000 lub właśnie hybryda 3000mhg, z napędem od 4000 i szpulą od 2500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granvorka Opublikowano 20 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2024 Wziąłem Twin Powera C3000, zobaczymy ile czasu wytrzyma. Kijek jest leciutki i zależy mi żeby młynek do niego pasował, a niestety zakochany jestem w shimaniakach, do daiwy nie mogę się przekonać. Swoją drogą uważam, że brakuje na rynku mniejszych lżejszych mocniejszych kołowrotków. Podobny dylemat miałem z doborem kołowrotka do ES70MHF2. Wędka jest krótka i lekka, ale łowię nią przynętami do 40g i tu wybór padł na twin powera 4000 PG. Kołowrotek działa i sprawuje się pięknie, ale jakoś tak czasami wydaje mi się duży. Swoją drogą zastanawiam się czy wiekszość ludzi nie przesadza z opiniami, że 15g przynęta do za dużo na kołowrotek rozmiaru 2500. Znam wielu szczecińskich łowców, którzy do króciaków Legend Xtreme mają podpięte stelle, vanquishe itp. w rozmiarze 2500 i łowią tym na 40g główki. Nie spotkałem opinii żeby komuś coś się zepsuło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 20 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2024 (edytowane) To chyba tylko legendy. W Mefisto masz promke na certate 2500 '19. Kup i bądź zadowolony. Kultura pracy lepsza niż w Stelli a wytrzymałość wg rankingów a nie wg podań lepsza niż w TP. Jesteś ze Szczecina to zapraszam. Pokręcisz sobie czteroletnią ceratką po jednym serwisie i ocenisz sam czy warto. Naprawdę szczerze polecam Edytowane 20 Listopada 2024 przez Pescador de caña 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 20 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2024 Do tej mojej Certate 5000 miesiąc temu dokupiłem 3000 i to jest jeszcze bardziej zajebisty młynek. Chodzi mi że waga 225g a przekładnia jak w sporej wielkości kołowrotku. Ciekawy tylko jestem ile mi te Certate wytrzymają na Wiśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 20 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2024 To chyba tylko legendy. W Mefisto masz promke na certate 2500 '19. Kup i bądź zadowolony. Kultura pracy lepsza niż w Stelli a wytrzymałość wg rankingów a nie wg podań lepsza niż w TP. Jesteś ze Szczecina to zapraszam. Pokręcisz sobie czteroletnią ceratką po jednym serwisie i ocenisz sam czy warto. Naprawdę szczerze polecamCertate 19 lub najnowsze jest bardzo dobrym kierunkiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcipas Opublikowano 20 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2024 Do tej mojej Certate 5000 miesiąc temu dokupiłem 3000 i to jest jeszcze bardziej zajebisty młynek. Chodzi mi że waga 225g a przekładnia jak w sporej wielkości kołowrotku. Ciekawy tylko jestem ile mi te Certate wytrzymają na Wiśle.Mam taki sam zestaw i chyba zabiorę go ze sobą ⚰️???????? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 22 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2024 Używa kroś Penn Spinfisher vii w rozmiarze 2500? Szukam kołowrotka pod jesienne łowienie na większych rzekach. Główki max 25g. Chcę go podpiąć do Batsona rx7 ist1085f. W Slammerze miałem kiedyś problem, że stopka kołowrotka nie wchodziła w uchyt, tu jest poodnie? Jest grubsza niż w np. Shimamo?Mam VII 4500 i stopka normalna. Wszędzie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny01 Opublikowano 7 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2024 Cześć wszystkimJaki młynek polecacie do sg4 251 do 14g pod pstrągi? Jeden do 500 zł, a drugi obojętnie. Stawiam pierwsze kroki w pstrągach i nie chcę chyba kupować od razu najdroższego sprzętu, ale znając życie później mogę żałować, że nie dopłaciłem paru złotych za jakość. Stąd prośba o dwa kołowrotki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 7 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2024 Shimano Sahara, jak by trafił na promocję to może Ultegra, Daiwa Legalis lub Exceler. Dobrze by na pstrągach nawijał tak od 70++cm bo jak się łowi z nurtem dobrze moc nadarzyć kręcić. Nie musi być wysokie przełożenie byle szpula 2500-3000 była wtedy te 75cm zrobi. Fajnie jakby zbijak dlugo był sprawny. Bo czasami naprawdę nie ma kiedy ręką zbijać, trzeba korba bo trudna pozycja rzutowa lub sytuacja wymaga szybkiej animacji przynęty zaraz po wpadnięciu do wody. Łowię wiele lat, najszybciej pada mi zbijak, bo wiadomo że mechanizm wytrzyma niemal w każdym kołowrotku. Pstrągowanie to rzucanie głównie 1-5g, więc żadnego chyba nie pokona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 7 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2024 (edytowane) No właśnie tak nie bardzo rozumiem sg4 i to do 14g na pstrągi … Chyba że na Alaskę Kolego sg4 to dość sztywniak jest. A do 14g obsługują spokojnie 25g. Nie wiem czy to najlepszy wybór na pstrągi …Cos bardziej spolegliwego i delikatnego by sie przydało. Z SG to tak raczej Parabellum albo sg2 i to tak max do 7g (spokojnie obsłuży więcej) A jak juz lubisz SG to możesz z kołowrotka tańszego kupić sg8 i będziesz miał dwie szpule na plecionkę i żyłkę. Edytowane 7 Grudnia 2024 przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny01 Opublikowano 7 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2024 No właśnie tak nie bardzo rozumiem sg4 i to do 14g na pstrągi … Chyba że na Alaskę Kolego sg4 to dość sztywniak jest. A do 14g obsługują spokojnie 25g. Nie wiem czy to najlepszy wybór na pstrągi …Cos bardziej spolegliwego i delikatnego by sie przydało. Z SG to tak raczej Parabellum albo sg2 i to tak max do 7g (spokojnie obsłuży więcej) A jak juz lubisz SG to możesz z kołowrotka tańszego kupić sg8 i będziesz miał dwie szpule na plecionkę i żyłkę.No ja się tylko posiłkuję informacjami z internetu. Mam sg4 do 10g 198 i kocham na to łowić garbusy z łódki. Wiem jaka to sztywna pała i uwielbiam ten kij. Świetnie przekazuje brania i wyhodowała niejednego szupaka 60+. Także uwierzyłem internetowym artykułom i wydaje mi się, że to chyba nie najgorszy wybór. Nie jestem zwolennikiem łowienia na kijaszki UL jak jest szansa na spoko rybkę. Jeżeli chodzi o młynki sg to nie jestem przekonany. Kije są na prawdę spoko, ale w kołowrotki nie wierzę aż tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 7 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2024 Łowienie Polskich pstrągów to najczęściej rzucanie woblerami 1-5g, obrotówkami 2-5g, wahadełkami 2-5g. Jigami na ultralekich główkach, robalami, Librami na głowkach 0,5-2g. Więc jeśli Twoja Pała do 14g to obsłuży to śmiało, ja brałbym ten do 10g. Jak ja zaczynałem miałem wędke 10-30g i linke 0.14 od Mikado. Po zacięciu Polskiego przeciętnego pstrąga leciał w górę 20m na drzewo. Potem niżej i niżej i niżej. Ryb mniej i mniejsze i mniej. Jeśli Twoja rzeka to nie jakaś zadrzewiona zalana Amazonka to kij do 7-10g wyciąga każdą Polską rybę. Idź, zobacz, sprawdź, samo przyjdzie co Ci pasuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny01 Opublikowano 7 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2024 Łowienie Polskich pstrągów to najczęściej rzucanie woblerami 1-5g, obrotówkami 2-5g, wahadełkami 2-5g. Jigami na ultralekich główkach, robalami, Librami na głowkach 0,5-2g. Więc jeśli Twoja Pała do 14g to obsłuży to śmiało, ja brałbym ten do 10g. Jak ja zaczynałem miałem wędke 10-30g i linke 0.14 od Mikado. Po zacięciu Polskiego przeciętnego pstrąga leciał w górę 20m na drzewo. Potem niżej i niżej i niżej. Ryb mniej i mniejsze i mniej. Jeśli Twoja rzeka to nie jakaś zadrzewiona zalana Amazonka to kij do 7-10g wyciąga każdą Polską rybę. Idź, zobacz, sprawdź, samo przyjdzie co Ci pasuje.No właśnie na moje wymarzone łowienie w małych rzeczkach to ja mam już ten kijek, ale w niej prawdopodobnie żyją jedynie bobry i może szczątkowe pozostałości kropek. Piękna rzeczka, ale raczej wyjałowiona, a ten kij, o którym mówię planuję na brdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi