Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Lub ze stajni shimano twin power 3000 mhg.

Szukaj bez litery C w nazwie (bo mają bebechy od mniejszego modelu).

Dzięki za radę muszę przejrzeć sklepy lub podjechac do jakiegoś

Wysłane z mojego SM-A356B przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Krzysztof85

Witam wszystkich szukam mocnego kolowrotka w rozmiarze 2500 a 3000 podpięty pod Sg 251 7 do 23 będę wędkował na Starorzeczu oraz jeziorze.

Gumy jakie chce stosować to Cannibal 7 a 10 cm na główkach 7 a 10 g oraz manns Predator 9 cm na podobnych główkach oraz Slider7 s i f budżetu nie podaje

Szukam sprzętu solidnego i na Kilka Sezonów

Dzięki za radę

Wysłane z mojego SM-A356B przy użyciu Tapatalka[/quote

Jak chcesz bardziej budżetowo to daiwa BG 2500/3000, ta starsza złoto czarna. Nie da zajechania.

Witam wszystkich szukam mocnego kolowrotka w rozmiarze 2500 a 3000 podpięty pod Sg 251 7 do 23 będę wędkował na Starorzeczu oraz jeziorze.

Gumy jakie chce stosować to Cannibal 7 a 10 cm na główkach 7 a 10 g oraz manns Predator 9 cm na podobnych główkach oraz Slider7 s i f budżetu nie podaje

Szukam sprzętu solidnego i na Kilka Sezonów

Dzięki za radę

Wysłane z mojego SM-A356B przy użyciu Tapatalka[/quote

Jak chcesz bardziej budżetowo to daiwa BG 2500/3000, ta starsza złoto czarna. Nie da zajechania.

Dzięki

Dzięki za radę muszę przejrzeć sklepy lub podjechac do jakiegoś

W Polsce nie znajdziesz w sklepie stacjonarnym. Prędzej tutaj kupisz „z drugiej ręki”. Lub internetowo u Mefistofishing.

To młynek na rynek w Japonii.

Edytowane przez Kokosz

W Polsce nie znajdziesz w sklepie stacjonarnym. Prędzej tutaj kupisz „z drugiej ręki”. Lub internetowo u Mefistofishing.

To młynek na rynek w Japonii.

Może i masz rację a ja ogromny dylemat ponieważ wersja C3000 to to Samo co 2500S a nie wiem czy 2500 nie zajadę i tak to jest niby lżejsze Łowienie a tu takie dylematy

Może i masz rację a ja ogromny dylemat ponieważ wersja C3000 to to Samo co 2500S a nie wiem czy 2500 nie zajadę i tak to jest niby lżejsze Łowienie a tu takie dylematy

Dlatego zaproponowałem model 3000 MHG, bez literki „C”.

Bo tu masz mechanizm od 4000, a szpulę od 2500/c3000.

I dziękuję bardzo za taką odpowiedź będzie to dla Mnie idealne rozwiązanie teraz czas na poszukanie i zakup dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam

Witam wszystkich,

Potrzebuję opinii na temat kołowrotka, który będzie trochę uniwersałem na Wisłę, mianowicie chciałbym połączyć go z wędka sg4 distance game 2,74m 10-35g oraz sg4 medium game 2,51m 14-35g. Wielkość kołowrotka myślę, że 3000 będzie odpowiednie z uwagi na redukcje wagi do zestawu. Chciałbym troszkę lżejszy zestaw niż byłoby to w przypadku wielkości kołowrotka 4000. Główkami jigowymi jakimi będę operował to min. 20g max 35g +guma. Zależy mi na pracy kołowrotka aby była płynna i cicha, no i oczywiście aby po sezonie nie był zaorany :D Dodatkowo chciałbym małe przełożenie w kołowrotku 5.1:1 takie optimum myślę. Nie za bardzo wiem co teraz na rynku jest polecane, prosiłbym o opinie jaki kołowrotek dobrać. Budżet 500 zł

Pozdrawiam 

Może określ, o jakiej wadze kołowrotka myślisz - współczesne 4000 często waży tyle, co 1000 sprzed 10 lat.

Kiedy przeczytałem że Wisła, i 35g, to przyszły mi do głowy dwa modele, mieszczą się w budżecie ale mają wysokie przełożenia. Penn Spinfisher 3500 lub Daiwa BG 3000. O ile Spinfisher nie grzeszy wysoką kulturą pracy, i ma 6.2:1, to BG pracuje gładko i płynnie i być może te 5.6:1 byłoby do przyjęcia?

Niestety wraz z tendencją do redukcji masy, obniżyły się też możliwości ciągania ciężarów przez kołowrotki.

Nadał na rynku pozostaje stara sprawdzona konstrukcja Ryobi Zauber, jakkolwiek słyszałem że nowsze wypusty już są zdecydowanie gorsze - osobiście miałem do czynienia z tymi starymi i były świetne.

Myślę, że tak max 300g. Mam spinfishera 3500 dla mnie zbyt ciężki, szukam czegoś lżejszego i lepsza kultura pracy. Mam również zaubera 3000 starsza wersję i szukał właśnie czegoś z podobna waga. Zauber pomimo swojej niezawodności trochę już jest zajeżdżony, muszę oddać go do serwisu. Co do dajwy BG sprawdzałem jej nawoj nieco ponad 90cm, myślałem o niej ale ten nawój równa się że statycznym kołowrotkiem z przełożeniem 6.2:1 dlatego odpada :(

Nadał na rynku pozostaje stara sprawdzona konstrukcja Ryobi Zauber, jakkolwiek słyszałem że nowsze wypusty już są zdecydowanie gorsze - osobiście miałem do czynienia z tymi starymi i były świetne.

Miałem stare , mam teraz jednego czerwonego 3000 - kapitalny młynek.Pewnie jak ze wszystkim w tych czasach jest to kwestia egzemplarza.

• Like 1

Jasne. Tutaj nie kwestionuje zaubera i z całym szacunkiem do ten firmy. Jednak chciałbym coś co będzie fajnie i przyjemnie kręciło i dodatkowo było wytrzymałe, ale nie będzie to Ryobi ani Penn :D

Hej ile chcesz przeznaczyć na Młynek? Jaki rozmiar

Nic lepszego niż Daiwa BG 3000 w takim razie nie kupisz - przełożenia nie czuć przy zwijaniu , zresztą wcale nie jest takie wysokie . Penn Battle ma wyższe i tam już jest to odczuwalne - szczególnie w rzece. Daiwa BG zamiata w tym przedziale cenowym - normalny kołowrotek w czasach plastikowych zabawek.

Ja bym brał GSa, to jest trochę inna linia produktowa. Te wszystkie Nasci itp. to moim zdaniem półprodukty, zrobione żeby ktoś z kilometra pomyślał, że to Twin Power.

GS nie udaje świecidełka, jest mocny, nic się nie ugina jak najtańsza wytłoczka, moim zdaniem wół roboczy.