Janusszr Opublikowano 4 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca (edytowane) Widzę Kolego po kiju, że poruszył Cię mój wpis. Z pewnością nie raz wracałeś, tak jak większość wędkarzy, z wypadu na ryby, o kiju . Zadałeś sobie trochę trudu, aby poczytać sobie moje wpisy tutaj na forum. Kijek jako wędzisko jest określeniem jak najbardziej dopuszczalnym. Chociażby z tego powodu, że do kijka, nawet od szczotki do zamiatania, możemy dowiązać linkę z haczykiem i łowić takim zestawem ryby. Natomiast trudno sobie wyobrazić nawijanie linki wędkarskiej na młynek. Może faktycznie jestem wg nowomowy dziadersem i niepotrzebnie zwracam na takie sprawy uwagę. Edytowane 4 Czerwca przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 4 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca Twój przykład z wypadu na ryby o kiju to właśnie ta mowa potoczna z którą próbujesz „walczyć”. Absolutnie kijek nie jest synonimem wędki spinningowej tak samo jak młynek i kołowrotek. Jednak potocznie jedno i drugie akceptowalne szczególnie w środowisku wędkarskim. Reszta dorabiania ideologii o jakieś szczotki możesz sobie darować. Nie schlebiaj sobie, wszedłem jedynie na profil i w twoich tematach było chyba 3 od góry. Nie zwróciłbym uwagi na zaczepkę z twojej strony do użytkownika, który zadał normalne pytanie ale żadnego błędu nie popełnił. Jest to chamskie i prostackie czepianie się z byle powodu dodatkowo bez udzielenia żadnej odpowiedzi na zadane pytanie. Języka formalnego, urzędowego używam na codzień w pracy zwracając się do wszelkiego rodzaju urzędów, a nie w czasie wolnym na forum o wędkarstwie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 4 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca (edytowane) A ja myślę, ze forum wędkarskie to nie forum doktorantów polonistyki. Przeszkadzają mi ortografy i brak interpunkcji, bo utrudnia czytanie a czasem zmienia sens. Ale młynek nie.A kij, akurat adekwatnie, kojarzy mi się nie tylko z wędką, ale z połykaniem takiego od szczotki i kijem w … co powoduje wiadomy ból tejże. Jakże powszechną niestety przypadłość Polaków. Wiele grup ma swoje slangi. Dlaczego wędkarze mieliby nie mieć? Edytowane 4 Czerwca przez Qh_ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 5 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca Fajne skojarzenia z tym kijem. Głodnemu......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 5 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca . Jest to chamskie i prostackie czepianie się z byle powodu dodatkowo bez udzielenia żadnej odpowiedzi na zadane pytanie. Chamskie i prostackie? Każdy sądzi po sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lacroix812 Opublikowano 5 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca Chyba macie zbyt dużo czasu w codziennym życiu żeby czepiać się słówek ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 5 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca Zwróciłem uwagę tylko i wyłącznie na niewłaściwe określenie kołowrotka. Skończyło się na kiju i bólu w..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheBearski Opublikowano 15 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca Mam pytanie dotyczące kołowrotka Shimano Stradic. Czy się rozni wersja FM od FL? Czy dobrze widzę, że szpula FM jest płytsza? Który do czego jest lepszy? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 15 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca Głębokość szpuli ma znaczenie tylko dla grubości plecionki, żeby podkładu nie dawać. Ja np szukam takiej szpuli, żeby sie zmieściło 190-200m plecionki z jaka będzie pracował. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 17 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca Mam pytanie dotyczące kołowrotka Shimano Stradic. Czy się rozni wersja FM od FL? Czy dobrze widzę, że szpula FM jest płytsza? Który do czego jest lepszy? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalkhttps://jerkbait.pl/topic/182432-shimano-stradic-fm-2023/https://jerkbait.pl/topic/5272-shimano-stradic-kolejne-generacje-informacje-opinie-uwagi/page-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciechnmr Opublikowano 23 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca (edytowane) Szukam kołowrotka pod małe woblery typu twitch do kijka 2-8g (sg4). Obecnie mam excelera lt 23 w rozmiarze 3000 i mam wrażenie że stawia za duży opór podczas wybierania luzu. Szukam czegoś co poprawi komfort łowienia w tym zakresie. Na jednej z grup na fb wspominają o vanfordzie FA, inni o stradicu 2500s. Jakie są Wasze doświadczenia/rekomendacje drodzy Koledzy ? ps łowię na wodzie stojącej (jeziora) Edytowane 23 Czerwca przez wojciechnmr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lefrajt Opublikowano 23 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca Z tych dwóch ze względu na przeznaczenie i mniejszą bezwładność rotora itp (lżejsza konstrukcja) - Vanford. Szybciej i łatwiej wystartuje (chyba dokładnie o to Ci chodzi). Stradic jest mocniejszy, ale cięższy i lepiej sprawdzi się przy jednostajnym zwijaniu i przynętach stawiających większy opór... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 24 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca (edytowane) Poczytałem i jeszcze raz poczytałem .Do Tayahy loduje Daywa BG 3000 .plecionka PP 019 mm .Zobaczymy jak ten zestaw będzie się sprawował na wodzie .Miał być Shimano Stratic 4000 FM kasy zabrakło . Edytowane 24 Czerwca przez Tabor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kapitanjacol Opublikowano 24 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca Witam, niedługo przyjedzie do mnie wędka Okuma Helios SX spin 240cm 15-40g. Podpowiedzcie jakies propozycje kołowrotków za około 500zł. Przynęty będą mysle używane do 20g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 26 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca Witam Panów.Krótkie pytanie.Daiwa Lexa czy StradicFm na troc z rzeki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 26 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca Daiwa BG3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 26 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca Witam Panów.Krótkie pytanie.Daiwa Lexa czy StradicFm na troc z rzeki?Trochę się podepnę pod pytanie, bo szukam kołowrotka na bolki czyli szybkiego. A trochę odpowiem przewrotnie że na trocie to bym olał wagę i brał albo BG albo coś lepszego z Penna. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 26 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca Daiwa BG MQ 3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tabor Opublikowano 26 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca Dziś dotarła Daiwa BG 3000 z napisem China jak wszystko w tych czasach .Kręci jak masełko .Trochę za szybka do dużych obrotówek i Gżybkowych blach . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżerk737 Opublikowano 1 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca CześćJaki mam wybrać kołowrotek do spiningu Abu Garcia tormentor spin 20-60g 270cm łowię na nim szczupaki na jeziorach i dzikich płytkich stawach używam sporych gum do 50g i jerków do 40 g myślałem nad daiwą bg 3000 lub Shimano nasci 4000 mogę jeszcze dodać że wcześniej używałem budżetowego kołowrotka aby Garcia i szybko go zajeździłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżerk737 Opublikowano 1 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca (edytowane) Cześćjaki mam wybrać kołowrotek do spiningu Abu Garcia tormentor spin 20-60g 270cm łowię na nim szczupaki na jeziorach i dzikich płytkich stawach znacznych gum do 50g i szarpów do 40 g kontrolowane nad daiwą bg 3000 lub Shimano nasci 4000 można jeszcze poprosić, że wcześniej uruchomiło nowego kołowrotka, aby Garcia i szybko go zajeździłem Edytowane 1 Lipca przez Dżerk737 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof85 Opublikowano 20 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca Witam wszystkich potrzebuje opinii oceny na temat Kolowrotka Shimano Twin power FD 4000 że zwykłym przełożeniem oraz porównywalnie Daiwa Certate 4000 że zwykłym przelozem ktos ma oba ? Jakie wrażenia odczucia ? Wysłane z mojego SM-A356B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 20 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca (edytowane) Moim zdaniem to kwestia upodobań.Mam vanquisha, TP, certatę i exista. Z podobnymi przełożeniami. Nie zmieniam co wyjazd tylko wszystkie mam na raz na łódce i łowie na przemian.Wszystkie chodzą elegancko. Bez luzów i szumów czy stuków. Różnią się wagą. Trochę kształtem. Jedno i drugie to bardziej kwestia upodobań niż potrzeb. Może śmieszne ale jedyną wadę przypisałbym certate … nie lubię grubego T knota daiwy. Wolę shimaniakowe. I knob już jest ok. Ja nie widzę wielkich różnic. Może dlatego że mózg bardziej się skupia na sygnałach z przynęty niż korbki? Miałbym koniecznie coś wybrać, to TP. Bo lubię zarówno najnowszy jak i poprzedni. Są cięższe ale mi lepiej wyważają wędki niż np vanquishe bardziej wypasione i droższe. Do b. Lekkiego łowienia mam jednak vanquisha ale 4000 to TP. Edytowane 20 Lipca przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof85 Opublikowano 20 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca Moim zdaniem to kwestia upodobań.Mam vanquisha, TP, certatę i exista. Z podobnymi przełożeniami. Nie zmieniam co wyjazd tylko wszystkie mam na raz na łódce i łowie na przemian.Wszystkie chodzą elegancko. Bez luzów i szumów czy stuków. Różnią się wagą. Trochę kształtem. Jedno i drugie to bardziej kwestia upodobań niż potrzeb. Może śmieszne ale jedyną wadę przypisałbym certate … nie lubię grubego T knota daiwy. Wolę shimaniakowe. I knob już jest ok. Ja nie widzę wielkich różnic. Może dlatego że mózg bardziej się skupia na sygnałach z przynęty niż korbki? Miałbym koniecznie coś wybrać, to TP. Bo lubię zarówno najnowszy jak i poprzedni. Są cięższe ale mi lepiej wyważają wędki niż np vanquishe bardziej wypasione i droższe. Do b. Lekkiego łowienia mam jednak vanquisha ale 4000 to TP.Dzięki za odpowiedź teraz już jestem przekonany że Nadal pozostane przy stajni Shimano tworze sobie 2 zestawy spiningiem jeden będzie z brzegu j na Jezioro starorzecza a drugi na Rzekę Wysłane z mojego SM-A356B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roost Opublikowano 4 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia Panowie jakiś młynek do przynęt gumka 9-12 cm+ 10-20g ołowiu żeby to trochę pochodziło.Zastanawiam się nad:Daiwa Exceler 4000Daiwa BG 2500/3000Shimano Ultegra 4000 Ewentualnie co możecie jeszcze polecić? Kasa dosyć płynna powiedzmy do 600 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi