Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę Kolego po kiju, że poruszył Cię mój wpis. Z pewnością nie raz wracałeś, tak jak większość wędkarzy,  z wypadu na  ryby,  o kiju  :) . Zadałeś sobie trochę trudu, aby poczytać sobie moje wpisy tutaj na forum. Kijek jako wędzisko jest określeniem jak najbardziej dopuszczalnym. Chociażby z tego powodu, że do kijka, nawet od szczotki do zamiatania, możemy dowiązać linkę z haczykiem i łowić takim zestawem ryby. Natomiast trudno sobie wyobrazić nawijanie linki wędkarskiej na młynek. 

Może faktycznie jestem wg nowomowy dziadersem i niepotrzebnie zwracam na takie sprawy uwagę. 

Edytowane przez Janusszr

Twój przykład z wypadu na ryby o kiju to właśnie ta mowa potoczna z którą próbujesz „walczyć”. Absolutnie kijek nie jest synonimem wędki spinningowej tak samo jak młynek i kołowrotek. Jednak potocznie jedno i drugie akceptowalne szczególnie w środowisku wędkarskim. Reszta dorabiania ideologii o jakieś szczotki możesz sobie darować. Nie schlebiaj sobie, wszedłem jedynie na profil i w twoich tematach było chyba 3 od góry. Nie zwróciłbym uwagi na zaczepkę z twojej strony do użytkownika, który zadał normalne pytanie ale żadnego błędu nie popełnił. Jest to chamskie i prostackie czepianie się z byle powodu dodatkowo bez udzielenia żadnej odpowiedzi na zadane pytanie. Języka formalnego, urzędowego używam na codzień w pracy zwracając się do wszelkiego rodzaju urzędów, a nie w czasie wolnym na forum o wędkarstwie.

• Like 2

A ja myślę, ze forum wędkarskie to nie forum doktorantów polonistyki. Przeszkadzają mi ortografy i brak interpunkcji, bo utrudnia czytanie a czasem zmienia sens. Ale młynek nie.

A kij, akurat adekwatnie, kojarzy mi się nie tylko z wędką, ale z połykaniem takiego od szczotki i kijem w … co powoduje wiadomy ból tejże.  :D Jakże powszechną niestety przypadłość Polaków.  :(

Wiele grup ma swoje slangi. Dlaczego wędkarze mieliby nie mieć?

Edytowane przez Qh_
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Mam pytanie dotyczące kołowrotka Shimano Stradic. Czy się rozni wersja FM od FL? Czy dobrze widzę, że szpula FM jest płytsza? Który do czego jest lepszy?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

https://jerkbait.pl/topic/182432-shimano-stradic-fm-2023/

https://jerkbait.pl/topic/5272-shimano-stradic-kolejne-generacje-informacje-opinie-uwagi/page-1

Szukam kołowrotka pod małe woblery typu twitch do kijka 2-8g (sg4). Obecnie mam excelera lt 23 w rozmiarze 3000 i mam wrażenie że stawia za duży opór podczas wybierania luzu. Szukam czegoś co poprawi komfort łowienia w tym zakresie. Na jednej z grup na fb wspominają o vanfordzie FA, inni o stradicu 2500s. Jakie są Wasze doświadczenia/rekomendacje drodzy Koledzy ? ps łowię na wodzie stojącej (jeziora)

Edytowane przez wojciechnmr

Z tych dwóch ze względu na przeznaczenie i mniejszą bezwładność rotora itp (lżejsza konstrukcja) - Vanford. Szybciej i łatwiej wystartuje (chyba dokładnie o to Ci chodzi). Stradic jest mocniejszy, ale cięższy i lepiej sprawdzi się przy jednostajnym zwijaniu i przynętach stawiających większy opór...

• Like 1

Poczytałem i jeszcze raz poczytałem .

Do Tayahy  loduje Daywa BG 3000 .plecionka PP 019 mm .

Zobaczymy jak  ten zestaw będzie się  sprawował na wodzie .

Miał być Shimano  Stratic 4000 FM kasy zabrakło .

Edytowane przez Tabor

Cześć

Jaki mam wybrać kołowrotek do spiningu Abu Garcia tormentor spin 20-60g 270cm łowię na nim szczupaki na jeziorach i dzikich płytkich stawach używam sporych gum do 50g i jerków do 40 g myślałem nad daiwą bg 3000 lub Shimano nasci 4000 mogę jeszcze dodać że wcześniej używałem budżetowego kołowrotka aby Garcia i szybko go zajeździłem

Cześć

jaki mam wybrać kołowrotek do spiningu Abu Garcia tormentor spin 20-60g 270cm łowię na nim szczupaki na jeziorach i dzikich płytkich stawach znacznych gum do 50g i szarpów do 40 g kontrolowane nad daiwą bg 3000 lub Shimano nasci 4000 można jeszcze poprosić, że wcześniej uruchomiło nowego kołowrotka, aby Garcia i szybko go zajeździłem

Edytowane przez Dżerk737

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich potrzebuje opinii oceny na temat Kolowrotka Shimano Twin power FD 4000 że zwykłym przełożeniem oraz porównywalnie Daiwa Certate 4000 że zwykłym przelozem ktos ma oba ? Jakie wrażenia odczucia ?

Wysłane z mojego SM-A356B przy użyciu Tapatalka

Moim zdaniem to kwestia upodobań.

Mam vanquisha, TP, certatę i exista. Z podobnymi przełożeniami. Nie zmieniam co wyjazd tylko wszystkie mam na raz na łódce i łowie na przemian.

Wszystkie chodzą elegancko. Bez luzów i szumów czy stuków. Różnią się wagą. Trochę kształtem. Jedno i drugie to bardziej kwestia upodobań niż potrzeb. 
Może śmieszne ale jedyną wadę przypisałbym certate … nie lubię grubego T knota daiwy. Wolę shimaniakowe. I knob już jest ok.

Ja nie widzę wielkich różnic. Może dlatego że mózg bardziej się skupia na sygnałach z przynęty niż korbki?

Miałbym koniecznie coś wybrać, to TP. Bo lubię zarówno najnowszy jak i poprzedni. Są cięższe ale mi lepiej wyważają wędki niż np vanquishe bardziej wypasione i droższe. Do b. Lekkiego łowienia mam jednak vanquisha ale 4000 to TP.

Edytowane przez Qh_

Moim zdaniem to kwestia upodobań.

Mam vanquisha, TP, certatę i exista. Z podobnymi przełożeniami. Nie zmieniam co wyjazd tylko wszystkie mam na raz na łódce i łowie na przemian.

Wszystkie chodzą elegancko. Bez luzów i szumów czy stuków. Różnią się wagą. Trochę kształtem. Jedno i drugie to bardziej kwestia upodobań niż potrzeb.

Może śmieszne ale jedyną wadę przypisałbym certate … nie lubię grubego T knota daiwy. Wolę shimaniakowe. I knob już jest ok.

Ja nie widzę wielkich różnic. Może dlatego że mózg bardziej się skupia na sygnałach z przynęty niż korbki?

Miałbym koniecznie coś wybrać, to TP. Bo lubię zarówno najnowszy jak i poprzedni. Są cięższe ale mi lepiej wyważają wędki niż np vanquishe bardziej wypasione i droższe. Do b. Lekkiego łowienia mam jednak vanquisha ale 4000 to TP.

Dzięki za odpowiedź teraz już jestem przekonany że Nadal pozostane przy stajni Shimano tworze sobie 2 zestawy spiningiem jeden będzie z brzegu j na Jezioro starorzecza a drugi na Rzekę

Wysłane z mojego SM-A356B przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...