mestre16 Opublikowano 15 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia Spheros 4000 jest delikatniejszy niż Daiwa BG3000.Na moje oko to tak uszczelniona Ultegra o wysokim przełożeniu, i mniejszej ilości łożysk. Już nawet sama masa mówi trochę o tej konstrukcji, 280g. To, że jest “saltwater” nie musi oznaczać mocarza. Rock fishing, eging, łowienie z nabrzeża portowego ryb 50-90cm na lżejsze wabiki… Azjaci w morzu łowią niekoniecznie duże ryby na niekoniecznie wielkie przynęty. Te “male” Spherosy to mają raczej zastosowanie zbliżone do Sephii, której chyba nikt rozsądny nie weźmie do ciężkich zastosowań - a przecież jest to morski kołowrotek (co sprawdziłem), tyle że do łowienia kalmarów.To w co wg ciebie powinienem się zaopatrzec? Nie mówię o dużych rybach, nastawiam się raczej na makrelki ale moze sie trafic jakis mintaj czy labrax. Przewiduje wędkę 3-3.3m z cw ~80g rzucane będzie piklerami w przedziale 40~60g i choinki makrelowo/dorszowe z odważnikiem 40-60g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 15 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia Tak jak już proponowałem, ja bym ososbiscie wziął do takich zastosowań Daiwe bg3500 albo coś ze sprawdzonych, klasycznych konstrukcji Penna, Spinfisher albo Slammer. Daiwa ma dużo lepszą kulturę pracy, różnice w cenach nie są znaczące. Chyba że budżet dużo wyżej to nie pomogę ale Saltiga czy TP SW to raczej pewniaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roost Opublikowano 16 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia Te BG 2500 to do jakich maksymalnie wabików będzie ok ? Coś czytałem, że na wersję BG 3000 dużo ludzi narzeka, a inne są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mestre16 Opublikowano 16 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia Te BG 2500 to do jakich maksymalnie wabików będzie ok ? Coś czytałem, że na wersję BG 3000 dużo ludzi narzeka, a inne są ok.Rozwiń temat bo jestem ciekaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roost Opublikowano 16 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia (edytowane) Trafiłem na sporo opinii w internecie, że te 3000 są jakoś "mniej udane". Gorzej pracują i szybciej padają. Z resztą nawet na niektórych sklepach widać po opiniach, że rozmiar 3000 ma wyraźnie gorsze opinie/oceny. Edytowane 16 Sierpnia przez roost Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 16 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 1) ja pisałem do kolegi żeby na ocean brał 3500.2) tak, też spotkałem się tym że 3000 maja gorsze opinie, tylko czy to nie wynika z faktu, że są najczęściej kupowanym rozmiarem? I po prostu statystycznie trafiają się gorsze egzemplarze oraz więcej “użyszkodnikòw”? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lacroix812 Opublikowano 16 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia Pierwszy raz słyszę taka opinia, a ocena bym się nie sugerował tą z gwiazdkami bo mam wrażenie że to jakieś randomowe opinie xd chętnie posłucham opinii o modelu 3000 jak ktoś ma, bo zamierzam kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 16 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia Szukam młynka do szczupakówki do 40 g. Jaki rozmiar tej BG bardziej odpowiada shimano 4000? Myślałem o nowym Stradicu ale skoro tak wszyscy polecają i jest sporo tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 17 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia (edytowane) Szukam młynka do szczupakówki do 40 g. Jaki rozmiar tej BG bardziej odpowiada shimano 4000? Myślałem o nowym Stradicu ale skoro tak wszyscy polecają i jest sporo tańsza.Myślę, że rozmiar 3000 będzie ok.Tu masz porównanie do... innej Daiwy w rozmiarze 3000. Niestety nie mam Shimano w rozmiarze 4000https://photos.app.goo.gl/hsUnHE6Z575uP1Vg7Szpule również porównywalne.P.S.Rozmiar BG3500, to potęga. Edytowane 17 Sierpnia przez popper 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 17 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia Myślę, że rozmiar 3000 będzie ok.Tu masz porównanie do... innej Daiwy w rozmiarze 3000. Niestety nie mam Shimano w rozmiarze 4000https://photos.app.goo.gl/hsUnHE6Z575uP1Vg7Szpule również porównywalne.P.S.Rozmiar BG3500, to potęga. Super dziękuję. Wezmę chyba 3000. Chodzą po 94 euro więc prawie połowa stradica. Pokręce może jeszcze w sklepie dla pewności. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 17 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia Super dziękuję. Wezmę chyba 3000. Chodzą po 94 euro więc prawie połowa stradica. Pokręce może jeszcze w sklepie dla pewności.Nie chyba tylko bierz 3000. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mestre16 Opublikowano 17 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia Ja się zdecydowałem na Shimano Spheros SW 4000, sprawdzimy go, będzie to chyba najtańszy kolowrotek z Shimano jaki będę miał. Myślałem nad Saragosa ale nie występuje w rozmiarze 4000, zastanawiam się jeszcze nad dołożeniem łożysk, na amerykańskich forach bardzo popularne i chyba nie jest to zbytnio kosztowny zabieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 17 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia Szukam młynka do szczupakówki do 40 g. Jaki rozmiar tej BG bardziej odpowiada shimano 4000? Myślałem o nowym Stradicu ale skoro tak wszyscy polecają i jest sporo tańsza.Daiwa BG 3000 (cały czas piszę o tej serii bez MQ w nazwie) odpowiada starej rozmiarówce daiwy - widać to pięknie na zdjęciu wrzuconym przez @poppera. I ten konkretny model i wielkość bardziej odpowiada obecnemu rozmiarowi shimano 4000. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 17 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia (edytowane) Chcesz powiedzieć że TP SW 4000 to to samo body i różni się tylko szpulą i ewentualnie rotorem? Czy np dokupując szpule z 5000/6000 bedzie pasować do body od 4000? Bo patrzyłem na filmik na YT gdzie gość porównywał rozmiary i było widać że 4000 ma minimalnie mniejsze body niż 5000/6000 które miały takie samo Mam twin powera c3000 ale nie SW i wiem że to super sprzęt. Myślałem nad TP SW ale nie chce na początek wydawać tyle kasy bo niedajboze sie okaze ze te 4000 to bedzie za malo, napewno mam go na uwadze w przyszłości. Kupie chyba tego Spherosa 4000, może dołożę łożyska,sprawdzę co i jak i jak już będę wiedział co tak naprawdę jest mi potrzebne to wtedy będę myślał nad TP SW. Można zrobić „przekładkę” zestawu przekładni np. na wersję PG - które to przełożenie występuje dopiero w tp sw 6000 (są one dostępne w wersjach z przełożeniami pg, hg i xg). I robi się wtedy niesamowicie silna „wyciągarka”. Nawet tutaj na forum, był opis, co potrzeba zamówić do takiej modernizacji tp sw 4000 xg. Jednak szpuli od tp sw 5000/6000 nie zmieścisz w koszu modelu sw 4000. Edytowane 17 Sierpnia przez Kokosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 18 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia (edytowane) Daiwa BG 3000 kupiona. Naprawdę kawał alu klocka. Podobny do Penn Battle ale kręci zdecydowanie lepiej. Podoba mi się stała nie łamana korbka. W zasadzie trzeba nasmarować knoba i nad wodę. Dobrze że zapytałem o cenę bo na sklepie mają po 113 euro a w necie 96 euro więc dostałem cenę z neta. Edytowane 18 Sierpnia przez Pawgas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 18 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia Knob jest na śrubę w 3000? W wielkości 2000 nie da się go zdemontować bez rozwiercenia piniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 18 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia Knob jest na śrubę w 3000? W wielkości 2000 nie da się go zdemontować bez rozwiercenia piniona.W 3000 też jest nitowany. Mnie ten knob pasuje. Nawale tylko tam smaru między knoba a trzpień. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 18 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia Ja w swoim najpierw dokupiłem korbę od Fuego i dodałem power knoba,ł. Z tego co pamiętam oryginalny i-knob był z gatunku lepkich w dotyku. Niedawno kupiłem małą karbonową rączkę. Miała być do morethana ale finalnie wylądowała właśnie w BG plus korkowy knob na 2 łożyskach. Knob zakropliłem na łożyskach oliwką i przesmarowałem Ship 0. Lata to wszystko miodzio. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 20 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia Spheros i saragossa to modele dedykowane do wędkowania w morzu/oceanie. I nie obawiałbym się o ich wytrzymałość.Daiwa, nawet w swoich najwyższych modelach, nie ma już od dawna worm shaftu (ostatnie były tournamenty i emblemy), za nawój linki odpowiada mimośród.Podobnie penn.Najmniejszy spheros ma worm shaft - wiem, bo wymieniałem w takim tuleje teflonowe na łożyska. Trzeba by poszperać w necie i w schematach, jak jest w 4000 i w większych rozmiarach.Jeśli masz możliwości finansowe, to kup twin powera SW 4000 - ma „bebechy” i obudowę te same, jak 5000 i 6000. I będziesz lepiej niż zadowolony.Spheros i Saragosa od 5000 w górę mają mimośród. W niczym to nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mestre16 Opublikowano 20 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia Spheros i Saragosa od 5000 w górę mają mimośród. W niczym to nie przeszkadza.Narazie zainwestowalem w soherosa 4000, przyjdzie to sprawdze sobie rozmiar czy mi pasuje czy nie. Jak bedzie zamaly yo odesle I moze sie skusze na TP SW. Nie chcialem inwestowac tyle kasy w ciemno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Stachowicz Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia Witam mam pytanie zamierzam kupić Stelle 1000 fk lub vanquisha 1000 pg z 2023 roku co polecicie bardziej do łowienia na lekko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia Miałeś w reku Vańka 2500? 165g. Nie wiem czego bardziej na lekko można chcieć. 1000 to chyba do podlodówek są. Ale tam się kilometrów nie przewija. To mikrus będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziad Wodny Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia Można chcieć Airity. Lżejsza i mocniejsza od Vańka, ale nie chodzi tak lekko. Wizualnie to kwestia gustu, ale moim zdaniem jeden z najładniejszych kołowrotków, znacznie zgrabniejsza niż Vanquish. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JDM fan Opublikowano 26 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia @ Patryk - w dużej mierze zależy od kija, jakie przynęty będziesz używał, wody i gatunki na które będziesz polował.@ Qh - nie zgadzam się. Dla mnie "na lekko" to naprawdę lekko i 2500 jest powyżej. Nie wyobrażam sobie przypiętego 2500 rozmiaru do Soare Limited a jeszcze bardziej do Presso Air AGS. A kilometry się przewija biorąc pod uwagę wiekszą częstotliwość rzutów. Jakoś Japończycy stworzyli tę serię 1000 (i z tym samym body C2000) i używają ich z powodzeniem, więc nie generalizujmy, że 2500 Vaniek to najlepsze co może być. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Stachowicz Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia Dziękuję za podpowiedzi Głównie przynęty jakie będę używał max 6-7 gramów kij jaki będę używał to Dragon HM 62x do 10 gr 2.13m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi