Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Mam FL'a 4000 Waży 280g i daje radę. Pracuje w zestawie sandaczowym do spółki z Inazumą F.P 2.60 / 20g i plecionką Sufix 8-carrier 0.16mm

Całkiem daje radę, łowię na gumy 7-9cm na główkach do 16g...po jednym sezonie sandaczowania pracuje tak samo jak w dniu zakupu.

Stradic jak to Stradic - średnia półka, średnia cena...i całkiem przyzwoicie.

Chociaż nie wiem czy będzie mi pasował do przyszłej nowej sandaczówki... ;)

Pod bolenia może być trochę wolny...ale jest rozmiar 4000 MHG - ten powinien dać radę...?

No ale budżet nie ten...jak widzę... ;)

Może lepiej dołożyć te 150 pln i wziąć '17 Ultegrę 4000 HG ?

Edytowane przez Catrol

Co do rozmowy o Shimano 2500s to mam Nasci 2500hgs i czuje po nim, gdy przyjdzie mu więcej zwinąć ze to delikatna konstrukcja. Był w serwisie i podobno w środku jest ok, ale trzeba uważać by go nie przexiazyc.

Swoją drogą to super młynek na klenia, okonia ale przełożenie hg nie jest potrzebne przy tych rybach. Wogole nie widzę zbyt zastosowania w naszych warunkach takiego młynka, lepiej wziąć mniejsze przełożenie i pewnie mocy będzie więcej. Mimo to jestem zadowolony, wolno sobie kręcę:)

No i szpula 2500s to ideał na nasze warunki, do lekkiego łowienia.

Edytowane przez Braco
  • Like 1

Nasci jest ok jak za te pieniądze.

Nad brakiem łożyska w rolce nie ma co zbytnio płakać, w zasadzie nie do zauważenia jest, że go tam nie ma. Szczególnie przy łowieniu cięższym od UL. A jak ktoś się uprze, to da się wstawić. W knob także.

• Like 1

Taa, ukraińscy spece prowadzący firmę wykonującą m.in. tuning kołowrotków.

Też tak robię, bardziej dla zabawy i lepszwgo samopoczucia. Temu, kto wyraźnie czuje pracę łożyska zamiast tuleji pod szpulą czy na wormie szczerze gratuluję. A dla wyczuwającego poprawę po wstawieniu obego w wodzik worma ukłony do pasa.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Witam. Posiadam wędke st croix avid avs 90 mlf2 czyli po naszemu dlugości 275 cm i cw.3-17 gr waga wędki to 150gr. Do tego podpięty zauber 300(305gr troche ciężki zestaw się zrobił) Planuje zastąpić zaubera nowym mlynkiem. Myślałem o robinsonie harami wielkości 3000(284gr) lub 2500 (257gr). Mam pytanie do uzytkownikow tego modelu avida jakiej wielkosci kolowrotki( gramatura takze) podpięliście pod ten model. Pozdrawiam Marcin.