Janusszr Opublikowano 2 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Ps. Teź bym wybrał opcję dwa slamery zamiast jedna daiwaJutro powinienem odebrać z paczkomatu Slammera 460 i 560. Dla mnie osobiście małe przełożenie jest plusem. Kupiłem je z myślą o połowach morskich ze wskazaniem na Norwegię. Nie mam zamiaru tam łowić w tempo, na czas. Zazwyczaj wypływam sam i nikt mnie nie goni. Mam trochę literatury(lata 90 ub.w.) wędkarskiej autorów amerykańskich. Tam zalecenia dotyczące przełożenia kołowrotków(szpula stała) do połowu w morzu, to 2,5 : 1. 3,5 to podobno stanowczo za dużo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Olsztyn Opublikowano 4 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Shimano Spheros 4000 ktoś ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Co lepiej wziąć do średniego spina daiwe BG 3000 czy Team dragona fd 1030 iz ? TD niby więcej łożysk i niższe przełożenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Co lepiej wziąć do średniego spina daiwe BG 3000 czy Team dragona fd 1030 iz ? TD niby więcej łożysk i niższe przełożenieA może Robinson Harami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamildarbanski Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Fajny ten robinson masz taki młynek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Fajny ten robinson masz taki młynek?Co prawda nie mam, ale słyszałem wiele dobrych opinii o nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Co prawda nie mam, ale słyszałem wiele dobrych opinii o nim.Ja słysząc i czytając wiele dobrych opinii zakupiłem w tej cenie zamiast jednego BG 4000, dwa Slammery-460 i 560 Po otwarciu przesyłki stwierdziłem, że są wspaniałe 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Ja słysząc i czytając wiele dobrych opinii zakupiłem w tej cenie zamiast jednego BG 4000, dwa Slammery-460 i 560 Po otwarciu przesyłki stwierdziłem, że są wspaniałe Bardzo się cieszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Gratuluję zakupu. Niech się kręcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWo Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 Panowie... Mam dylemat do mojego XUL: VANQUISH C2000S FB czy VANFORD C2000F???doradźcie coś czy warto dołożyć ??? PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 14 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 Jak wybierzesz dobry egzemplarz, to vanford wystarczy, wielkiej różnicy nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Panowie... Mam dylemat do mojego XUL: VANQUISH C2000S FB czy VANFORD C2000F???doradźcie coś czy warto dołożyć ??? PozdrawiamWojtek Rozważ jeszcze Soare BB - tańszy od Vanford, dłużej na rynku (sprawdzony), wersja PG ma bardzo niskie przełożenie = spora moc jak na gabaryt i wagę, a przy XUL „fefnaście” łożysk i tak nie poczujesz. Nb. Z wagą kołowrotków producenci doszli już do absurdu. Vanford 4000 wazy tyle co stare Technium 1000. Nie jestem pewny czy można w nieskończoność obniżać masę bez utraty wytrzymałości. 4000 to dla mnie maszynka do ciężkiego łowienia, bez subtelności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWo Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Rozważ jeszcze Soare BB - tańszy od Vanford, dłużej na rynku (sprawdzony), wersja PG ma bardzo niskie przełożenie = spora moc jak na gabaryt i wagę, a przy XUL „fefnaście” łożysk i tak nie poczujesz. Nb. Z wagą kołowrotków producenci doszli już do absurdu. Vanford 4000 wazy tyle co stare Technium 1000.Nie jestem pewny czy można w nieskończoność obniżać masę bez utraty wytrzymałości. 4000 to dla mnie maszynka do ciężkiego łowienia, bez subtelności.Dziekuję za propozycje... Soare rozważałem jeszcze w tamtym roku, a finalnie kupiłem SPEHIA CI14+ C3000S (właśnie jest na giełdzie) Chce naprawdę czegoś super lekkiego i nie gorszego jak wspomniana SEPHIA... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Mam Sephie 3000 i Soare 2000, ale oba „biedne” wersje BB. Wiec z „S” trudno porównać. Zdecydowanie Soare wolę choć mają inny gabaryt i przeznaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Panowie... Mam dylemat do mojego XUL: VANQUISH C2000S FB czy VANFORD C2000F???doradźcie coś czy warto dołożyć ??? PozdrawiamWojtek Zdecydowanie vaniek klasa lepsza.Nie zastanawiaj się i lepiej dopłacić, a nie dalej szukać.I tak za jakiś czas skończy się stellą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Stella do xul? Brałbym nowego ballistica lt 2000 choć i stary da radę ale stary do max 3g według mnie plus kopytko 5cm. Ponoć te nowe mają teraz większą moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyliog Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Ballistic lt jest super tak samo jak prorex, szkoda tylko, że nie mają płytkich szpul. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Zawsze można kupić prorexa VLT który ma płytką szpulę,lub samą szpulę która pasuje zapewne do innych daiw z serii LT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2020 Trochę mnie dziwią pochwały miniaturowych kołowrotków PG, o nawoju rzędu 60 cm na obrót korby. Oczywiście nie dyskutuję, jeżeli ktoś przerobił taki wariant i mu to pasi. Jednak u mnie się to kompletnie nie sprawdziło. Może np. do bocznego troczka to działa, ale w ultralekkim pstrągowaniu na bystrych siurkach to była totalna porażka, zapierdzielałem korbą jak dziki żeby odciągnąć przynętę dryfującą w zaczep, szybko ściągnąć z prądem albo nie dać jej złapać goniącemu maluszkowi. Nawet bym się skłaniał ku poglądowi, że lepiej w takich warunkach sprawdza się XG, a ok. 5,2 to niezbędne minimum. Mówimy oczywiście o młynkach 1000/ewentualnie 2000, ze szpulką o małej średnicy, bo są tacy, co uważają że 3000 świetnie pasuje do ultralajta. Przed zakupem w ciemno takiego polecanego przez innych młynka, zwłaszcza jeśli chodzi o droższe maszynki, polecałbym jednak sprawdzić czy w konkretnych, zakładanych warunkach to będzie to, bo rozczarowanie może być spore, jak się np. wtopi ze Stelką 1000 PGS, która skończy w szafie... (brawo ja, he he) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 Jak ktoś pyta o XUL to w moim mniemaniu nie będzie tym łowił pstrągów, stąd polecam kołowrotek jaki sprawdza się u mnie na okoniach i wzdręgach.Maluszki PG mają tu ten sens, że jeśli zajedzie potrzeba użyć ciut cięższych przynęt to przekładnia się nie męczy. Zresztą - do rzecznego łowienia nie używam nawet przy UL skrajnie małych kołowrotków. Tez próbowałem, tez doszedłem do wniosku ze to nie ma sensu. Obecne konstrukcje są tak lekkie, że 3000 wagowo wcale nie razi przy UL, gorzej z proporcjami między średnicą szpuli a pierwszej przelotki w kijku UL.W moim odczuciu zgranie tych elementów jest bardzo ważne dla zasięgu i płynności rzutu, a zbyt duża szpula przy małej przelotce startowej szkodzi zamiast pomagać. W dziwnym kierunku idzie moda - coraz szersze szpulki przy coraz mniejszych przelotkach, w systemie FNC , daje efekt ze mamy dwa miejsca wygaszania linki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 Jak ktoś pyta o XUL to w moim mniemaniu nie będzie tym łowił pstrągów, stąd polecam kołowrotek jaki sprawdza się u mnie na okoniach i wzdręgach.Maluszki PG mają tu ten sens, że jeśli zajedzie potrzeba użyć ciut cięższych przynęt to przekładnia się nie męczy.Zresztą - do rzecznego łowienia nie używam nawet przy UL skrajnie małych kołowrotków. Tez próbowałem, tez doszedłem do wniosku ze to nie ma sensu.Obecne konstrukcje są tak lekkie, że 3000 wagowo wcale nie razi przy UL, gorzej z proporcjami między średnicą szpuli a pierwszej przelotki w kijku UL.W moim odczuciu zgranie tych elementów jest bardzo ważne dla zasięgu i płynności rzutu, a zbyt duża szpula przy małej przelotce startowej szkodzi zamiast pomagać. W dziwnym kierunku idzie moda - coraz szersze szpulki przy coraz mniejszych przelotkach, w systemie FNC , daje efekt ze mamy dwa miejsca wygaszania linki. Daiwa w LT zmniejszyla srednice szpulek w danym rozmiarze w porownaniu do R4.W Shimano nie zauwazylem zwiekszenia srednic szpuli od 2010 roku.O jakiej modzie, lub jakich producentach piszesz ? Nie lowie na UL, ani XUL a XXUL. Pytam z ciekawosci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 Miałem na myśli nieco starsze czasy niż 2010.Pierwsze porównanie jakie przychodzi mi do głowy to Shimano Technium 1000 FA vs Technium FD. W korelacji do forsowania w zbrojeniu Fuji New Concept zawsze i wszędzie. Nie uważam aby ten system miał w każdym przypadku bezwzględną przewagę nad klasycznym uzbrojeniem. Właśnie przy UL wychodzą wszelkie niuanse i drobiazgi - ale jest to punktem wyjścia do pewnych obserwacji o bardziej uniwersalnych zasadach fizyki. Przy cięższych przynetach to nie jest tak zauważalne - chociaż zauważmy, że morskie kije trociowe do łowienia z brzegu, gdzie zasięg rzutu ma kluczowe znaczenie, rzadko są zbrojone w FNC, przynajmniej w „czystej” wersji. Gdzie wszak wabik jest ciężki i o skupionej masie, lotny. Rozmiar kołowrotka to jedna sprawa a jego masa przy rozmiarze - druga. W moim przekonaniu Biomaster 2500 FB (260g) jest dużo mocniejszym i o innych zastosowaniach kołowrotkiem, niż ważący 100g mniej Vanaford w tym samym rozmiarze i z tej samej półki cenowo-klasowej. Technologia technologią, ale postęp w mocy polimerów nie jest aż tak ogromny, żeby taka różnica odbyła się bez utraty parametrów wytrzymałościowych konstrukcji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel131 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 Witam. Przyszedł czas na wymianę kręciołka. Do tej pory używałem Spro Red Arc 10300 do wędki kleniowej 2-12g 285cm. Waga kołowrotka to ok 280g i fajnie wyważał kija, ale gdyby był minimalnie lżejszy to pewnie też by dobrze współgrał. Łowię głównie na woblerki więc dobry mechanizm kręciołka jest wskazany ze względu na duże opory woblera w nurcie. Chciałbym Was prosić o poradę. Jaki kręciołek kupić mniej więcej w tej gramaturze co Spro Red Arc 10300 w kwocie dajmy na to 500-700zl? Dodam że Spro fajnie się spisywał choć miałem problemy z rolką kabłąka, ale to jest znany problem w tym kołowrotku. Z góry dziękuję wszystkim za dobrą radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 Witam. Przyszedł czas na wymianę kręciołka. Do tej pory używałem Spro Red Arc 10300 do wędki kleniowej 2-12g 285cm. Waga kołowrotka to ok 280g i fajnie wyważał kija, ale gdyby był minimalnie lżejszy to pewnie też by dobrze współgrał. Łowię głównie na woblerki więc dobry mechanizm kręciołka jest wskazany ze względu na duże opory woblera w nurcie. Chciałbym Was prosić o poradę. Jaki kręciołek kupić mniej więcej w tej gramaturze co Spro Red Arc 10300 w kwocie dajmy na to 500-700zl? Dodam że Spro fajnie się spisywał choć miałem problemy z rolką kabłąka, ale to jest znany problem w tym kołowrotku. Z góry dziękuję wszystkim za dobrą radę.Do takiego łowienia w tym budżecie każdy kołowrotek shimano lub daiwa będzie kręcił latami, z innych firm pewnie też. Daiwa BG ma dobre opinie, ultegra shimano, stradic, wszystkie daiwy lt itd, itd...kup sobie taki, który będzie wagowo, wizualnie i przełożeniem Ci odpowiadał.Ja łowię kleniojazie dużo tańszym fuego lt 2500 od kiedy pojawił się na rynku. Jestem bardzo zadowolony. Cały czas działa jak na początku, czyli bardzo cicho i płynnie, jak za taką kasę. Dobry nawój i świetny hamulec. Pozdrawiam. Bartek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 Z tego co pamiętam red 10300 ważył ok 305 albo 310g. Najlepiej wziąć wędkę do jakiegoś lepiej zaopatrzonego sklepu i poprzymierzyac różne modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi