Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie szukam kołowrotka dla kolegi na prezent urodzinowy w przedziale 300-400zł. Rozmiar 4000. Przeznaczanie uniwersalne z naciskiem na szczupaki i gumy z opadu. Wędka do 30g. 

Myślałem o Ryobi Zauber, lub Daiwie Fuego, ale z chcęciąbm usłyszał inne propozycje

Zaprzeczasz sam sobie , i idziesz na łatwiznę - poczytaj z zasobów forum a odpowiedz znajdziesz a nawet i dodatkowe pytania Ci się nasuną - długość wędki jej waga i tym samym czy kołowrotek odpowiednio wyważy zestaw , czy wędka nie poleci np. na pysk itd.

Nie no bez jaj, chyba po to jest to forum żeby pomóc kolegą. Owszem postów jest cała masa, i naprawdę niedoświadczonej osobie jest ciężko wybrać coś z tej kopalni wiedzy. A po drugie co sezon wychodzą jakieś nowe młynki, więc warto zaktualizować dane.

Powiedz czy wiesz jakiej kolega używa wędki, czy łowi więcej na wodach stojących czy na rzekach oraz jaki obecnie używa kołowrotek.

• Like 1

Nie urodziłem sie dziś przecież i samemu pare miesięcy temu pytając o poradę podałem tyle szczegółów ile sie dało.

To ma być prezent niespodzianka do nowego zestawu który znajom składa, więc wypytanie o o ciężar kija, prace i długość odpadło na wstępie. 

Z czeluści pamięci wyłowiłem że wędka ma cw do 30g, ma mu służyć generalnie pod szczupaki na gumy, rozłożenie łowisk mniej więcej po 50% między jeziorami a dużymi rzekami nizinnymi, długość wędki powyżej 2,70 poniżej 3,00 metrów. 

Rozmiar 4000, plecionka. 

Posty poniżej 2018 nie za wiele wnoszą niestety bo modele tam opisywane nie są już często dostępne, a nawet jak są wiemy, że konstrukcje są modyfikowane co wpływa na ich jakość. Więcej dobrej woli :) 

• Like 1

(...) czy kołowrotek odpowiednio wyważy zestaw , czy wędka nie poleci np. na pysk itd.

Od kiedy to kołowrotek wyważa zestaw? Praw fizyki nie da się zmienić, kołowrotek ma minimalny, wręcz marginalny wpływ na wyważenie zestawu. Gdybyś sam poczytał Forum, pewnie nie pisałbyś herezji. Wędzisko wadliwie skonstruowane zawsze będzie leciało na pysk, albo dolnik, niezależnie jaki będzie ciężar kołowrotka. Przykładowo - spróbuj wyważyć kołowrotkiem wędzisko MIKADO Specialized Chubster 305cm/3-15g, nawet jeśli podczepiłbyś kołowrotek 1-kilogramowy, to i tak wędka będzie leciała na pysk, bo samo wędzisko jest fatalnie wyważone.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 2

Witam Panowie szukam kołowrotka dla kolegi na prezent urodzinowy w przedziale 300-400zł. Rozmiar 4000. Przeznaczanie uniwersalne z naciskiem na szczupaki i gumy z opadu. Wędka do 30g. 

Myślałem o Ryobi Zauber, lub Daiwie Fuego, ale z chcęciąbm usłyszał inne propozycje

W tych granicach cenowych rekomendowałbym DAIWA Fuego.

• Like 1

Weź Shimano Nasci .Kolega napewno będzie zadowolony.     Niedawno sam szukłem kołowrotka ale w rozmiarze 2000-2500   i już byłem na 90% zdecydowany na Daiwe Fuego, ale naczytałem się ,że  trafia się dużo wadliwych serii  które stukały, pukały  itd .. i ludzie odsyłali zaraz po kupnie. Niestety w grę wchodził tylko zakup on-line ,ponieważ nie miałem nigdziej fuego w pobliżu na sklepie, więc odpuściłem tą daiwę.    Ostatecznie  troche dołożyłem i wybór padł na ultegre fc i  nie żałuję ,śmiga jak złoto. 

A jak byś chciał coś tańszego ,to mogę polecić ci Okume ceymar. Wiadomo, że to inna półka cenowa , ale kołowrotek dość pancerny i ma 5 lat gwarancji (przy odpowiednim serwisowaniu) .

Edytowane przez Janir

Jeżeli to dla kolegi to weź naprowadź rozmowę na wędkarstwo plany na rok jaka ryba będzie głównym celem, itp. Odpowiedna rozmowa a dowiesz się wszystkiego nawet gdzie była kupiona wędka która najczęściej będzie używana do której dopasujesz kołowrotek oraz jakie duże oczy ma pani sprzedająca w sklepie :D .  Bez takich danych no może bez ostatniej informacji okaże się że prezent będzie się kurzył a nie cieszył.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Witam poszukuje młynka do kija abu garcia ike 40-80 głównie łowienie gumami 20+(jezioro) , wstępnie myślałem o Daiwa BG 3000 ( tak mi doradził tutaj kolega z forum) ale czy nie lepiej 4000? A może jakieś inne porady jaki kołowrotek? W sklepie sprzedawca polecił mi penn clash 4000. Z góry dzięki za pomoc.

No właśnie chyba nie ma nic sensownego między półka daiwy BG a półką TP PG czy teraz certate LT 5000 a przynajmniej ja nie znam. Jeszcze taniej masz sprawdzonego do bólu już polecanego slammera 360. Pytanie co kto woli czy wydać 3x więcej na jeden TP czy certate czy taniej BG i mieć wywalone co się z tym będzie działo.

Witam.

Orientuje się ktoś jakie różnice są w kołowrotkach shimano 6000 a 8000?

Czy różnią się tylko pojemnością szpuli czy może przekładnie też są inne.

Szukam kołowrotka do ciężkiego spina sumowego który będzie miał choć trochę kultury pracy, nawinie z 200m plecionki 0,35-0,38mm.

Więcej nie potrzeba.

Nie bedzie miękkiej gry i długich odjazdów na hamulcu.

Aktualny shimano alivio 10000 po lekkim tuningu i wymiany łożysk kręci, ale nie wiem ile jeszcze wytrzyma.

Dam-y itp. Obmacane.

Przynęty to większe woblery płytko i głębiej pracujące, większe gumy i wahadła.

Edytowane przez cinn

Wszystko zależy od budżetu. Sam używam do sumowania TiCA Talisman, młynek przeżył katowanie w austalii, nasze sumy oraz norweskie fiordy.

Nie pracuje może idealnie jak twin power czy certate ale jest to pancerna zabawka. Ja swojego kupiłem za jakieś 600zl ale to było już dawno i trochę daleko od Polski.

Może warto się rozejrzeć nad czyms innym niż standardowa ekipa od Shimano czy Daiwy...

Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk

• Like 1

Wszystko zależy od budżetu. Sam używam do sumowania TiCA Talisman, młynek przeżył katowanie w austalii, nasze sumy oraz norweskie fiordy.

Nie pracuje może idealnie jak twin power czy certate ale jest to pancerna zabawka. Ja swojego kupiłem za jakieś 600zl ale to było już dawno i trochę daleko od Polski.

Może warto się rozejrzeć nad czyms innym niż standardowa ekipa od Shimano czy Daiwy...

Sent from my POCO F2 Pro using Tapatalk

Ja bym się rozejrzał też za Ticą, może nie Talisman ,ale tańszą Scepter , mocne przełożenie  4,1:1 .Ma ciekawszą budowę od Aivio. (7łożysk). 

Od kiedy to kołowrotek wyważa zestaw? Praw fizyki nie da się zmienić, kołowrotek ma minimalny, wręcz marginalny wpływ na wyważenie zestawu. Gdybyś sam poczytał Forum, pewnie nie pisałbyś herezji. Wędzisko wadliwie skonstruowane zawsze będzie leciało na pysk, albo dolnik, niezależnie jaki będzie ciężar kołowrotka. Przykładowo - spróbuj wyważyć kołowrotkiem wędzisko MIKADO Specialized Chubster 305cm/3-15g, nawet jeśli podczepiłbyś kołowrotek 1-kilogramowy, to i tak wędka będzie leciała na pysk, bo samo wędzisko jest fatalnie wyważone.

kołowrotek zawsze będzie wyważał zestaw jeżeli będzie podczepiony poza środkiem ciężkości wędziska a im dalej będzie od środka ciężkości tym większy będzie miał wpływ na wyważenie całego zestawu. Tylko kołowrotek umieszczony dokładnie w środku ciężkości wędki nie będzie w żaden sposób wpływał na wyważenie

• Like 2

kołowrotek zawsze będzie wyważał zestaw jeżeli będzie podczepiony poza środkiem ciężkości wędziska a im dalej będzie od środka ciężkości tym większy będzie miał wpływ na wyważenie całego zestawu. Tylko kołowrotek umieszczony dokładnie w środku ciężkości wędki nie będzie w żaden sposób wpływał na wyważenie

A gdzie ten środek ciężkości powinien być w wędzisku? Czy przypadkiem nie w miejscu mocowania kołowrotka, czyli w miejscu w którym zazwyczaj trzymamy kij?

• Like 1

A gdzie ten środek ciężkości powinien być w wędzisku? Czy przypadkiem nie w miejscu mocowania kołowrotka, czyli w miejscu w którym zazwyczaj trzymamy kij?

tak byłoby najlepiej - niestety tak raczej nie jest a im dłuższe wędzisko tym środek ciężkości jest bardziej oddalony od miejsca mocowania kołowrotka. Można przecież samemu łatwo znaleźć środek ciężkości własnego kijka - wystarczy spróbować ułożyć kij np na własnym palcu czy na jakimś długopisie w taki sposób żeby nie przechylał się w żadną stronę - miejsce podparcia będzie środkiem ciężkości

• Like 1