Skocz do zawartości

Dobór kołowrotków

meme174

Rekomendowane odpowiedzi

Pomierzyłem main gear w następujących kołowrotkach

ryobi arctica 4000 30,35 mm (nowy kołowrotek)

ryobi arctica 5000-6000 33,35mm (nowy kołowrotek) 33,85 (kołowrotek jeszcze z dystrybucji ryobi)

penn spinfisher vI 4500 29 mm z dużym hakiem ale nie 30;) następnym razem zapisze.. co ciekawe ta sama wielkość od 2500 do 4500 oraz penn slammer 3500-4500 penn battle III 2500-4000 itp.

Czy Stradic FL 2500 nie jest za „mały” do trociowania w Bałtyku? Używam przynęt do 25g, raczej konstrukcje linethru bez aż tak dużej pracy i obciążenia. Kupiłem, używam od dwóch tygodni, ale wciąż mam w głowie ze może powinienem był wziąć 4000 żeby nie zajeździć go za szybko. Sprzedać i zmienić, czy 2500 da radę? Pozdrawiam! ;)

Witam,

Czy ktoś z użytkowników forum miał doczynienia z nowym Nasci FC? Szukam kołowrotka do sandaczówki i jestem rozdarty między wyżej wymienionym a Daiwa Fuego LT. Zakres przynęt które stosuję to 5 gram + 3" guma do maksymalnie 15 gramów z 5" smukłą przynęta. Dodam, że w większości łowię 10 gramów plus 4".Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez BartasL2

Mam Fuego LT, co prawda najlżejszy, do UL-a, ale muszę powiedzieć, że jest na prawdę na wysokim poziomie. Nie wiem jak większe modele, ale jeśli konstrukcja i jakość jet na tym samym poziomie, to jest okok.gif

Mam Fuego LT, co prawda najlżejszy, do UL-a, ale muszę powiedzieć, że jest na prawdę na wysokim poziomie. Nie wiem jak większe modele, ale jeśli konstrukcja i jakość jet na tym samym poziomie, to jest okok.gif

Czy te Daiwy mają płytkie szpule?

Czy te Daiwy mają płytkie szpule?

Nie, ale nieco płytsze od standardowych, różnica niewielka. Nie mają w standardzie szpuli zapasowej, trzeba dokupić odrębnie. Tutaj https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/daiwa-kolowrotki-fuego-lt/s/30747 masz link poglądowy do wszystkich modeli.

• Like 1

Nie jest tak źle. Na przykład moja 1000-ka mieści dokładnie 150m linki 0,06mm (MIKADO Nihonto Fine), więc myślę, że większe modele też będą wypełnione linkami odpowiednimi do ich rozmiaru. W podesłanym Ci linku jest bardzo dobre porównanie pojemności szpul, gdyż wszystkie są skalibrowane na 150m żyłki odpowiadającej ich rozmiarowi, a wiadomo, że plecionki wchodzi na szpulę znacznie mniej niż żyłki o deklarowanej grubości.

Niezależnie od tego, zawsze pod plecionkę daję podkład z żyłki (minimum 2 warstwy), bo plecionka nawinięta bezpośrednio na szpulę potrafi się ślizgać, co nie jest "tym co lubią tygrysy", a oklejanie pierwszej warstwy plecionki taśmą izolacyjną, jak to praktykują niektórzy, uważam za barbarzyństwo.

Pomierzyłem main gear w następujących kołowrotkach

ryobi arctica 4000 30,35 mm (nowy kołowrotek)

ryobi arctica 5000-6000 33,35mm (nowy kołowrotek) 33,85 (kołowrotek jeszcze z dystrybucji ryobi)

penn spinfisher vI 4500 29 mm z dużym hakiem ale nie 30;) następnym razem zapisze.. co ciekawe ta sama wielkość od 2500 do 4500 oraz penn slammer 3500-4500 penn battle III 2500-4000 itp.

Różnica milimetra w średnicy, a jaka jest różnica wielkości zębów (szerokość i długość pojedynczego zęba, wpływająca na powierzchnię pracy) i w materiale koła napędowego?

o różnicę między czym a czym pytasz? na pierwszy rzut oka przekładnia w starszych arcticach wydała mi się solidniejsza niż w tych nowszych,

materiałowo to pewnie znal (stop cynku z aluminium) jak w większości kołowrotków w kwocie do kilkuset złotych poza nowymi penami

przekładnia z penna to inna liga zarówno materiałowo jak i ze względu na sposób produkcji (aluminium obrabiane na cnc)

zęby pomierzę następnym razem i może zrobię zdjęcia porównawcze

w żaden sposób nie porównywałem arctici ze spinfisherem bo to zupełnie inny segment cenowy podałem te informacje bo sam kiedyś szukałem takich informacji a nigdzie nie było. Zdziwiła mnie niewielka różnica w wielkości koła napędowego miedzy arcticą 4000 a 5000 zwłaszcza biorąc pod uwage fakt iż na korbie odczuwalnie jest zdecydowanie więcej mocy (pewnie kwestia wielkości korbki)

generalnie arctica to ciekawy, bardzo prosty w serwisie kołowrotek za niewielką kasę

Pytanie nie było przypadkowe - rozglądam się powoli za kołowrotkiem do morskiego spina (belony, trocie), i biorę pod uwagę zarówno Arctica jak i Spinfishera.

Ponoć Arctica bardzo dzielnie znosi łowienie w Bałtyku. Spinfisher to pewniak - ale z kolei podobno słabo radzi sobie z cienkimi plecionkami, a przecież na belony nie trzeba powroza i cienka daje dalsze rzuty.

Spinfisher VI 4500 nie ma problemu z cienkimi plecionkami (używam od 10 do 20 lb), jedyny problem jaki miałem to przy nocnych sandaczach i przynętach nie łądujących kija ale rozwiązałem go zmieniając delikatnie stożek na skierowany ku górze szpuli (odtąd zupełny brak splątań)

Ogólnie kołowrotki nieporównywalne ale jednym i drugim połowi się u nas w morzu z tym że do arctici trzeba będzie zaglądać zdecydowanie cześciej

Witam.

Który model nowego Stradica polecilibyscie do wędki boleniowej (tez jej szukam) długość 2.6- max 2.75 m ?

Mam starego Stradica 2500 FH i wydaje mi się za mały - wiadomo ze serie Stradicow c3000 to korpus z 2500 tylko głębsza szpula.

Myśle wiec o SHIMANO Stradic FL 4000 - nie będzie za duży ? Tylko waga 280 do takich kijków nie będzie za duża ?

Spinfisher VI 4500 nie ma problemu z cienkimi plecionkami (używam od 10 do 20 lb), jedyny problem jaki miałem to przy nocnych sandaczach i przynętach nie łądujących kija ale rozwiązałem go zmieniając delikatnie stożek na skierowany ku górze szpuli (odtąd zupełny brak splątań)

Ogólnie kołowrotki nieporównywalne ale jednym i drugim połowi się u nas w morzu z tym że do arctici trzeba będzie zaglądać zdecydowanie cześciej

Dzięki za opinię, skłaniam się zatem do Spinfishera VI 3500, na morzu problem przynęt nieładujących kija raczej nie występuje.

Teoretycznie morski DAM padł po dwóch wyjazdach na belony, a że solanka wciąga to i sprzętu potrzeba.

Witam.

Który model nowego Stradica polecilibyscie do wędki boleniowej (tez jej szukam) długość 2.6- max 2.75 m ?

Mam starego Stradica 2500 FH i wydaje mi się za mały - wiadomo ze serie Stradicow c3000 to korpus z 2500 tylko głębsza szpula.

Myśle wiec o SHIMANO Stradic FL 4000 - nie będzie za duży ? Tylko waga 280 do takich kijków nie będzie za duża ?

Najpierw może wybierz kij - i do niego dopasuj kołowrotek. Bardziej istotna będzie proporcja między średnicami szpula:pierwsza przelotka, niż kilka g wagi młynka. Zły dobór tej proporcji znacząco wpływa na zasięg rzutu i tendencje do splątań. W moim osobistym odczuciu obecna moda w konstrukcjach wędziska/kołowrotki jest sprzeczna - kołowrotki maja coraz szersze szpulki przy mniejszej masie, a kije coraz mniejsze przelotki startowe. Obecne rozmiary 4000 ważą tyle co 2500 jeszcze kilka lat temu.

Ideałem byłoby kupić kij, i przetestować kilka kołowrotków….

Przy kiju 2,75 „boleniowym” (jaki CW - jeden za boleniowy uważa 18g, drugi 45g), różnice w masie, wyważeniu mogą być ogromne między różnymi konstrukcjami.

280g to nie jest dużo do długiego kija. Dla przykładu - z moim Ron Thompson Tyran 2,70/15-45g dobrze komponują się kołowrotki powyżej 300g. Przy czym uzbrojenie jest takie, że zasięg rzutu zmienia się o 50% przy zmianie kołowrotka - i co ciekawe, śmiesznie mała średnica szpulki w DAM Calyber 3000 daje dalsze rzuty niż Ultegra 4000 SS, mimo ze Dam ma dużo gorszy nawój…

• 2 tygodnie później...

Cześć! 
Posiadam salmonoida 2.7 do 25g. Łapię tym wszystko co z bałtyku z brzegu (troć, makrela, dorsz, belona). Dotychczas używałem stradica FL w wersji 2500, ale czuję że się męczy a nie chcę go zajechać (pójdzie do jakiejś okoniówki do 10g). Co kupić w zamiankę? Mam 4 propozycję - Stradica w rozmiarze 4000, TP FD4000PG, TP XD4000PG, czy nowego exsence? Wiem że rozbieżność ogromna i sam stradic jest z innej półki cenowej - ale może nie warto dopłacać 2x tyle? Młynek docelowo z tą wędką plus możliwe że poużywam go do łowienia z opadu przy innej wędce. Dzięki za rady i pozdrawiam!

Na dwóch wyprawach na belone (łącznie 12 dni) zajechałem teoretycznie morskiego DAM Calyber.

Na Bałtyk - bierz coś naprawdę mocnego. Jak Cię stać - TP SW. Jak nie chcesz tak drogo - Penn Spinfisher.

Shimano robi genialne kołowrotki, jestem wielkim fanem - tyle ze są dość delikatne.

Np. Do łowienia fląder w portach na spina używam Sephia 3000 BB. Ale to jest łowienie prawie okoniowe.

Do stania w morzu po pas i miotania ciężkich przynęt wybiorę coś naprawdę mocnego na sezon 2022. Na razie typuje Spinfishera.

Właściwie to w morzu będę łowił tylko do końca tego roku, później już tylko słodka woda bądź okazyjnie solanka. (Wyprowadzka)

Stradic w warunkach po pas do 28g (największy sg seeker; stradic fl2500 j.w.) spędził już dobre 50h (lowie codziennie, fakt bez większych efektów), ale fakt faktem za każdym razem po powrocie przemywam go pod kranem z 30 sekund.

Edytowane przez maxmaj